Коронавирус: Италианците преоткриват понятието за лично пространство

Мерки срещу коронавируса в Милано. Снимка: от тв екрана

Може да се каже, че обществената дистанция е оксиморон в Италия, където да вървиш хванат за ръка с приятели, да целуваш съседите си за поздрав и да потупваш бебетата по главичката е част от културата, предполагаща демонстриране на чувства.

Новият вирус обаче бързо предефинира понятието за зачитане на личното пространство за обичащите докосването италианци, южнокорейци, филипинци, американци, испанци и жителите на много други гъсто населени части на света.

Било заради правителствени наредби или заради спазването на основните съвети за обществено здраве, хората стоят далеч един от друг, за да не се заразят с коронавируса. Новите правила за поведение предвиждат спазване на разстояние от един до два метра, за да се предотврати заразяването с вируса, когато някой заразен кашля или говори.

Болестта Ковид-19 се проявява при повечето заразени с леки или умерени симптоми, а сериозни симптоми е по-вероятно да развият по-възрастните и хората, които имат други здравни проблеми. Огромната част от заразените се възстановяват.

Новата норма за допустима дистанция стана очевидно доказателство за въздействието на епидемията, която принуди училища, молове и спортни съоръжения да спрат работа и намали възможностите за срещи на обществени места. Пред магазин за оръжия в Калифорния, пощенски офис в Унгария и супермаркет в Манила се образуваха опашки, на които купувачите спазват повече или по-малко приемлива дистанция.

Спазването на обществена дистанция първоначално създаде объркване сред купувачите, чакащи в супермаркет в Мадрид. Стигна се до размяна на резки реплики. Те обаче бързо разбраха, че за да се сдобият с исканите продукти, трябва да спазват правилата.

Стандартите за спазване на необходимата дистанция показват колко близо са били хората един до друг преди това. Пасторите в църква в Сеул имаха доста място, на което да се разположат, и много празни пейки в храма, след като решиха да водят неделната служба онлайн. Журналистите на пресконференция в Берлин седяха на столове, разположени на разстояние един от друг.

В Италия миналата седмица бе приета наредба на национално ниво, която задължава хората да стоят на разстояние от поне един метър един от друг. За кратък период от време старите навици на цяло едно общество бяха обърнати нагоре с краката.

В страна, където да чакаш реда си, често значи да си проправяш път с лакти сред недисциплинирано множество, италианците чинно са се наредили на разстояние един от друг – един метър, два метра, понякога на отсрещната страна на улицата – за да се избегне струпване на хора в магазините и заразяване с вируса.

Търговците осигуриха ролетки за измерване на разстоянието. „Станах свидетел на много дисциплина, солидарност и сътрудничество – всички разбират, че първият паднал ще повлече и останалите“, заяви Пиеро Емилио Винченци, собственик на магазин за домашна техника близо до Ватикана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.