Израел: С шпионски софтуер срещу заразата

Израелското министерство на отбраната планира да използва софтуер, който анализира данни, събирани от мобилни телефони – произведен, според израелски медии, от компанията за спайуер Ен Ес О – с цел да локализира вероятни носители на коронавируса, за да им бъдат взети проби.

Министърът на отбраната Нафтали Бенет заяви, че за „коронаметъра“ ще е нужно одобрението на кабинета – което вероятно ще бъде дадено – както и становище на главния прокурор по въпроса за защитата на личната неприкосновеност, тъй като той има право да го блокира. Но ако бъде получена зелена светлина, проектът може да заработи до 48 часа.

Израел вече тества по около 5000 души на ден за новия вирус, който може да предизвика дихателна недостатъчност, но също така може да бъде налице в продължение на няколко дни, без да предизвиква симптоми. Израелските власти освен това налагат строга карантина на всеки, при който бъде установен вирусът.

Те се надяват в скоро време да удвоят броя на тестовете. За да си помогнат обаче в задачата кого да тестват, властите използват наблюдение от военен тип, за да следят движението на гражданите – което предизвика недоволство от страна на правозащитни организации, че по този начин се нахлува в личното пространство.

Досега в Израел са регистрирани 4347 случая на коронавирус и 15 починали. Към вчерашния ден премиерът Бенямин Нетаняху беше в доброволна изолация, след като парламентарен сътрудник даде положителна проба за вируса.

Бенет заяви, че следеното по клетките на мобилните оператори и геолокационните данни, което в момента се използва, вече не дава нужния резултат за откриване на най-вероятните вирусоносители.

Според израелски медии системата оценява вероятността даден човек да е носител на вируса по десетобална скала. Тя се обновява в реално време и например може да се покачи, ако някой посети хранителен магазин, където са установени вирусоносители.

Израелски медии съобщиха, че софтуерът е разработен в сътрудничество с Ен Ес О. Ен Ес О отказа да коментира, а Бенет заяви, че няма да обявява „кой и какво, защото има и комплексни елементи в този контекст“.

ФБР разследва Ен Ес О по подозрение в хакване на хора и компании на територията на САЩ и за събиране на разузнавателни сведения за правителства, както съобщи Ройтерс през януари.

През октомври приложението на Фейсбук „УотсАп“ заведе дело срещу Ен Ес О след като откри доказателства, че компанията се е възползвала от слабо място в популярната програма за чат общуване, за да хакне стотици смартфони.

Бенет каза, че макар и да не е съвършен, този софтуер е най-добрата налична опция за откриване на вероятни вирусоносители.

„Изисква се само да се вземе информацията от пробите и да се свърже с проследяването по клетките на мобилните оператори, което така или иначе използваме в момента, при епидемиологичните тестове“, заяви той.

Информиран източник каза, че първият продукт на Ен Ес О за граждански нужди се тества от около 15 правителства по света за употреба от здравните им регулатори.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.