И испанците под строга карантина: разходка само заради куче

В Мадрид по време на карантината. Снимка: от тв екрана

Карантината на испанците е толкова строга, че кучетата станаха един от малкото поводи, за да излязат от вкъщи, и това ги превърна в обект на търговия и какви ли не стратегии.

За разлика от Италия – първата страна в Европа, която постави под карантина цялото си население – Испания не толерира излизанията на хората навън, за да се разтъпчат или да подишат чист въздух, като спазват дистанция. Тя обаче разреши кучетата да бъдат разхождани за кратко, за да удовлетворят естествените си нужди.

„Излизам по-често, но за по-малко време“, казва Луис Фе, като гледа чернобялото си коли. Този 49-годишен мадридски преподавател се радва да гледа как кучето му Дара тича през лентите, забраняващи достъпа до парка откъм базиликата „Сан Франсиско ел Гранде“ в опустялата столица на Испания, поставена под карантина от събота вечерта – втората най-тежко засегната от епидемията страна в Европа след Италия.

Той твърди, че собствениците на кучета, които познава, се възползват като него от любимците си, „за да излизат повече, защото вкъщи се отегчават“. В Мадрид кучешкият лай нарушава тишината и по празните тротоари се забелязват кучета.

„Давам си кучето под наем“

Най-добрият приятел на човека, за който нито едно изследване не доказало, че може да пренася вируса, се превърна в разрешена причина за излизане – толкова добра идея, че някои хора, които професионално се занимават с разхождане на кучета, не могат да си намерят работа.

„Обадих се на някои свои клиенти – възрастни хора, които живеят сами – за да ги попитам дали имат нужда да им помогна, но те ми отговориха, че нямат и са добре“, доверява Давид Санчес, 47-годишен жител на мадридския квартал Тетуан, който се занимава професионално с разхождане на кучета.

Точно обратното, друг бизнес с кучета стана популярен: даването им под наем. „Ако някой иска да подиша чист въздух, му давам под наем моето куче, за да има повод да излезе“, гласи оферта на сайта за обяви Milanuncios. „Един студент магистър ми каза, че е написал обява за даване под наем на кучето си“, заявява Луис Фе.

„Притеснявам се за здравето на другите и за животното, което излиза с някого, когото не познава“, казва от няколко метра разстояние Алисия Бариентос, 39-годишна жителка на Мадрид, излязла с австралийската си овчарка.

Изправен пред предизвиканата от тези непочтени предложения полемика, испанският сайт за електронна търговия Wallapop се почувства задължен да призове потребителите да сигнализират за подобни обяви, за да ги премахва. „Категорично против сме подобни предложения“, подчерта компанията в Туитър.

Плюшени играчки и дегизировка

При липса на куче някои испанци се престрашават да излязат с плюшени играчки. Един такъв мъж бе задържан от полицията в понеделник вечерта с плюшено куче, влачено на каишка по улиците на северния град Паленсия.

Този нарушител бързо взел в ръце фалшивото си кученце, когато полицейска кола спряла до него със свален прозорец, за да го помолят да се прибере вкъщи, както показва станало популярно видео, разпространено от полицейски синдикат.

„Полицията го помоли да се прибере, но не го санкционира“, каза говорител на полицейското управление в Паленсия за Франс прес.

Италианци се опитаха да направят същото. Кметът на малкото градче Мамояда на остров Сардиния наложи ограничение, постановяващо, че може да се разхождат само „живи“ кучета, докато някои жители на Рим бяха видени от Франс прес да разхождат… прасета.

Тези нарушения нямаше как да не предизвикат смях в социалните мрежи, където животните се радват на голяма почит. Там може да се видят мем с куче, което уж казва „ти вече ме разходи 38 пъти“, или пък видео с баща, който се готви да излезе със своята дъщеря, преоблечена като далматинец.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.