Побъркаха ни с разнопосочни мерки и заповеди за епидемията. Как да останеш нормален? И здрав…

Опашка пред хипермаркет в София по време на карантина. Снимка: e-vestnik

Учудващо е с този вирус колко разнопосочни сигнали и препоръки дават експертите.
Включително елементарни – маските предпазват, маските не предпазват.

Заразата се предава по въздушнокапков път, заразата не се предава по въздуха. Иди, че обяснявай.

Вирусът е опасен, вирусът не е по-различен от сезонен грип; от него в Италия на практика са умрели само трима души, другите си умират и така и така…; Вижте статистика за умрелите, не са повече от други години…

Бързите тестове са неточни, бързите тестове са доста точни, в други страни с тях правят скрининг на населението и ограничават заразата.

Специално в България хаосът се задава и от т. нар. щаб, който обърква допълнително. Издават заповеди, на другия ден ги отменят. Побъркаха хората. Генералът-комикс каза, че грипът тип Б бил по-опасен от коронавируса, след две седмици каза, че коронавирусът е най-страшната епидемия в историята.

Цирковете на здравен министър и премиер съвсем да не ги броим.

Трябват здрави нерви да запази човек нормалност в такава ситуация.

Фотоколаж от социалните мрежи за забраните при карантината. Полицаят казва на Христос: Не ме интересува кой е баща ти, това събиране е незаконно.

Да почнем от най-простото – маските предпазват, коя повече, коя по-малко. Но гарантирано е по-добре, отколкото без маска, стига да не я пипаш и бърникаш постоянно или да си бършеш очилата с нея като генерал Мутафчийски.
И здрав човек трябва да носи маска, и за да се пази, и за успокоение на останалите, а и не знае от кой момент ще стане вирусоносител.

Дистанцията от метър и половина минимум предпазва, често миене на ръцете предпазва, дезинфекция и седене вкъщи предпазват. ..

По-добре да не рискуваме да изпробваме възможностите на пробитата ни здравна система, която връща хора от прага на болниците било защото имали коронавирус, било защото нямали…

Защото лекарите са побъркани от т. нар. щаб – той затваря болници заради заразен пациент, заключва здравите лекари и сестри, да спят вътре по една седмица, това било карантина. Чакай от тях после да приемат пациент със съмнителни симптоми.

И ако някой още не е наясно – не стигат сестри и лекари. Дори Плевнелиев, както се хвали, да произведе хиляди респиратори с неговата не знам си каква Ауто Груп, те ще са безполезни без да има кой да спасява хората с тях.

Първата мисъл на разумния човек, който мисли за бъдещето си, е на следващите избори кого ще избере да смени тази здравна система и това очевидно порочно управление. А не дали ще издигне генерала-комикс за декоративната длъжност президент.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.