Лекар от Италия: Истинският кошмар идва, щом се събудя

Пред отделение за спешна помощ в Милано. Снимка: от тв екрана

Приседнали скромно в една от аудиториите на университетската болница „Тор Вергата“ в отдалечен квартал на Рим, десетина лекари и медицински сестри с маски и бели престилки сдържат дъха си, затворили очи.

„Така, издишайте вече“, нарежда с нежен глас откъм катедрата психиатърът Чинция Ниолу, приключвайки сеанса за релаксация на тази група от медицинския персонал на първа линия в битката с коронавируса, поел тежката задача да се грижи за пациенти с положителни проби в интензивното отделение.

Кратък момент, в който медиците могат да се отпуснат, да спадне напрежението, натрупано по време на едночасовото занятие с тази жена – дребна, но достатъчно калена, за да се бори със страховете около вируса.

„Участниците имат допир с обект, който им вдъхва страх, това покачва нивото на тревожност, съответно се предвижда време за релаксация“, обяснява за АФП университетската преподавателка.

В началото на сеанса всеки участващ получава въпросник: „Доколко те безпокои сегашната ситуация?“, „Страх ли те е да не се заразиш?“, „Тревожиш ли се за близките си?“, „Повлияно ли е при теб качеството на съня?“ После въпросите се изреждат един по един; всеки може да вземе думата и да сподели нещо за себе си.

Сгушена на последния ред в аудиторията с кресла в резедаво-синьо, една от сестрите – Емануела Бертинели, поглежда изразително с големите си очи над маската и пита: „Как ще живеем утре? Това е най-големият ми страх, несигурността в бъдещето. Трудно понасям това. Защото не сме сигурни в нищо, не знаем дали ще свърши това и кога“.

Емануела е разтревожена и от предвиденото постепенно вдигане на мерите за изолация на полуострова: „Всички ще започнат пак да излизат, просто такива са хората, всички ще се изпозаразят помежду си и ние (обгрижващият персонал) отново ще трябва да стоим тук и да си вършим работата, с постоянен риск да се разболеем, и пак ще бъдем разделени от семействата си“.

Тя е видимо облекчена от възможността да си каже болките по време на тези занятия – кратки, но интензивни, те подпомагат „хората да се справят с кризисни и стресови ситуации като пандемията от Ковид-19“, обяснява инициаторът – професор Алберто Сиракузано, ръководител на отделението за психиатрия и клинична психология в болница „Тор Вергата“.

На големия екран в аудиторията още стоят две изображения: актьорът Ръсел Кроу в ролята му от „Гладиатор“ и птиче, безстрашно хвърчащо през снежна виелица.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.