Вълна от щедрост залива Европа на фона на пандемията

Силви позвъня в неделя на вратите на неколцина съседи в парижкото предградие Кремлен-Бисетр, протягайки отдалеч чинийки с домашни сладки. Един от многобройните малки жестове в днешните времена на изолация.

Защото откакто започна санитарната криза, навсякъде в Европа виждаме прояви на солидарност – било колективна, под патронажа на правителствата или на благотворителни сдружения, било на лични начала.

Някои помагат на свой възрастен съсед в пазаруването или гледат децата на друг, който ходи на работа. Продавач на зеленчуци в Рим раздава безплатно хляб. Негов сънародник обущар обяснява във Фейстайм как да си направим маски.

Във Франция – една от страните, където всяка вечер се чуват ръкопляскания в знак на подкрепа за обгрижващия персонал, частни лица бързо взеха да предлагат на тези хора жилища, за да им спестят пътувания.

Примерът бе последван от специализирани сайтове като гиганта AirBnb, създал по молба на френската държава специална платформа – „Appartsolidaire“. А в Унгария страницата на „Будапещенската AirBnb-общност за здравните служители“ наброява вече 1200 абонати. В Рим, Лондон и другаде шофьорите на таксита не остават назад и возят медиците без пари.

Храна и частни уроци

Много ресторанти също се присъединиха, доставяйки на тези звена от предната линия топла храна или сандвичи. Преди да затвори врати заради епидемията, тайландски ресторант от Белфаст използва всичките си провизии, за да сготви храна за Кралската болница „Виктория“.

Не са забравени и сдруженият в помощ на най-уязвимите като Колежа без граници „Морис Сев“, приемащ млади бежанци в Калюир, Източна Централна Франция, на който в четвъртък изпрати 400 пици заведение от веригата „Домино“.

Варшавското кулинарно училище за деца „Малкият шеф“ пък раздава всеки ден по 50 литра супа на възрастни, бедни или болни хора, готви и храна за медици от спешната помощ, използвайки получени дарения, разказва нейният пиар Ига Пьотрушинска.

Други гледат да зарадват със специални жестове „обикновените“ си клиенти. Михал Пирошик, собственик на ресторант в Мартин, Северна Словакия, придружава доставяната храна за вкъщи с по някоя книга от огромната библиотека на заведението. Решил е да жертва към хиляда тома за целта. „Защо са ни всички тези книги, щом тъй и тъй сме затворили?“, казва той в едно интервю.

А в Канада и в Европа учители по йога и треньори по гимнастика качват в интернет видеоуроци, артисти пък четат книжки за деца по Инстаграм (докато родителите си поемат дъх). Всеки представя таланта си в пособия онлайн. Във Великобритания над един милион души членуват в 1000 групи за взаимопомощ във Фейсбук, посочи говорител на социалната мрежа.

За да си полезен

Естествено ще споменем и една от най-спешните нужди в момента – направата на предпазни маски. Доброволци шият такива в Сардиния, Полша и Чехия, а тук-таме текстилни фабрики ги произвеждат и ги продават по себестойност като предприятието „Зорница“ в Западна Словакия. Докато другаде телевизиите снимат купувачи, сбили се за пакет макарони…

Този порив е един вид съпротива, обяснява пред АФП френският писател и психоаналитик Венсан Ен. „Ден след ден стоиш затворен у дома си (…) Най-добрият начин да се почувстваш полезен е да бъдеш полезен!“, казва той. И добавя с по-друг тон: „Но ако бяха въвели дажби за храна, какви ти домашни сладки…“.

Той самият наред с други „психо експерти“ предлага в момента безплатни дистанционни консултации на медицинския персонал, но изобщо не се възприема като дарител. „Гледам си занаята! Един лекар, щом види човек със сърдечен пристъп на улицата, се намесва, без да му иска карта Витал (за медицинска осигуровка, бел. на агенцията). Зная, че всички тези хора работят с последни сили и са в посттравматично състояние, значи трябва да се действа бързо“, пояснява той. Така постъпват и психолозите от гръцката организация „СолидарностСега“, действаща в Атина и Солун.

Усетили вълната, правителствата често поемат организацията на подобни дейности; също и благотворителни асоциации, чиято работа е пострадала заради оттеглянето на досегашни доброволци, често хора на възраст.

„Ура, вече 2700 нови доброволци се записаха днес във виенския клон на „Каритас“. Първите вече раздават супа с автобуса, разпределят храна, превеждат при нужда в болницата. Благодаря !!!“, написа в Туитър в понеделник вечерта Клаус Швертнер, говорител на „Каритас“, най-голямата благотворителна организация в Австрия.

Австрийското правителство пък създаде платформа, за да набира доброволци за сектори, в които не достига работна ръка, например за селското стопанство, останало без сезонни работници от чужбина покрай затварянето на границите.

Сред записалите се е Ангелика, виенчанка около 50-те. „Това е моментът да помогнем! Ще видя какво ми се предлага“, казва тя пред АФП. Франция също откри сайт под наслов „Искам да помогна“ – jeveuxaider.gouv.fr. А много кметства из страната разлепват по входовете обяви, че търсят доброволци.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.