WTF News

Румен Белчев

Даже хора като мен, които знаят три английски думи на кръст, биха разбрали заглавието. А защо в български вестник си говорим на английски, ще разберете накрая.

А в началото на всичко – както знаем – е слово.

С думите на езика свещен на нашите деди се пишат и истинските, и недотам истинските, и фейк-новините, с които анонимни тролове подгряват доверчивите читатели из интернет.

Като стана дума за интернет – отваряме сайта на агенция „ПИК“, за да научим, че „Румен Радев се държи като национален предател – върна закона за извънредното положение“. Защо? Ами, ето защо – „Той изнесе реч досущ като национален предател, признавайки си, че управляващите не му оказвали достатъчно внимание като на главнокомандващ. Поради това той обяви, че ще наложи вето и ще иска промяна на някои точки от закона за извънредното положение“.

WTF!

Комплексар! Предател! Изменник на Родината!

Но в наши дни всичко това се наказва – в следващия текст вече конкретно става дума, че „Той предаде народа и държавата си в трудно и смутно време. Чака го военен съд, но и по-страшният – съдът на историята“.

Туйто – имахме си президент, сега си имаме бъдещ дисципаджия!

WTF!

Не съм много сигурен, че дисципът, тая превъзпитателна институция, все още съществува, но добре звучи. По-важното е, че в момента, в който четох тази публикация, броячът до нея показваше, че заедно с мен за националното предателство научават и се възмущават още четири хиляди българи.

Но на другия ден се оказа, че предателите били повече – в „МОНИТОР“ прочетохме, че „Депутатите в Правна комисия подкрепиха единодушно ветото на президента…“ Е, те все пак са само двайсетина, военните и полевите съдилища ще се оправят бързичко с тях, но веднага след това към двайсетината се присъединиха и още – „24 ЧАСА“ сухо информира, че „Депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха „за“, а 56 се въздържаха“.

WTF!

Предатели! Подкрепиха предателя!

Щом го пише във вестник, значи е вярно.

Макар и не съвсем. В деня, в който въведоха сутрешното пазаруване за навършилите 60 години, се наредих, спазвайки уставно двата метра до по-предния, на опашка пред гастронома за една следобедна биричка. Двулитрова, не повече. И един хляб – бобът вкъщи вече къкреше. Мила продавачка се показа през вратата, посочи ме с пръст и ми нареди да се разкарам – след десет и половина съм бил нямал право да пазарувам.

WTF!

Възразих, че няма такава разпоредба, а тя ми изнесе „24 ЧАСА“, в който с химикалка бе подчертала, че шейсетгодишните нямат право да припарват до магазин след определеното за тях време. Опитах да обясня, че съм чел заповедта на здравния министър в интернет, а тя отвърна, че което е написано във вестника, е по-вярно.

Ние, дето пазаруваме до десет и половина, сме общо взето възпитани хора, затова не казах това, което си помислих, а отидох до магазин, в който не четат вестници в работно време.

И по пътя ми дойде гениална идея!

Че след вече си имаме фейк нюз, преведено на български – фалшиви новини, би трябвало да се въведе и нов термин – WTF-NEWS, който няма защо да се превежда на български, защото по телевизиите биха заглушавали превода с онзи писклив звук, който там наричат „пегел“.

Биииииииииииииииии-ип!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.