Чехия: Прицелна „умна карантина“ ще отменя рестрикциите

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Чешката република планира система за бързо откриване и изолиране на контактите на хора, заразени с коронавируса, която в крайна сметка да им позволи да отменят тоталната карантина, забавяща ръста на инфекциите, но и задушаваща икономиката.

През последните пет дни до 9 април средното дневно увеличение на новите случаи беше 224, по-малко в сравнение с предишните 5 дни, въпреки че се тестуват повече хора, като общият брой на инфекциите е 5335 при население от 10,7 милиона. Смъртните случаи към 9 април са 104.

Забавянето на новите инфекции дава възможност да се приложи система за проследяване, вдъхновена от южнокорейския модел – с военни тестуващи екипи и колцентрове, използващи мобилни телефони и данни от банкови карти за проследяване на контактите на пациентите и поставянето им също под карантина.

„Наличните данни в момента показват, че епидемията е стабилизирана, нарастването й е дори е малко по-бавно, отколкото първоначално очаквахме“, казва Роман Примула, който отговаря за чешките мерки за борба с епидемията. „Пълната карантина постепенно ще бъде заменена от „таргетни“ мерки, прицелени в отделни хора“.

По думите му той сега очаква около 10 000 случая до края на месеца, по-малко от предишните прогнози за 15 000.

Целта на плана, наречен „умна карантина“, е да се идентифицират най-рисковите контакти на хората, които са дали положителна проба за вируса, например лицата, които са им най-близки или са прекарали най-много време с тях, така че те бързо да се изолират, за да не се допусне да предадат инфекцията по-нататък.

„Искаме този период да продължава максимум три дни – тестуване, получаване на резултат от тестовете и откриване на контактните лица“, каза Примула.

„Не е жизненоважно контактните лица да бъдат тестувани в рамките на три дни, а да бъдат поставени под домашна карантина и чак по-късно да бъдат тестувани, тъй като тестуване в първия ден може да крие риск, че тестът би могъл да е (фалшиво) отрицателен“, поясни той.

Мобилни данни

Очаква се новата чешка стратегия постепенно да бъде приложена следващата седмица, след като бъде изпробвана в една от 14-те области на страната. Властите все още не са публикували каквато и да било оценка на пилотната програма и тя бе критикувана заради бавен напредък, особено заради това, че регионалните здравни власти не са готови да се справят с електронните елементи на работата.

За да задейства планът, армията създава 33 тестуващи екипа и осигурява персонал, който да помага за проследяването на потенциално инфектирани хора. Екипите ще бъдат подпомагани от студенти по медицина в колцентровете, локационни данни от мобилните оператори и данни за транзакции от банкови карти.

Ако хората са съгласни, всички данни ще бъдат използвани за установяване на контактите, изложени на риск. Данните ще се изтриват след шест часа. Мобилно приложение, базирано на технологията „блутут“, което хората ще бъдат насърчавани да качват на смартфоните си, също ще помогне за определяне кои мобилни номера са се намирали в близост до идентифицираните пациенти.

„Представете си, че телефоните записват номерата на телефоните в близост до тях“, обяснява Ян Кулвейт от Института „Бъдеще за човечеството“ в Оксфордския университет, който е един от двамата главни стратези на приложението, разработено от Covid-19.cz – работна група от разработчици и учени, работещи по системата.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.