Ехо от миналото? Германците издават на властите нарушителите на забраните

Берлин по време на карантината. Снимка: от тв екрана

Законопослушни германци ревностно помагат на полицията да преследва лица, нарушавщи новите правила за социална дистанция, които целят да забавят разпространението на коронавируса, като доносничат за непознати, съседи и приятели. В една страна, където доносничеството е било нещо обичайно, както при комунистическия режим в Източна Германия, така и по времето на нацистите на Хитлер, полицията в цялата страна получава сигнали за всичко – от „корона партита“ до граждани, които заминават с кола на вилата си в провинцията за уикенда.

Правилата, въведени миналия месец, принуждаващи ресторантите, пъбовете и спортните съоръжения да преустановят работа и забраняващи събиранията, създадоха много работа на полицията. На фона на увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус и смъртните случаи, няма признаци ограниченията да бъдат смекчени. От 14 март полицията в германската столица е наредила на 830 пъбове, наргиле барове и други обекти да затворят и е регистрирала 898 престъпления.

„Получаваме сигнали от граждани за отворени ресторанти или големи струпвания на хора в парковете“, заяви полицейска говорителка, като добави, че полицията, както винаги, е готова да реагира на информацията от обществеността. Силите на реда в цяла Германия са в сходна ситуация. Мюнхенската полиция е получавала близо о 150 обаждания всеки ден миналата седмица от граждани, докладващи за предполагаеми нарушения на правилата във връзка с коронавируса, пише „Шпигел онлайн“.

„Мителдойче цайтунг“ съобщи, че властите в Магдебург са помолили гражданите да не претоварват полицията, като цитира служител, според когото „хората не трябва да сигнализират всеки път, когато видят трима души, седнали на пейка в парка“.

Макар много граждани просто да демонстрират отговорност, някои експерти казват, че завистта, недоволството и личните сметки може да изиграят роля. Рафаел Бер, професор по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия, цитира като пример поведението на жители на източната провинция Мекленбург-Предна Померания, които доносничат за берлинчани, които идват с автомобилите си в своите вили за уикенда, като съобщават регистрационните номера на автомобилите им.

„Това желание да доносничиш за другите в известен смисъл отравят цивилизованото държане. Някои хора са лишени от гражданската доблест да се конфронтират лице в лице с другите и вместо това подават сигнал в полицията анонимно“, заяви Бер, добавяйки, че хората, които са живели под сянката на омразната тайна полиция на Източна Германия – Щази, може би си припомнят как са работели нещата преди три десетилетия.

Щази – една от най-репресивните полицейски организации в света, смазваше инакомислието, като проникваше в почти всяка сфера на живота в Източна Германия и разчиташе на мрежа от около 200 000 информатори, шпионирали своите приятели, колеги и роднини.
„Слухтенето беше масово явление тогава и за хората е по-лесно да го правят пак, ако са го правили преди. Във всеки случай, типично германска черта е да се изчака да се появи закон, който да го позволява“, казва Бер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.