Грешки, отричане на действителността, объркване: защо пандемията обхвана бързо САЩ

Мерки срещу коронавируса. Снимка: от тв екрана

Чия е вината? Бумът на смъртните случаи от новия коронавирус в Съединените щати, които са над 10 000, провокира силно политизирано разчистване на сметки между президента Доналд Тръмп и губернаторите демократи.

Както и в някои европейски страни, американските здравни власти дълго време уверяваха гражданите си, че рискът е нисък, като в същото време вирусът незабелязано вече се разпространяваше. Те действаха хаотично при въвеждането на тестове и отричаха полезността на маските за предпазване от заразяване. Правителството не гарантира необходимото количество респиратори и медицински облекла.

Подценяването на рисковете от американския президент до миналия месец обаче забави осъзнаването на факта, че страната няма да бъде пощадена от това, което Доналд Тръмп нарича вече „невидим враг“ и за което на 10 февруари изрази надежда, че ще е изчезнало през април.

Политическата структура на американската република, която е федерация от 50 щата, ръководени от губернатори с правомощия в сферата на общественото здраве, още повече засили президентския скептицизъм, обусловен от партийна принадлежност, и забави взимането на мерките, които епидемиолозите смятат за най-ефективни: социална дистанция и карантина. Резултатът беше „плетеница“ от предписания, по думите на губернаторката на Мичиган Гречен Уитмър.

Лековатото отношение към проблема бе насърчавано и от резонансната кутия на про-Тръмп медиите, сред които основният водещ на „Фокс нюз“ Шон Ханити, който на 9 март продължаваше да твърди, че става дума за фалшиви новини, насочени срещу Тръмп.

В същото време на Центровете за превенция и контрол на заболяванията, които исторически са смятани за образцова здравна служба, им бе попречено да говорят и най-вече на директорката им по респираторните заболявания Нанси Месониър – в името на централизиране на комуникацията в Белия дом.

Федералните власти препоръчаха спазването на социална дистанция от „шест фута“ (два метра) и ограничаване до десет на броя хора, които могат да се събират на едно място, но от губернаторите зависеше препоръките да станат задължения. Някои от тях се противопоставиха, в част от случаите в името на индивидуалните свободи. Губернаторката на Южна Дакота, Кристи Ноем, заяви, че отговорността за сигурността на хората се носи на първо място от самите тях.

Към настоящия момент осем щата не са обявили обща карантина. „Тези губернатори, които всички са републиканци, щяха отдавна да са го направили, ако президентът ги беше посъветвал по-рано“, заяви губернаторът на Илинойс Дж.Б.Прицкър от Демократическата партия. В името на федерализма обаче Тръмп отказва да принуждава щатовете. „Имаме нещо, наречено Конституция, което е ценно за мен“, заяви той.

Забавяния и объркване

За губернаторите федерализмът означава, че централното правителство трябва да набави и да координира разпределението на респиратори и маски, от които все още има недостиг въпреки първите доставки в огнищата на епидемията в Ню Йорк, Ню Джърси, Луизиана и Мичиган.

„Липсата на усилия на национално ниво е пълно безумие“, заяви губернаторът демократ на щата Вашингтон Джей Инсли, когото Тръмп нарече „змия“.

При всички положения може да се каже, че начинът, по който първоначално бяха разпределяни тестовете, е грешка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Те разработиха собствен тест през януари, както и за други вируси, но до края на февруари той бе наличен само в Атланта (където е централата им), като всички налични образци бяха използвани в този град. Версията на тестовете, предназначена за разпределяне между щатовете, не работеше, а частните лаборатории нямат право да го произвеждат. В средата на февруари тестове бяха направени само на неколкостотин американци.

Чак миналия месец стана ясно на широката публика, че невидимата епидемия вече се разпространява от седмици. Доналд Тръмп обяви извънредно положение на 13 март.

За разлика от САЩ, „отличниците“ в борбата с пандемията, сред които Южна Корея и Германия, направиха много тестове в ранен етап.

В същото време експертите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, докато все още правеха редовно изявления пред журналистите, по-скоро се опитваха да успокоят населението, вместо да го подготвят за най-лошото през първите месеци.

„Знаем, че това може да изглежда тревожно“, заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд на 30 януари след новината за първото местно заразяване в Чикаго, но „непосредственият риск за американците е нисък“.

На следващия ден Съединените щати затвориха границите си за пътниците, пристигащи от Китай, но министърът на здравеопазването Алекс Азар твърдеше: „Това са превантивни мерки, рискът в САЩ е нисък“.

Сега властите превключиха на по-висока скорост. Доналд Тръмп нареди производството на респиратори, строят се временни болници, а властите препоръчват носенето на ръчно ушити маски.
Учените обаче се опасяват да не би усилията да приключат на този етап, с цената на пламване на епидемия и в щатовете, които досега бяха пощадени.

Професор Харви Файнбърг, председател на комитета по нови инфекциозни болести в Академията на науките, предложи шест шокови мерки за овладяване на епидемията до края на юни, като обръща внимание на липсата на дългосрочна стратегия в изданието „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“.

„Вместо да редуваме неуспешни и половинчати мерки в здравен и икономически план, трябва да съставим стратегия за победа над коронавируса и за отваряне на пътя за икономическо възстановяване“, пише той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.