Коронавирусът и каскетните короналисимуси

Доктор Ли Венлианг. Снимка: Синхуа

 

Китай:

Доктор Ли Венлианг (34 г.) от Ухан е герой за милиони.
В края на декември той забелязва пациенти със заболяване, което прилича на разразилата се през 2003 епидемия от SARS. Повечето са от пазара за живи животни в града. Той не знае, че това е изцяло нов коронавирус.

Д-р Ли предупреждава колеги в социалните мрежи да се пазят и внимават. Три дни по-късно е привикан на разпит в полицията. Обвиняват го, че всява паника, разпространява фалшиви новини и руши социалния ред. Карат го да подпише признания и обещание, че ще спре.

Той се връща на работа. Заразява се от пациент в края на януари. Умира в началото на февруари.

България:

На 17 март т. г. пловдивските доктори Румен Стоилов и Цветан Деведжиев предупреждават в местните медии, че МБАЛ “Свети Мина” няма подготовка да поеме болни от коронавирус, че липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал поради тази причина.

Ден по-късно пловдивската прокуратура привиква двамата лекари и ги обвинява, че създават паника чрез подаване на невярна информация. Образувано е досъдебно производство…

Днес се смята, че ако Китай беше взел адекватни мерки в първите седмици, вместо да крие информация и излага населението на риск, днес заразените щяха да са с 95% по-малко и светът нямаше да е изправен пред глобална пандемия и страховита икономическа криза.

Докато прокуратурата на Гешев преследва двама лекари, че са предупредили населението и колегите си, вестниците „Монитор“ и „Марица“, част от империята на медийния монополист Делян Пеевски, разпространяват фалшиви новини, че 5G причинява коронавирус, и че тези електромагнитни вълни са довели до епидемиите в Китай и Италия. Отдавна се знае, че този вирус се разпространява по въздушно-капков път. И GSM мрежата, била тя 3G, 4G или каквито и да е радиовълни, произведени от човека, нямат никакво отношение.

Затова смятам, че медиите на Делян Пеевски съзнателно въвеждат в заблуждение хиляди български граждани и пряко застрашават живота им. Чрез разпространение на такива теории, те лъжат гражданите за природата на възникване и разпространение на вируса, с което реално могат да променят поведението на доверилите им се, което да доведе до заразата и смъртта на други хора.

Дълбоко се съмнявам, че Гешев ще предприеме каквито и да е мерки срещу масовото разпространение на лъжи от медийната империя на Делян Пеевски, чиито интереси той не накърни при делото КТБ, макар че има солидни сведения, че ДПС депутатът трябва да бъде най-малкото разпитан.

Вижда се много ясно, че с такива каскетени короналисимуси начело на държавата, борбата с престъпността, борбата с епидемии и прочее е обречена. Ние трябва да застанем начело на тази борба, да поемем отговорност за себе си и близките и приятелите си и въобще да не разчитаме на тези нещастници.

На мен много ми прилича, че каскетеният короналисимус беше назначен за гл. прокурор от Цацаров по същата причина, по която Борисов го натовари с отговорност за епидемията – за да прикрива онези горе, които се издъниха.

Така безправието все ще ни тика в мрака на диктатурата, където престъпленията на онези горе бяха безнаказани, а онези, които надигаха глас, бяха „привиквани“. Спомнете си Чернобил.

– –
От фейсбук-страницата на автора

 

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.