Киър Стармър: Адвокат правозащитник ще лекува омаломощената Лейбъристка партия

Киър Стармър. Снимка: от тв екрана

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените ѝ позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин.

Петдесет и седем годишният Киър Стармър застава начело на една партия, претърпяла някои от най-тежките си загуби в историята на предсрочните парламентарни избори през декември, които осигуриха на консервативния премиер Борис Джонсън стабилно мнозинство в парламента.

С Корбин като глас на опозицията, Лейбъристката партия изглеждаше все по-слаба. На предсрочните избори тя бе унижена от загубата на депутатски места в райони, които традиционно гласуват за работническата класа и които бяха смятани за неин бастион.

Една от причините, поради които Корбин бе недолюбван от много избиратели, бе отдавнашната му подкрепа за Ирландската републиканска партия Шин Фейн, възникнала на основата на политическото крило на Ирландската републиканска армия (ИРА), и това, че той така и не осъди тероризма на ИРА.

Корбин също така се обявяваше в подкрепа на палестинските каузи през цялата си политическа кариера. Като лидер на Лейбъристката партия той бе обвиняван, че не се противопоставя на антиизраелските настроения, които са се превърнали в антисемитска култура в части от партията.

Стармър като че ли не носи нищо от този багаж, макар че критици го обвиняват, че не осъжда антисемитизма и не говори за често обърканата лейбъристка политика за Брекзит.

Той се присъединява към партията като студент по право в университета в Лийдс, Северна Англия, през 1982 г. и получава магистърска степен в Оксфорд. Още като студент Стармър изглежда е имал благоразумието да стои настрана от фракции и групички по отделни каузи, в които някои от неговите по-ляво ориентирани колеги активно участват.

„Аз не искам нечие друго име, татуирано на главата ми, да знае какво мисля, – каза той пред вестник „Гардиън“ през декември. – Има фундаментални принципи.“

Тази политическа независимост в рамките на партията трябва да му помогне, когато най-вече десните вестници и консервативните политически сайтове тръгнат агресивно и селективно да проучват неговото лично и политическо минало.

Някои коментатори определят Стармър като кандидат на умерено дясното лейбъристко крило, но той отхвърля този етикет и настоява, че представлява всички членове и никога не е взимал страна във вътрешнопартийните боричкания.

Стармър се позиционира еднакво отдалечено както от центъра на партията, така и от нейната лява фракция, която през последните години доста укрепна от притока на хиляди млади активисти, въодушевени поддръжници на Корбин.

„Ако бъда избран за лидер, аз ще обединя (лейбъристкото) движение и ще възпра радикализма от последните 4 години (при Корбин)“, увери той партийните членове в изявление по време на кампанията за вътрешните избори.

За разлика от Корбин, Стармър е безусловен привърженик на ЕС и силно настояваше партията да подкрепи втори референдум за Брекзит.

Главният му лозунг в кампанията за избор на партиен лидер – „Възможно е друго бъдеще“ – беше отзвук от друг, използван от „Възможна е друга Европа“ – лява група в Лейбъристката партия, противопоставяща се на Брекзит и призоваваща за нов референдум.

Въпреки явните различия, особено за Брекзит, Стармър винаги показваше публично лоялност към Корбин и беше лейбъристки министър в сянка за Брекзит.

На изборите за партиен лидер Стармър получи най-голям брой номинации от депутатите лейбъристи, които по правило са по-умерени от партийната членска маса. Кандидатурата му бе подкрепена от ляво ориентирания бивш лидер Ед Милибанд и от „Унисон“ – един от най-големите синдикати.

Той се радва на безупречна репутация като адвокат правозащитник, ангажиран с някои от най-нашумелите дела в тази сфера през последните три десетилетия. Работил е за „Амнести интернешънъл“ и за престижната адвокатска кантора „Доути стрийт чеймбърс“. Сред водещите юристи в последната е Амал Клуни (съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни)

Стармър е женен за своята колега адвокат Виктория Алекзандър, с която имат две деца.

За очевидна изненада на други адвокати, занимаващи се с правозащитни дела, Стармър зае поста на директор на кралската прокурорска служба през 2008 г. при тогавашния лейбъристки премиер Гордън Браун. Той остана на този пост до 2013 г. и бе избран за първи път за депутат от лондонски избирателен окръг през 2015 г.

„Цял живот съм се борил срещу неправдата и съм се опълчвал на властимащите“, каза Стармър. „Изпълнен съм с решимост да обединя нашето движение, да подема битка срещу торите (консерваторите) и за изграждане на по-добро бъдеще“, добави той, обещавайки „радикална визия за бъдещето, в която хората да могат да вярват“.

Стармър подчерта, че Лейбъристката партия винаги е била срещу мерките за строги икономии и запазва своята вяра в „общата собственост“, бори се за справедливост и е „начело на битката срещу климатичните промени и за „нов зелен обществен договор“

Това са основните принципи, върху които трябва да надграждаме“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.