Байдън срещу Тръмп: арената за президентската битка вече е готова

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Ако не се случи непредвидено бедствие, Джо Байдън ще представлява наесен Демократическата партия срещу президента Доналд Тръмп. Вчера мястото на бившия вицепрезидент беше циментирано върху изборната бюлетина с решението на Бърни Сандърс да сложи край на кампанията си.

Байдън вероятно няма да си осигури до месец юни броя делегати, нужни за номинацията му. Но след като вече няма други съперници демократи, предизборната кампания, която със сигурност ще е най-скъпата и сред най-противните в историята на САЩ, е вече е в ход.

„Няма да е лесно. Никой не се заблуждава за това. Но сме готови за изборите. Готови сме за нашия знаменосец“, каза в интервю председателят на националния комитет на Демократическата партия Том Перез. „Имам вяра, защото ценностите на Джо Байдън са отражение на ценностите на мнозинството от американците, които можем да спечелим“.

При Байдън и Тръмп гласоподавателите ще избират между двама бели мъже, над 70-годишна възраст, които имат коренно различни рецепти за здравеопазване, климатични промени, външна политика и лидерство в епоха на крайни партийни пристастия.

На 77 години, Байдън става най-възрастният кандидат на голяма партия за президентския пост в съвременната история. И след като е прекарал по-голямата част от живота си на изборна длъжност във Вашингтон, никой друг претендент няма повече управленски опит от него.

Но с Тръмп, Байдън се изправя срещу противник, с какъвто не се е сблъсквал в десетилетната си политическа кариера. 73-годишният президент републиканец започва с огромно финансово предимство, имидж на аутсайдер и твърдо желание да спечели на всяка цена.

Кампанията на Тръмп напредва с многостранна атака, в която се смесват основателна критика и безпочвени обвинения, и в някои случаи, открито конспиративни теории. Тя е подобна на неконвенционалните методи, който Тръмп използва срещу Хилари Клинтън преди четири години с неочаквано опустошителен успех.

Говорителят на предизборната кампания на Тръмп Тим Мърто каза, че Байдън ще бъде обрисуван като прекалено либерален за повечето американци, обременен от корупция заради задокеанските бизнес сделки на сина му и със съмнителна острота на ума на неговата възраст. Ръководителят на кампанията на Тръмп Брад Парскейл предрече, че Тръмп ще „унищожи“ Байдън, на когото президентът и неговите съюзници сложиха прякора „Сънливия Джо“.

„Президентът Тръмп все още предизвиква объркване във Вашингтон, докато Байдън представлява стария, амортизиран маниер и продължава да се отнася снизходително към комунистическия режим в Китай“, каза Парскейл.

Екипът на Тръмп вярва също, че той може да спечели недоволните привърженици на Сандърс, които се ентусиазираха от привлекателността на външния за системата сенатор от Върмонт, но смятат Байдън за изпечен вътрешен човек. По-малко от час след като Сандърс обяви решението си, президентът отправи обвинения без доказателства, че демократическите лидери заговорничат срещу Сандърс.

„Това завърши точно както демократите и националният им конгрес искаха, същото като фиаското на мошеничката Хилари“, написа Тръмп в Туитър. „Хората на Бърни трябва да дойдат в Републиканската партия, СДЕЛКА!“.

Националният комитет на Републиканската партия вече състави обстоен изследователски сборник за Байдън. Комитетът посвети 10 изследвания на Байдън и разпрати стотици свързани с Байдън искания за свобода на информацията и достъп до документи, които се очаква да предизвикат допълнителни щети.

Преди Байдън да може да се съсредоточи изцяло върху Тръмп, бившият вицепрезидент има задача да спечели скептичните крайнолеви привърженици на Сандърс, които многократно са обявявали за безполезен неговия опит в търговията, наказателното право, корпоративна Америка и външната политика. Най-прогресивното крило в партията се опасява също, че позициите на Байдън по отношение на здравеопазването и околната среда, наред с други теми, не отиват достатъчно далече.

Байдън например, подкрепя всеобщо здравеопазване, но за разлика от Сандърс, той би запазил системата за частно осигуряване и би предложил на американците подкрепен от правителството „държавен вариант“ вместо емблематичното застъпвано от Сандърс „Здравеопазване за всеки“.

Съветниците на Байдън отбелязват, че той вече е започнал да контактува със съюзени на Сандърс прогресивни организации, включително тези с фокус върху младите хора, като Сънрайз мувмънт ( Sunrise Movement/Движение „Изгрев“) и „Марч фор ауър лайвс“ (March For Our Lives/“Поход за живота ни“).

Вероятно най-влиятелният съюзник на Байдън – бившият президент Барак Обама, вчера не каза нищо. Все пак, от бившия президент и бившата първа дама Мишел Обама се очаква в крайна сметка да помогнат за сплотяване на партията зад Байдън, който осем години беше вицепрезидент на Обама.

Новият статут на Байдън като вероятен кандидат му дава свободата да продължи напред по-открито с избор на свой подгласник. Той вече започна да проучва потенциални вицепрезиденти, но трябваше да действа внимателно със Сандърс, докато още беше в надпреварата.

Това вече не е така.

Главният съветник на предизборната кампания Дейна Ремъс и външният съветник Боб Бауър ръководят началния етап от търсенето на кандидат за вицепрезидент. Бауър е бил съветник в Белия дом по времето на Обама и е женен за Анита Дън – главен стратег на кампанията на Байдън.

Байдън призна вчера по време на онлайн събитие за набиране на средства, че екипът му е обсъждал ускорен график за представяне на неговия подгласник, който традиционно се обявява в навечерието на националната конференция. Но добави, „че преминаването през обичайното проучване ще отнеме известно време“.

Междувременно, и двамата кандидати се взират в пандемията от коронавирус, която преобърна с главата надолу логистиката за предизборната кампания 2020. В момент, когато до пика на заразата в много части на страната има още няколко седмици, разпространението и свързаната с него икономическа разруха ще играят важна роля в оформянето на нагласите на гласоподавателите и в управлението на кампанията.

Засега, Байдън и Тръмп са фактически затворени у дома, подобно на голяма част от Америка.

Екипът на Байдън смята, че неговото съпричастие и опит са подходящи за такъв момент. При все това той трудно може да бъде чут от импровизираното телевизионно студио в мазето на дома му в Делауеър. Кампанията се ангажира с поне едно виртуално събитие на ден, докато Тръмп играе главната роля в масово гледаните всекидневни брифинги на Белия дом за разпространението на коронавируса.

Въпреки настоящите предизвикателства, Байдън ще встъпи в есенния период с широка коалиция, съставена от бели представители на работническата класа, по-възрастни афроамериканци и дори недоволни републиканци, които са се отчуждили от републиканската партия на Тръмп. Проектът „Линкълн“ – сбор от бивши републиканци, официално потвърди подкрепата си за Байдън, малко след съобщението на Сандърс.

„Докато Америка се бори с безпрецедентни загуби, се нуждаем от лидер, който може да стабилизира нашия държавен кораб, да превърже общите ни рани и да ни поведе към следващата глава от нашата национална история“, каза съоснователят на групата Рийд Гейлън. „Джо Байдън има човечността, съпричастието и устойчивостта, които трябва да притежава нашият национален лидер“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.