Откъде се появи този коронавирус? SARS, MERS, SARS-CoV-2 – какви са те?

Коронавирус дебне отвсякъде. Снимка: ЕПА/БТА

В социалните мрежи се ширят гръмки предположения за произхода на коронавируса, че бил създаден в тайни лаборатории във Великобритания, в Щатите, в Русия или в Китай. Намесени са всички велики сили, цялата геополитика се проектира върху един вирус. Самият премиер на България Бойко Борисов каза след заседание на министерския съвет, че вирусът го е създал и пуснал „някой гад“. Доколкото той засяга цялото население на света, обаче, предположенията са наивни.

Учените отдавна са установили произхода му, сегашната болест COVID-19 се причинява от тип вирус, от който са умирали хора и е предизвиквал паника и преди години.

Има и други „разкрития” – как коронавирусът бил известен отдавна, пишело го дори в гимназиалните учебници и т. н. Известен е, да, просто защото коронавирусите са един от няколкото типа вируси, които се изучават дори в училище.

Ето справка за заразите с коронавирус – COV – по света

 

SARS (2002-2003)

 

Заразата тръгва от китайския град Фошан, провинция Гуандун, и в следващите две години обхваща над 8000 души по света, от които са починали най-малко 774 (смъртност близо до 10%). Вирусът е идентифициран в Канада през април 2003 г., след като с него се заразяват пациенти в Торонто.

Наричат го SARS-CoV – от Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus. Болестта протича по същия начин като при сегашния коронавирус – при някои минава с леки симптоми, засяга предимно възрастни, развива се остра пневмония в тежките случаи.

Вирусът е установен в китайски прилепи, от които вероятно е предаден директно на хора или непряко първо на животни, които са използвани за храна. Вирусът е открит в малки бозайници подобни на язовци, които живят в Азия. Първоначално се е смятало, че вирусът се пренася у хора от животното хималайски цивет, подобно на пор, поради което в провинция Гуандун са избити над 10 000 екземпляра от този вид.

 

MERS (2012-2017)

 

Middle East Respiratory Syndrome (MERS) – Близкоизточен респираторен синдром, познат още и като камилски грип. И той е предизвикан от коронавирус наречен MERS-CoV.

Също като сегашния коронавирус при някои заразени минава с леки симптоми, при други с остра пневмония. Смъртността сред заразените е около една трета от диагностицираните случаи.

За пръв път е открит у хора в Саудитска Арабия през 2012 г., и в други арабски страни в региона. Изследван щам на вируса при заразен пациент в Лондон през 2012 показал 100% съвпадение с коронавирус у малък египетски „томб” прилеп, каквито се срещат в египетски пещери-гробници.

В Близкия изток се предавал чрез болни камили и камилско месо. До 2017 г. с вируса MERS-CoV са диагностицирани 2000 души, от които са починали 36%. Заразата стига и до Южна Корея през 2015 г., но не получава широко разпространение.

 

COVID-19 (2019 – ?)

 

Новият вид коронавирус е наречен SARS-CoV-2, поради приликите с предишния коронавирус SARS-CoV от 2002-2003 г.

А болестта, която се развива от вируса е наречена COVID-19 – от Corona Virus Disease 2019 г.

Той тръгва от рибен пазар в град Ухан, провинция Хубей в Китай. Изследоветелите са идентифицирали и точно място – единият край на пазара, където се продават екзотични животни. Вирусът съвпада на 96% с вирус у прилепи, се посочва в доклада на СЗО. Новият вирус е острозаразен, със смъртност, която се движи между под 1% (Япония и Германия) до над 9% (Италия), над 4% средно за света. Вирусолозите вече класифицират различни щамове, вирусът се развива бързо.

Докато овладеят епидемията с мерки, непознати в историята (според оценката на СЗО), в Китай за три месеца са се заразили 81 хил. души. Смъртността при тях е 4%, зависи от възможностите на здравната система – в провинции с по-малко случаи смъртността е под 1%, в районът на Ухан с претоварени болници – над 6%.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.