Вирусни тестове с резултати след минути? Учените подлагат на съмнение точността им

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Някои политически лидери приветстват потенциалния пробив в борбата срещу Ковид-19: кръвни тестове с просто убождане или вземане на секрет от носа, които могат да определят за минути дали някой е заразен или по-рано е бил заразен с вируса.

Подобни тестове могат да разкрият истинския обхват на епидемията и да помогнат да се отделят здравите от болните. Но някои учени подлагат на съмнение точността им.

Възлагат се надежди на два вида бързи тестове: тестове за антиген, които използват секрет от носа или гърлото, за да се открие вирусът, и тестове за антитела, които търсят в кръвта признаци, че някой е бил заразен и е оздравял. Тези тестове не достигат, а някои от тях са ненадеждни.

„Пазарът напълно полудя“, каза вчера испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, оплакващ се от липсата на защитни маски, средства за индивидуална защита и бързи тестове, „защото всеки иска тези изделия и иска да са качествени“.

Испанските власти вчера изпратиха 9000 бързи антигенни тестове, които бяха сметнати за ненадеждни, обратно на производителя, който според китайските власти не е имал лиценз за продажбата им.

Британският премиер Борис Джонсън тази седмица нарече бързите тестове „повратен момент“ и каза, че правителството му е поръчало 3,5 милиона от тях.

Великобритания се надява, че тестовете ще позволят на хората, които са били заразени с Ковид-19 и са оздравели, да се върнат на работа безопасно и със съзнанието, че са придобили имунитет, поне засега. Това може да облекчи икономическата карантина в страната и да върне здравните работници, които са под карантина заради опасения, че може да са носители на вируса.

Много учени обаче са предпазливи, като казват, че не е ясно дали бързите тестове осигуряват точни резултати.

През последните няколко месеца по-голяма част от тестуването се извършваше от лекари, които мушкат нещо като голям памучен тампон дълбоко в носа или гърлото на пациента, за да вземат проба от клетки, които съдържат живи вируси. Лабораторни учени извличат генетичен материал от вируса и правят милиарди копия, за да получат достатъчно количество от тях с цел компютрите да открият заразата. Получаването на резултати понякога отнема няколко дни.

Бързите антигенни тестове използват по-къси тампони, които самите пациенти могат да използват, за да вземат проби. Те приличат на бързите тестове за грип, които могат да дадат резултати за по-малко от 15 минути. Тези тестове се фокусират върху антигените – части от повърхността на вирусите, които карат тялото на заразен човек да започне да произвежда антитела.

Здравните власти в Китай, САЩ и други страни предоставиха някои данни за процентите на грешните положителни и на грешните отрицателни резултати за всякакви тестове за коронавируса. Експертите се опасяват, че бързите тестове може да са значително по-малко надеждни, отколкото отнемащите повече време методи.

По-малката точност е причина за опасения относно бързите тестове за грип. Испански учени казаха, че бързите тестове за коронавирус, които са изследвали са с по-малко от 30 процента точност. По-утвърдените лабораторни тестове са с точност близо 84 процента.

Тези резултати „ще попречат на въвеждането им в практиката“ според доклад на Испанското дружество за инфекциозни заболявания и клинична микробиология, който предизвика безпокойство в Испания и подтикна правителството да се откаже от 9000 антигенни тестове.

Подобни въпроси съпътстват новите тестове за антитела, които включват взимане на кръвни проби. Някои техни варианти са описвани като тестове с убождане на пръста, които могат да предоставят важна информация за минути.

Тестовете за антитела са най-ценни като начин да се установи, кой е бил заразен наскоро, кой е изградил имунитет към болестта, а ако се правят масово, колко дълбоко се е разпространила заразата в дадена общност.

Подобни тестове ще позволят също на учените да разберат по-добре колко смъртоносен е коронавирусът за всички хора, защото дават по-пълна картина за това колко хора някога са били заразени, в диапазона от тези, които не са проявявали никакви симптоми до онези, които са починали от болестта. Резултатите ще помогнат също за разработване на ваксина.

Но много неща все още остават неизвестни, включително колко време съществуват антителата и трае имунитетът, и на кого могат да се правят кръвни тестове.

„Не разполагаме с всички отговори“, каза д-р Робин Пател, председател на Американското дружество за микробиология.

При повечето хора коронавирусът предизвиква леки или умерени симптоми, като треска и кашлица, които могат да отшумят за две-три седмици. При други, особено по-възрастни и хора със съществуващи здравни проблеми, заболяването може да премине в по-тежка форма, включително пневмония и смърт. Повечето хора оздравяват.

Повече от 15 компании са уведомили Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), че са разработили тестове за антитела, съобщи ведомството. На компаниите е разрешено да започнат да разпространяват тестовете в болници и лекарски кабинети, при условие, че съдържат упътвания, включително : „Този тест не е проверен от FDA“.

В Испания властите въведоха бързите тестове в употреба първо в болниците и старческите домове, където опитите да се спре разпространението на вируса са възпрепятствани от широкото разпространение на заразата сред здравните работници.

Появиха се надежди за преобразяващия потенциал на тестовете, но след това бяха донякъде попарени във Великобритания. Шарън Пийкок, директор на националния инфекциозен отдел към Английската служба за обществено здраве, каза в сряда пред парламентарна комисия, че тестовете ще са налични за закупуване в „близко бъдеще“ чрез Амазон за домашна употреба или за извършване в аптеките.

„Трябва да ги оценим в лаборатория, за да бъдем сигурни, защото това са съвсем нови продукти“, каза тя и уточни, че оценяването ще завърши тази седмица. Пийкок каза, че „още милиони“ са били поръчани, освен онези 3,5 милиона, които правителството вече е закупило.

Но ръководителят на английската здравна служба Крис Уити призова към предпазливост.

„Не смятам, и искам ясно да го заявя, че това е нещо, което изведнъж ще поръчваме по интернет следващата седмица“, каза Уити на пресконференция в сряда и добави: „Единственото нещо, което е по-лошо от липсата на тестове, са лошите тестове“.

„Ако те са изключително точни, ще измислим най-бързия начин да ги разпространим. Ако обаче не са точни, няма да пуснем в употреба нито един от тях“, каза той.

Говорителят на британския премиер не можа да каже вчера колко е платила Великобритания за тестовете, които идват от няколко доставчици или дали парите ще бъдат върнати, ако тестовете се окажат ненадеждни.

Главният учен в Световната здравна организация (СЗО) д-р Сумия Сваминатан каза, че по-широкото прилагане на тестовете ще помогне на здравните власти да откриват заразата при хора, които изглеждат здрави, но може да са носители на вируса.

„Знаем, че ако наистина отидем и тестуваме всички в общността, ще открием хора, които се разхождат с вируса в носа си и изобщо не се чувстват болни, това го знаем“, каза в интервю д-р Сваминатан.

СЗО смята, че повечето заразявания се случват между хора, които вече показват симптоми, но „все още не става ясно“ как хората без симптоми могат също да разпространяват заразата, каза тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.