Коронавирусът отворя нови възможности пред екстремистите

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

И „Ислямска държава“ (ИД), и Ал Каида виждат в коронавируса заплаха, но някои техни бойци смятат хаоса, породен от пандемията, за възможност да спечелят повече привърженици и да предприемат още по-зрелищни терористични акции от преди.

Посланията, отправяни от ислямистките групировки, показват, че опасенията от вируса са примесени със злорадство, че това е наказание за неверниците, като в същото време последователите са призовани да се покаят и да се грижат за себе си.

В декларация на Ал Каида от вторник се препоръчва немюсюлманите да използват времето си под карантина за запознаване с исляма. „Ислямска държава“, в рязък коментар в своя бюлетин „Ан Наба“ от средата на март, обаче призова своите последователи да бъдат безмилостни и да предприемат атаки в това кризисно време.

В коментар от вторник Международната кризисна група предупреди, че пандемията заплашва глобалната солидарност, имаща ключово значение в борбата срещу екстремистите, „което позволява на джихадистите да се подготвят по-добре за зрелищни терористични атаки.

Някои анализатори твърдят, че е твърде рано да се каже за кои нападения може да бъдат обвинени екстремисти, възползващи се от кризата, причинена от коронавируса. В края на март обаче ислямисти извършиха най-смъртоносната си досега атака срещу армията на Чад, която има значителен принос в борбата срещу тероризма в Африка, като убиха най-малко 92-ма войници близо до границата на Чад с Нигерия и Нигер.

Военни в Египет съобщиха за поредица от нападения на „Ислямска държава“ през март в размирната северна част на Синайския полуостров. В Сирия и Ирак няма увеличаване на атаките на ИД, след като вирусът проникна и там, но пандемията стана причина предвожданата от САЩ коалиция да спре дейността си по обучаване на иракските сили за сигурност на фона на планираното изтегляне от някои бази. И на други места има признаци, че САЩ, Великобритания и други страни ще започнат да изтеглят своите военни заради вируса, което открива пред екстремистите възможност за действие.

Такава опасност възниква в горещи точки в Африка като Сахел, района на езерото Чад и Сомалия, където американските сили вече разтревожиха съюзниците си през последните месеци, подготвяйки се за съкращения, за да се фокусират върху заплахи от Китай и Русия.

Говорителка на Африканското командване на САЩ (Африком) Кристина Гибсън каза пред АП, че „макар размерът и обхватът на някои от дейностите на Африком да са претърпели известни промени с оглед на сигурността и защитата на персонала, както на САЩ, така и на партньорските страни, нашият ангажимент към Африка си остава“. Тя не даде подробности, но посочи, че на континента има 5200 американски войници.

Британската военна мисия в Кения, която е там за антитерористично обучение и предаване на други умения, обяви миналата седмица, че семействата на всички (британски войници) се завръщат в родината си заради вируса.

Най-голямата френска задгранична военна мисия – „Бархан“, в обширния район Сахел южно от пустинята Сахара – запазва своите 5100 войници там, съобщи френското министерство на въоръжените сили. Четирима френски войници от „Бархан“ са дали положителна проба за коронавируса, каза в четвъртък говорител на мисията, като добави, че това не се е отразило на нейните операции. Това са първите случаи на заразяване в мисията.

Африканските военни части, които вече се задъхват и са под постоянни атаки, вероятно също ще вземат защитни мерки заради увеличаването на броя на заразените в техните редици. В Нигерия, която води борба срещу екстремистката групировка Боко Харам и срещу една нейна много активна издънка, свързана с ИД, военното командване призова за прекратяване на голяма част от действията на армията, включително на събирането на големи групи, тренировъчните занятия и ученията. От поверителен военен документ, чието съдържание изтече в медиите, стана ясно, че автомобилите на армията трябва да се използват за масови погребения и за превозване на болните до болници.

Прицел на нападения са най-вече силите за сигурност, но такива мишени може да станат и слабо охраняваните затвори, каза Лаит Алхури, съветник по борбата срещу тероризма, който изследва екстремистките организации в Западна Африка. Както ИД, така и свързаните с Ал Каида джихадисти успяха да превърнат района Сахел в най-големия бастион на екстремизма в Африка. Двете групировки дори са прибягнали към някои безпрецедентни действия за сътрудничество.

Техните бойци вероятно ще използват пандемията, за да обвиняват правителствата в несправяне с кризата и за да се опитат да спечелят обществена подкрепа, прогнозира Алхури.

Някои екстремистки групировки показват признаци, че както и останалия свят, те също се опитват да разберат същността на кризата с коронавируса и да отговорят по подобаващ начин. Свързаната с Ал Каида сомалийска групировка Аш Шабаб проведе необичайна среща на своите лидери през март, на която те са обсъждали епидемията. В публикувано комюнике групировката признава, че коронавирусът представлява „извънредна заплаха“ за света, включително за мюсюлманите. Говорител на Аш Шабаб каза след това пред АП, че е твърде рано да се коментира дали групировката ще откликне на призива на ООН за спиране на атаките, които все още продължават, и дали ще допусне здравни работници в районите, които контролира.

Талибаните в Афганистан отидоха още по-далече, като публикуваха видеоклипове как се извършва дезинфекция и снимки на свои бойци, раздаващи маски за лице и сапун. Те също така предложиха гаранции за сигурност на всяка хуманитарна организация, която помага на жертви на вируса или за спиране на разпространението му.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза пред АП, че „ако, да не дава Господ, се стигне до епидемичен взрив в район, в който ние контролираме положението, веднага ще прекратим сраженията в този район“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.