Джордж Фридман: ЕС изчезна от сцената. Берлин, Париж взимат решения и се грижат за народите си

Според геостратега пандемията доказва силата на националните държави

 

Джордж Фридман. Снимка: Еурактив

 

Джордж Фриман е роден през 1949 година в Будапеща в семейството на унгарски евреи, което се е изселило в САЩ. Завършил е политология в Ню Йоркския Сити колидж и е защитил е докторат в университета „Корнел“. През 1996 година основава „Стратфорт“, частен разузнавателен и геополитически мозъчен тръст, наричан „ЦРУ в сянка“. Заради способностите му да прави геополитически прогнози в. „Ню Йорк Таймс“ го нарича „вълшебна осма билярдна топка“. След излизането от „Стратфорт“ през 2015 Фридман ръководи аналитичната група „Джиополитикъл Фючърс“ (Geopolitical Futures). Най-новата му книга „The Storm Before the Calm“ (Буря преди затишие) излезе преди няколко седмици в Америка.
Европейският съюз изчезна от сцената, там са обаче Берлин, Будапеща, Париж: те вземат решенията и се грижат за народите си – казва в инетрвю за унгарското онлайн издание „Мадяр Немзет“ („Унгарска нация“) американският геостратег. Той смята, че ако Доналд Тръмп напипа добре ритъма за поддържането или отслабването на социалното дистанциране може да влезе в американската история като един от великите водачи.

– От тероризма до миграцията – светът се съобразяваше с цял куп опасности, но с такава пандемия – не. Често ви наричат осмата топка в билярда, заради способността си да прогнозирате. Вие видяхте ли приближаването на тази криза?

– Ни най-малко. Въобще никой не я очакваше. Избухването на епидемията не е политическо явление, а е свързано с културата на китайците, с това как съхраняват хранителните си продукти и сигурно с неща, за които днес все още не знаем. Хората са склонни да вярват, че ние контролираме света.

– Ковид-19 ще промени живота ни по драматичен начин. В какъв свят ще се събудим, когато дойде краят на това?

– Значителна част от заболелите ще се оправят, една малка част ще починат. Има и други болести от които умират хора, например от рак. Рано или късно ще се намери някакво медицинско решение, дори и да не е веднага. Но едно е сигурно: Унгария ще си остане Унгария, Русия ще се простира на изток от нея, Германия – на запад, а американците ще си останат навсякъде. Те и за в бъдеще няма да се променят.

– Как ще се измени глобалното управление?

– Най-важната промяна е, че Европейският съюз изчезна от сцената. Там са обаче Берлин, Будапеща, Париж – те вземат решенията и се грижат за народите си. Винаги са били силните национални държави. Епохата на Европейския съюз като суперуправление се оказа само преходна. Сега не става дума за това, че националните държави се надигат, а за това, че те никога не са потъвали в забвение. Националните държави не могат да прехвърлят суверенитета си на някакъв мултинационален фактор. Сигурен съм, че ще остане някаква европейска ниша: европейската общност например, като форма на сътрудничеството в сферата на свободната търговия, една добра идея. Същевременно идеята за общо европейско управление беше прекалена – затова ЕС не притежаваше необходимото самочувствие, а пък страните-членки – и това е най-важното – възвърнаха суверенитета си. Не хукнаха към Брюксел да питат какво да правят, а започнаха да действат сами.

– ЕС ще се озове на бунището на историята ли? Как си представяте Европа след пет-десет години?

– Сега си проличаха възможностите му. При война или епидемия не е в състояние да вземе отговорни решения. При зона за свободна търговия няма никакъв проблем. Европа дори има нужда от това. Ние в Северна Америка живеем в такава. Но това не означава, че Канада може да ни заповяда как да формираме политическата си система.

– Какво влияние може да окаже епидемията върху президентските избори в Америка?

– Оценката за Доналд Тръмп сега е доста добра, в това число и за гласуването на икономическия пакет от два трилиона долара за съживяване на икономиката. Сега президентът трябва едновременно да управлява природна, стопанска и социална криза. Особен човек, критикуват го, но същевременно гражданите смятат, че държи нещата под контрол и знае за какво става въпрос. Противникът му, Джо Байдън е напълно невидим, изпари се като камфор. Тръмп ще се изправи пред следващия проблем. Експертите препоръчват социалното дистанциране за потискане на разпространяването на епидемията. Но тази затвореност не може да бъде поддържана до безкрайност. Рано или късно – според мен около юни – трябва да бъде взето трудното решение да поддържаме ли изолацията или да я прекратим. Ако Тръмп постъпи както трябва, ще може да влезе като един от великите ни водачи в американската история.

От „Мадяр Немзет

Превод Христо Боевски

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.