Добрата и лошата новина с коронавируса

Добрата новина е, че иде лято, става топло, това се отразява добре на здравето, хората по-малко кихат и кашлят, слънцето убива вируса на открити площи. Заразата ще се предава по-малко.

Лошата новина е, че в страни от Южното полукълбо, където досега беше лято, вирусът шестваше и заразяваше. А в страни в централния пояс като Еквадор, с температури близо до 40 градуса, също има епидемия, даже бедствено положение в някои градове, изхвърлят трупове на улицата и ги горят. Там, като в много страни, не тестват масово, не знаят размера на епидемията (то не че у нас тестването е масово).

Добрата новина е, че с този вирус светът няма да свърши, дори никакви предпазни мерки да не предприемат държавите. Повечето хора го преболедуват без усложнения (засега), рано или късно ще се стигне до стаден имунитет, с цената на повече или по-малко жертви.

Лошата новина е, че за стаден имунитет трябва да се заразят около две трети от населението, което може да продължи години с изолация. В най-добрия случай епидемията ще се влачи година и половина две, също като Испанския грип 1918-1920. И ще има втора вълна, по-голяма от първата. Историята се повтаря – и тогава е имало спорове за маски и за лекарства. Умрели са между 50 и 100 млн. души при 1,8 млрд. световно население (почти същият процент смъртност като от коронавируса в различните страни).

Добрата новина е, че сега светът има по-ефикасни средства за защита и дезинфекция и сегашният вирус не поразява предимно здрави и млади хора като испанския грип, а предимно болни и стари (ако това е добра новина).

Лошата новина е, че сега жертвите в света, според процента смъртност тук и там, може да достигнат над 200 млн. за две години.

Добрата новина е, че неизбежно ще открият ваксина.

Лошата новина е, че вирусът мутира, и има случаи на оздравели, у които вирусът се появява отново. И ваксината ще стане след година и половина, а докато имунизират населението по света ще мине още година-две. Лекарства против вирусни пневмонии няма открити и няма да има. Лекарствата само помагат на организма да се справи, лекуват симптомите.

Добрата новина е, че карантината рано или късно ще свърши.

Лошата новина е, че много хора трайно са загубили работата си, а кризата, предизвикана от мерките срещу епидемията ще продължи поне две-три години, по тежест я сравняват с Голямата депресия 1929-1932, с 25-30% безработица, крайна мизерия и смъртни случаи от глад в развити страни.

Добрата новина е, че епидемията може да бъде преодоляна – Китай и Южна Корея са примери.

Лошата новина е, че в момента, в който отворят границите и подновят свободните пътувания, заразата пак ще тръгне там, където е изчезнала. Страните няма как да останат затворени две-три години, докато ваксинират всички.

Добрата новина е, че след още месец изолация светът ще престане да се страхува и ще свикне със смъртната заплаха, както е свикнал със заплахата от рака и др. болести. И правителствата ще премахват забраните, за да не уморят населението от безработица и глад.

Е, айде, накрая да остане само добра новина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.