Едни успокояват, други плашат с вируса, ама болниците по света се пълнят. А у нас какво предстои?

Случаите на заразени в България са твърде малко на фона на това, което се случва в други страни. Не е защото Господ е българин. Причините са няколко – вероятно има недостатъчно покритие с тестове (а у нас упорито не щат бързите тестове). Другата причина е обезлюдяването и слабата гъстота на населението в България, което е съчетано с наложени отрано мерки, забрани, затваряне на заведения и др.

Много лекари по света и у нас издигат глас, че се прекалява с панически срества срещу епидемията, че специално у нас с толкова малко заразени дори не отговаря на стандартите за епидемия. Да, но СЗО официално обяви пандемия с коронавируса.

Не трябва отпускане и омаловажаване, защото болниците у нас са най-зле в ЕС като екипировка, като брой легла в интензивни отделения, като брой лекари-реаниматори (наричат ги още анестезиолози) и особено сестри, които повечето са в пенсионна възраст и т. н. Обикновените пенсионери са застрашени, но възрастните лекари и сестри – ще е голям удар.

В Италия досега има над 30 лекари и сестри жертви на вируса, а при тях са по-добре екипирани. Ако се напълнат болниците у нас?…

Препълнени болници означава, че ще умират хора и от други болести, не само от вируса, тъй като няма кой да ги поеме за адекватно лечение, спешно или не.

В Ню Йорк и Лос Анджелис местят всякакви пациенти от болниците на военни кораби-болници, за да освободят място за заболели от коронавируса. У нас къде да ги преместят? Частните болници не са за това, а за точене на пари от Здравната каса, взимат пари и от пациентите. Т. нар. щаб е приготвил няколко болници с инфекциозни отделения, види се няма и 100 легла, щом капацитетът на „Пирогов“ бил достигнат.
Ще мъчат хората в спортни зали. За карантина по празните хотели не се замислят.

Така че, да не се успокояваме, че има само 300 и нещо заразени (към края на март), което е малко за епидемия. Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек. В Италия към края на февруари бяха 300 заразени, за месец станаха над 60 000, а в края на март са вече над 100 000. Там болници и лекари изнемогват, умират по 600-800 души на ден.

У нас от 300-400 заразени, за един месец ако достигнат 10 000, е достатъчно да настъпи хаос в болниците. И в момента връщат хора с респираторни проблеми и не ги искат никъде в болници, а какво ще бъде след месец, нищо добро не може да се очаква.

За да се разходиш в парка те плашат с 5000 лева глоба, макар че СЗО препоръчва разходки. Но спокойно могат да върнат болен от прага на болницата. Това са реалностите в държавата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.