Тръмп срещу Байдън и коронавируса

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

За Доналд Тръмп на практика вече е сигурно, че Джо Байдън ще бъде кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ през ноември. Президентът обаче вече има далеч по-опасен противник: коронавирусът, който обърква предизборната кампания и потапя страната в несигурност.

Преди малко повече от една седмица милиардерът републиканец се чувстваше спокоен, като борсовите индекси бяха близо до рекордни равнища, а икономическите показатели изглеждаха добри.

Той провеждаше все повече митинги за преизбирането си, като всеки път иронизираше пред хиляди свои ревностни привърженици разделението в Демократическата партия, която сега избира своя кандидат.

Положението обаче се промени радикално след нарастването на броя на заразените на американска територия. Страната живее в ритъма на ограниченията за пътуване и мерките за изолация. Икономиката на водещата световна сила регистрира рязък спад и рискът от рецесия е реален. Оптимизмът отстъпи място на страха.

Борбата срещу разпространението на епидемията принуди Доналд Тръмп да прекъсне предизборната си кампания и да се откаже от срещите с избиратели, които наелектризираха поддръжниците му.

Неговият противник, бившият вицепрезидент Джо Байдън, постигна триумфално завръщане. С 19 победи от 27 първични избори, които също бяха объркани от коронавируса, той обедини лагера на умерените и получи почти непреодолима преднина пред „социалиста“ Бърни Сандърс в надпреварата за кандидат-президентската номинация (на Демократическата партия – бел. ред.).

И когато става дума за борбата срещу Ковид-19, Байдън не се колебае да напомни за опита си като вицепрезидент на Барак Обама. По време на мандата си той участваше в борбата срещу вируса ебола и ръководеше плана за спасяване на американската икономика след финансовата криза през 2008 година.

„Следващият президент ще трябва да спаси репутацията ни, да възстанови доверието в нашите лидери и да мобилизира нашата страна и съюзниците ни, за да се изправим бързо пред новите предизвикателства, като предстоящите пандемии“, заяви той вчера. „Имаме нужда от лидер, който ще е готов от първия ден“ на мандата си, добави Байдън.

Тръмп „във война“

От своя страна Доналд Тръмп се сблъска с критиките за първоначалната правителствена реакция на епидемията. Във вторник проучване на института Марист, Ен Пи Ар и Пи Би Ес показа, че 60 на сто от американците изпитват малко или никакво доверие към изявленията му за кризата.

В продължение на няколко седмици той изглежда омаловажаваше рисковете, включително твърдейки, че вирусът не е толкова опасен, колкото сезонния грип, и ще изчезне със затоплянето на времето.

Освен неговите изявления за „китайския вирус“, които напомнят за заклеймяването на мексиканските имигранти по време на предизборната му кампания през 2016 г., пропуските в подготвянето и раздаването на комплекти за откриване на заболяването накараха опонентите на Тръмп и експертите да отправят критики.

Засегнат от тази лоша реклама, бившият бизнесмен направи рязък завой. Той обяви мащабен план за подпомагане на икономиката, на стойност 1 000 милиарда долара, и вчера определи себе си като „военновременен президент“, изправен пред „невидим враг“.

„Всички поколения американци бяха призовани да направят жертви за доброто на нацията“, обяви той, припомняйки мобилизацията по време на Втората световна война.

„Надявам се“

Патриотичното послание („Америка на първо място“) и увереността в крайната победа донесоха успеха на Тръмп преди четири години. Това е посланието, с което той беше избран през 2016 г. и което смята да използва, за да гарантира преизбирането си.

След като забрани допускането на пътници, идващи от Китай, а по-късно – и от Европа, Тръмп обяви вчера затварянето на сухопътната граница с Канада. Много страни избраха подобна стратегия на затваряне, за да спрат пандемията.

Кой ще е победителят през ноември обаче ще зависи не от това как ще бъде победен коронавирусът, а кога. До лятото Доналд Тръмп ще може да се обявява за победител, надявайки се на бързо икономическо възстановяване. Възможно е дори той да извлече полза от вълна на симпатия, ако се справи с кризата.

В случай че вирусът се задържи, възстановяването ще трябва да почака. Болестта може също, по подобие на испанския грип, да се върне през есента точно преди изборите.

„Това ще мине“, увери Доналд Тръмп от Белия дом. „Един ден може би ще бъдем тук и ще кажем: Победихме.“ „И ние ще победим по-бързо, отколкото мислят хората“, добави той пред журналисти, преди да добави: „Надявам се.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.