Полицаи шпионирали противници на Буш в САЩ и Европа

nytimes.gifАмерикански цивилни полицаи са шпионирали през 2004 година противници на републиканците в Европа, за да предотвратят протестите им, съобщава в. “Ню Йорк Таймс”. Тайните служби са командировали полицаи отвъд Океана, за да следят противниците на президента Буш. А в САЩ и в Канада най-малко 15 щата служители на тайните служби се представяли за симпатизанти и взимали участие в подготовката за акциите срещу “Republican National Convention” – срещата, на която се номинира официалният избраник на партията за президент на САЩ. Шпионите докладвали кои групи представляват потенциална заплаха за републиканците в предизборната им кампания и събирали информация за евентуални подбудители на безредици. Всекидневникът се позовава на полицейски доклади, до които журналистите са получили частичен достъп.

Говорителят на полицията в Ню Йорк Пол Браун съобщи, че акцията е била напълно законна и засягала само подготовката на събитието, за което се очаквало в града да пристигнат много хора. Съществували опасения за бомбени атаки близо до Медисън Скуеър Гардън, където се проведе партийният конгрес. “Подготвяхме се за сблъсък с анархисти, които да пречат на делегатите да участват в конгреса или да саботират събитието с различни средства, включително вандализъм. Основната ни цел беше да гарантираме сигурността на делегатите, на демонстрантите, както и на населението”, заяви Браун.

Според “Ню Йорк таймс” обаче докладите са категорични, че наблюдението е засягало и мероприятия, свързани със свободата на изразяване, като например изявите на сатиричната група, нарекла се “Милиардери за Буш”. Събирана е информация за блокади на кръстовища или пробиване на уеб-страници. Според документите шпионажът е траел най-малко една година преди партийната конференция през 2004 година и са използвани средства, предназначени за борбата с тероризма. Полицаите се хранили заедно с активистите и си разменяли с тях и-мейли, шпионирали интернет-сайтове и чат-румуве. За събраната информация докладвали всеки ден в нюйоркската полиция, която успяла да открие няколко нарушители. Шпионите обаче натопили в тайните доклади десетки хора, които дори нямали намерение да нарушават законите. Сред тях има членове на театрални трупи, религиозни организации, пацифисти, еколози и противници на смъртното наказание, на глобализацията и на правителствената политика. Събираната информация била разпращана до полицейски участъци в други градове, какъвто е случаят с групата артисти “Музиканти срещу Буш”, които планирали да изнесат концерти през октомври 2003 година в Ню Йорк, Вашингтон, Сиатъл, Сан Франциско и Бостън.

Ръководителката на неправителствената организация ACLU Дона Либерман съобщи, че разкритията са шокиращи и нейната организация вече проверява възможностите за юридически мерки срещу полицейските власти.

По време на четиридневната среща през 2004 година, когато Буш беше номиниран за кандидат на републиканската партия за президент на САЩ, бяха задържани повече от 1800 протестиращи. За охраната на събитието се грижеха 10 000 полицаи. (по БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.