Ню Йорк се трансформира заради коронавируса, по-смъртоносен в САЩ, отколкото в Китай

Палатки са появяват в Сентръл Парк и пред болниците, а конферентният център в Манхатън и спортният център „Флашинг Медоус“ са превърнати в болници. Ню Йорк, епицентър на епидемията в САЩ, където вече има повече смъртни случаи, отколкото в Китай, преживява метаморфоза, за да може медицински грижи да получат десетки хиляди потенциални болни от коронавирус.

В десетината палатки, разпънати от неделя в Сентръл парк, се очаква да бъдат настанени до 70 пациенти, болни от вируса, идващи от намиращата се наблизо болница „Маунт Синай“.

„Гледаме филми като „Заразяване“ и си мислим, че подобно нещо никога няма да се случи, а като се случи наистина, изглежда сюрреалистично“, казва 57-годишната Джоан Дънбар, дошла да наблюдава трансформацията на това емблематично за Манхатън място.

След осем дни работа на Инженерния корпус на сухопътните войски на САЩ конферентният център „Джавитс сентър“ в Манхатън е вече готов и в него са поставени близо 3000 легла, на които да бъдат настанени пациенти, които не са болни от коронавируса, за да може болниците да се концентрират върху епидемията.

На няколко пресечки оттам на фона на небостъргачите се откроява внушителният силует на бялата плаваща болница „Комфорт“, пристигнала в понеделник с капацитет от хиляда легла.

В Ню Йорк бе взето решение и други сгради да бъдат превърнати в болници. Сред тях са една от сградите на тенис комплекса „Флашинг Медоус“ в квартал Куинс, както и хотели, в които ще бъдат настанявани хора, заразени с вируса, които обаче не са развили тежки симптоми на болестта.

Икономическата столица на САЩ и щатът Ню Йорк, в който вчера случаите на заразяване бяха близо 76 000, а смъртните – 1550, започнаха надпревара с времето, за да увеличат болничния си капацитет преди пика на епидемията, който се очаква да настъпи в период от седем до 21 дни, заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Куомо съобщи вчера, че неговият брат, който е телевизионен водещ в телевизия Си Ен Ен, е заразен с коронавируса.

Губернаторът призова нюйоркчани да преосмислят надеждите си, за да не се събуждат разочаровани всяка сутрин, виждайки как ситуацията се влошава.

„В цял Ню Йорк в нормални времена разполагаме с около 20 000 легла. Предвиждаме, че всички те ще бъдат трансформирани в легла за полагане на интензивна грижа за пациенти, болни от Ковид-19. Трябва да утроим капацитета си“, заяви кметът Бил де Блазио.

Осезаемо безпокойство

„Нюйоркчани се намират в трудна ситуация и ние правим всичко възможно за гарантиране на легла на фона на увеличаващия се брой случаи“ на заразяване, заяви пред Си Ен Ен доктор Антъни Фаучи, експерт по инфекциозни болести, който е съветник на Доналд Тръмп по въпросите на кризата с коронавируса.

В Ню Йорк, който никога не е бил толкова пуст и мълчалив, и в който, подобно на много европейски градове, вечерно време вече се чуват аплодисменти в израз на благодарност към здравните работници, борещи се с вируса, безпокойството е все по-осезаемо.

Навсякъде има хирургически маски, а жилищните сгради „никога не са били толкова почиствани“, казва Джоел Кесада, чистач в жилищен комплекс в Манхатън, където е минал от 40-часова на 55-часова работна седмица.

Лари Гросман, управител на супермаркет, казва, че през последните дни е загубил 14 от 75-те си служители „или защото са болни, или защото ги е страх да дойдат на работа“ въпреки стъклените протектори, поставени на всяка от касите.

Въпреки че епицентърът на епидемията е Ню Йорк, вече всички в Съединените щати живеят в безпокойство на фона на регистрираните над 181 000 случая на заразяване и 3600 смъртни случая, които са повече от официално обявените смъртни случаи в Китай (3305).

Трима от четирима американци са поставени под строга карантина. Повечето големи градове са засегнати, расте броят на случаите на заразяване в появилите се през последните дни огнища на епидемията в градове като Чикаго и Ню Орлиънс.

Дори земеделските щати, като например Монтана, където има много малко потвърдени случаи на заразяване, настойчиво искат от федералното правителство маски и тестове за коронавирус, които за момента се пазят за тежко болните и най-уязвимите.

Командирът на американския ядрен самолетоносач „Теодор Рузвелт“, акостирал в Гуам, който се сблъска с нарастващ брой случаи на заразяване с коронавируса, поиска помощ от властите, за да може да постави членовете на екипажа си в помещения, позволяващи по-доброто им изолиране едни от други.

Изявленията на властите за носенето на маски, което първоначално се препоръчваше само на хората в пряк контакт с болни, на уязвимите и на проявяващите симптоми на заразяване, също се промениха.

Кризисният щаб в Белия дом активно обсъжда това. „Щом се сдобием с достатъчно маски, ще обмислим сериозно дали да не разширим обхвата на препоръките за употребата им“, заяви доктор Фаучи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.