„Кризисен канцлер“: Меркел уверено управлява поредната криза

Ангела Меркел.

Ангела Меркел остава невероятно популярна сред германските избиратели, не на последно място заради справянето й с разнообразни глобални кризи за 14-те й години на власт. Докато нейната ера се приближава към края си, политическото й наследство на кризисен канцлер изглежда гарантирано.

Германските канцлери често биват свързвани с определени периоди от историята на нацията.

За Лудвиг Ерхард това е германското икономическо чудо след Втората световна война, за Вили Бранд – нормализирането на връзките с Източна Европа, Хелмут Кол бе канцлерът на германското обединение, а Герхард Шрьодер – канцлерът на реформите.

Сега е ерата на Ангела Меркел, кризисния канцлер.

За над 14-те години на нейното управление най-голямата икономика в Европа преживя криза след криза: ядрената авария във Фукушима, финансовата криза от 2008 г. и възникналата в резултат на нея криза в еврозоната, бежанската криза, дизеловия скандал, и най-новата – пандемията от коронавируса. Без да споменаваме двойния трус от 2016 г. – шокиращите резултати от британския референдум за членството в ЕС и избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп – лидер, явно твърдо решен да преобърне следвоенния международен ред.

Но може би тъкмо последната глобална здравна криза е най-голямото предизвикателство пред Меркел досега.

За да пресече разпространението на силно заразния нов коронавирус, който вече отне живота на над 2200 души в Германия, страната затвори огромен брой сектори от икономиката си и почти парализира обществения живот.

Германците разчитат на Меркел заради „опита й с предишните кризи“, каза Петер Матушек от берлинския социологически институт Форза. Според него тя ще остане в историята като „кризисния канцлер“.

Вчера Меркел породи надежди, че след Великден правителството й може да започне да разхлабва рестрикциите върху обществения и икономическия живот, без да се рискува втора вълна на вирусните инфекции. Пред депутати от своя консервативен блок тя заяви, че има „лъч на надежда“ в борбата с пандемията.

Християндемократите на Меркел и сестринската им партия ХСС се очертават като един от ясните печеливши в политически печеливши от пандемията – неотдавнашно проучване на Форза дава на блока рейтинг на одобрение от 37 процента при 28 на сто в началото на годината.

Същото толкова добре стоят нещата и с популярността на Меркел. Осемдесет процента от запитаните в проучване на изследователския институт „Вален“ по поръчка на телевизия Цет Де Еф казват, че са доволни от действията на Меркел в кризата.

Според друго проучване, направено от „Инфратест димап“ за телевизия А Ер Де, 93 процента подкрепят драконовските мерки, наложени от нейното правителство, за да ограничи разпространението на вируса.

Меркел остава най-популярният политик в Германия, с рейтинги на одобрение, за каквито повечето политици могат само да мечтаят след толкова години на кормилото на властта.

Всъщност кризите винаги са укрепвали политическите позиции на Меркел. Нейното управление на дълговата криза, която в един момент заплашваше да разруши еврозоната, отчасти беше в основата на рекордния резултат на съюза ХДС/ХСС на изборите през 2013 г., когато блокът бе близо до спечелването на историческо абсолютно мнозинство.

През 2011 г. ядрената катастрофа във Фукушима подтикна винаги прагматичната Меркел да последва общественото настроение и да направи колосален обратен завой в политиката си, оттегляйки подкрепата си за ядрената енергетика и насочвайки страната към алтернативни източници на енергия.

През 2015 г. бе принудена да вземе едно от най-спорните си решения като канцлер, когато реши да избегне хуманитарна катастрофа в Унгария и позволи на един милион мигранти да влязат в Германия.

По същото време, тъкмо когато Европа едва се съвземаше от дълговата криза, Меркел бе изправена пред сериозна заплаха за жизненоважния германски автомобилопроизводителен сектор, когато се разбра, че „Фолксваген“ е вършил мащабни измами с тестовете за вредните емисии в околната среда.

И макар че нейните консерватори платиха тежка политическа цена на изборите през 2017 г. заради нейната политика на отворени врати за бежанците, самата Меркел през цялото време запази високия си политически рейтинг, изтъква Матушек.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.