Германия: Главно е масовото тестване на ранен етап

Снимка: Дойчланд функ

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника – засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите.

При все че заразените в страната вече са над сто хиляди, премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер смята, че веднага след Великден (значи от идната седмица) кафетата и ресторантите в региона може да отворят отново. Мнение, лекомислено на пръв поглед, но то идва от сравнително ниската смъртност в страната.

По броя установени болни Германия плътно доближи първата тройка в света: те са повече само в САЩ (378 000), Испания (140 000) и Италия (132 000). Но докато във всяка от тези страни починалите пациенти с коронавирус са над 10 000, във ФРГ към вторник вечерта имаше 1854. Водещи германски и световни медии наред с експерти търсят през последните дни обяснение за този феномен. „Германско изключение? Защо е толкова ниска смъртността в страната?“, пита се „Ню Йорк таймс“.

Първата, най-главна тайна е масовото тестване още на ранен етап.

Направени са вече над 918 000 теста. Още в края на март вътрешното министерство постави задача броят им да нарасне на 200 000 дневно, а сега се извършват над 50 000 на ден – тройно повече, отколкото във Великобритания. За разлика от първите етапи в САЩ жителите на Германия можеха от самото начало да се изследват за сметка на застрахователите. При все че осигуровките покриват само тестовете на болни със симптоми и на хора, контактували с тях, ранната диагностика открива голям брой леки случаи, което позволява болните навреме да бъдат изолирани вкъщи, без да натоварват болниците и да разпространяват заразата.

Второ обяснение е германската организираност, която наред със системния подход пролича и по време на епидемията.

Тест за коронавирус например минават задължително всички, контактували с някой болен над четвърт час. Могат да го направят н само в болниците, но и в многобройни временни специални центрове, разположени извън болничните заведения, за да не се подлагат лекарите на допълнителен риск. В някои от тях човек може да се изследва, без да излиза от колата си. Освен това много здравни учреждения са въвели отделни часове за прием на пациенти с подозрение за инфекциозни заболявания. Също и в болниците пациентите с потвърдена диагноза са отделени от другите.

За трета причина ще посочим бездруго стабилно високото качество на медицинската помощ, също и готовността на болниците и медицинския персонал, които по една щастлива случайност разполагаха с време за подготовка, съобразена с чуждестранния опит.

По думите на говорили пред „Комерсант“ лекари, работещи в Германия, маските и предпазните средства при тях не са точно в изобилие, но им стигат. Още преди епидемията Германия бе на втора позиция в ЕС по брой легла в болниците: в България имаше 616 на 100 000 души, във ФРГ – 601, в Италия – 262, в Испания – 242. Известна роля изиграха и федералната структура, и сравнителната финансова независимост на германските провинции: реанимационни отделения има в много болници (и не само в големите градове), а местата в тях са тройно повече от средното за ЕС. Броят на болничните легла спешно бе увеличен от 28 000 на 40 000 и според Гералд Гас, оглавяващ Германското болнично дружество, половината все още не са заети. Съответно при 100 000 установени случая реанимациите не само не са претоварени, а са свободни.

Четвъртото обяснение, сочено от много медии, се крие в етническата, географската и демографската специфика.

Така например, отбелязаха учени от Оксфордския университет, средностатистическите германци напускат родния си дом на 24-годишна възраст, а не на 31 г. като италианците – значи е по-малък рискът да заразят възрастни родители, баби и дядовци. Освен това Ковид-19 плъзна в началото сред германски туристи по планинските ски курорти в Италия и благодарение на ранното тестване мнозина не разпространиха вируса сред по-възрастните поколения, обяснява сп. „Фокус“. Средната възраст на инфектираните е 49 години – статистиката им дава повече шансове да оздравеят. Според цитирани в медиите експерти статистиката се влияе положително и от по-малкия брой пушачи, също и от слабата замърсеност на въздуха.

Накрая, петата причина, спомената тези дни от мнозина журналисти, е високото доверие към експерти, учени и политици.

„Дори все още някой да отрича коронавируса, повечето хора в Германия разбират, че в днешно време трябва да сме разсъдителни – резюмира „Фокус“. – Спазваме дистанция, предлагаме помощ на рисковите групи и се стараем най-усърдно да предотвратим разпространението на вируса.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.