Как развитата икономика води до напълняване

Снимка: фатблогс

Дали по-пълните хора са очевидна последица от развитата икономика? Здравния икономист Eric Finkelstein, съавтор на книгата „The Fattening of America“ с John Wiley мисли така. Благодарение на икономическия напредък ние прекарваме по-голяма част от нашето време пред компютъра, телевизора или в колата, отколкото нашите родители. Прекарваме все по-малко време в приготвяне на здравословна храна в кухнята или да горим калории в дейности извън вкъщи. И навсякъде, където отидем ние сме изкушени от огромните редици евтина, висококалорична, тлъста и съдържаща захар храна. Резултатът е 2/3 от възрастните американци са с наднормено тегло. Могат ли същите тези сили на икономиката да помогнат за обръщането на тенденцията?
Как точно американската икономика прави хората дебели?
Според Eric Finkelstein Наблюдава се огромно търсене на евтини, лесно достъпни, вкусни храни, които се приготвят без усилие. Също така ни правят по-продуктивни на работа и във вкъщи и са предназначени предимно за уседнала, мързелива консумация. И производителите отговарят на търсенето. Така ние консумираме все по-калорична храна, използваме все повече технологии, които правят ежедневието ни по-уседнало – интернет, видеоигри, DVD. Това не означава , че ние имаме по-малко силна воля днес от преди 30 години. Напротив ние сега имаме повече избор, което ни кара да избираме да бъдем по-неподвижни и да ядем повече.
Това не е лош избор. Не и според икономическата перспектива. Ние сме дебели, но това не означава, че сме по-бедни. Можем да се справим и без евтината храна и новите технологии, но не искаме. Причината е, че цената на това да сме слаби, когато я сравним с това от какво трябва да се лишим, накрая заявяваме:” Предпочитам да съм дебел”. Вместо да направим жертва и да бъдем слаби.

Какви са последиците за здравето ни, когато сме с наднормено тегло? Според направено изследване дори и да знаят за последиците, много хора ще продължат да избират да бъдат дебели. Доказано е, че дебелите хора съзнават, че наднорменото тегло ги предразполага към заболявания като диабет, рак и сърдечни проблеми. Те също така са рискуват да имат по-къс живот от тези, които са с нормално тегло. Те знаят, че пълнотата поставя под риск здравословното им състояние, но не са готови да направят жертвата да ядат по-малко или да тренират редовно.

Според статия, публикувана в списание на Американската медицинска асоциация днешното население с наднормено тегло има по-добро кръвно налягане и ниво на холестерин в кръвта, което е равностойно на хората с нормално тегло преди 30 години. Причината е, че днес хората са склонни да вземат статин ( понижаващ липидите медикамент), медикаменти за кръвно и други, които третират свързаните с дебелината заболявания. Медицинските технологии намалиха цената на това да си дебел. “Може да живея по-малко и да вземам някакви лекарства, но пък ще ям каквото поискам и няма да прекарам времето си в ядене на здравословна храна и правене на упражнения”.

Снимка: фатблогс

Наистина ли е толкова тежко? Имам добре платена работа, но трябва да стоя пред компютър 50 часа седмично. Ако обаче избера да напусна тази работа и да я заменя с някоя, в която ще бъда физически по-активен рискувам да печеля по-малко и да закъсам с парите. Много хора се изправят пред тази дилема. А и е толкова удобно и евтино и приятно да консумираш вкусна храна. Така пълнотата се превръща в последица на някои напреднали икономики. Когато обществото се механизира до такава степен, че никой нищо да не трябва да прави, наистина никой няма да прави нищо. Съчетай това с евтина, широко разпространена храна и резултатът е напълняване. Това може да бъде наблюдавано из целия свят, включително в Китай и Индия, две страни, в които икономиките и обиколката на талията растат твърде бързо.

Ако само обърнем внимание на това как строим общините си ще видим, че много от тях имат закони, които забраняват смесеното използване на сградите, затова жилищните сгради се пренасочват в другия край на града, а офис сградите в другата му част. Така не можеш да се придвижваш без кола. Това истински обезсърчава пешеходците. Работодателите могат да помогнат, за да се справим с проблема като субсидират снабдяването със здравословна храна в местата за хранене на работното място или направят фитнес център. Но колко е оптимистична представата, че икономиката, която стимулира американците да бъдат дебели, ще намери решение на проблема?

Хората не предпочитат дебелината, те просто не желаят да правят усилия, за да бъдат слаби. Но ако някой ги улесни в това, ще има голямо търсене дори и на висока цена. Пазарите са много привлекателни. Ако има търсене, а то има, ще има твърде много продукти и услуги, които да помагат за отслабване. Решението може да бъде хапче или процедура.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.