Тестове, тестове и пак тестове: приложим ли е моделът на Венето?

Град Кодоньо под карантина. Снимка: от тв екрана

Първите случаи във Венето бяха по едно и също време с тези в Ломбардия, епицентъра на пандемията в Европа, но Венето направи масови тестове на населението си. В резултат на това смъртните случаи от коронавируса в тази област са 12 пъти по-малко.

Когато започне излизането от карантината, „искаме тестването да обхване цялата страна, за да може да знаем кои са заразените, включително тези, които не проявяват симптоми“, заяви директорът на Висшия здравен институт на Италия Силвио Брусаферо.

Гигантско логистично предизвикателство: възможно ли е с течение на времето да бъде осигурен необходимият брой тестове за прилагане на национално ниво на стратегията, приложена във Венето, която е с население от пет милиона души?

Именно там, в малката община Во’Еуганео, бяха регистрирани първите случаи в Италия в средата на февруари. Венето обаче беше първата област, която, макар и неуверено, започна да възобновява тази седмица икономическия си живот, докато могъщата съседна Ломбардия все още е под строга карантина.

В Ломбардия, която е икономическият двигател на Италия, бяха регистрирани 11 142 смъртни случая (над 1100 починали на един милион жители), а във Венето починалите са 906 (184 на един милион).

Разликата се обяснява отчасти с „по-голямата гъстота на населението в Ломбардия и с по-големия брой заразени в началото на кризата“, заяви Харвардското бизнес училище.

„Става обаче все по-очевидно, че различният избор в сферата на общественото здраве, направен в началото на цикъла на пандемията, също е оказал влияние“, пишат експертите от висшето учебно заведение в статия, публикувана в края на миналия месец.

Когато се появи Ковид-19, областта веднага приложи стратегия за ограничаване на епидемията.

Стратегията бе формулирана от учени и се базираше на бързото въвеждане на „червена зона“, за да бъде изолирана засегнатата територия, и извършването на епидемиологично проучване на цялото население с помощта на тестове. Хората, дали положителна проба, бяха поставени под карантина.

Този подход бе приложен в цялата област Венето, където предварителни тестове бяха направени както на пациентите със симптоми, така и на тези със слаби или без никакви симптоми, способни да пренасят вируса, без да разберат.

„Нещо, което не си представяхме в началото на пандемията и което ни порази, бе, че голяма част от случаите на заразяване се дължат на хора без симптоми“, казва пред Франс прес Роберто Буриони, професор по микробиология в университета „Вита-Салуте Сан Рафаеле де Милан“.

Потушаване на пожара

Във Венето, когато един човек даде положителна проба, тестове се правят на всички членове на семейството му и на съседите. По официални данни, Венето е направила до вторник 208 879 теста, 20 процента от всички тестове в Италия. Почти колкото в Ломбардия (214 870), която е с два пъти по-голямо население.

„Венето реши да направи много тестове и затвори няколко малки общини, за да може да следи развитието на случаите на заразяване и да потуши пожара“, заяви пред Франс прес Давиде Манка от Политехническия институт в Милано.

Възможно ли е обаче тази стратегия да бъде приложена на големи територии? „Скептичен съм“, казва Манка, според когото „хората трябва да бъдат тествани през 15 дни, за да има смисъл“. Като умножим по десет сегашният ритъм, това означава, че тестването на населението на Ломбардия ще отнеме шест месеца.

Друга разлика между двата региона е, че Венето даде приоритет на домашното лечение, а в Ломбардия заразените с вируса „се приемат в същите болници като останалите пациенти, което е огромна грешка дори когато са настанени в други отделения“, добавя Манка.

Деканът на университета в Падуа, микробиологът Джорджо Палу обяснява, че коронавирусът се разпространява изключително добре в болниците. По думите му в Ломбардия 60 процента от далите положителна проба са в болниците, а във Венето те са 20 процента.

Според изследователите от Харвардското бизнес училище фактът, че различните политики са довели до различни резултати „трябваше да бъде признат от самото начало като огромна възможност за взимане на поука“.

Чак месец след началото на епидемията Ломбардия и други региони взеха „мерки, с които да имитират някои аспекти от подхода на Венето, като упражниха натиск върху правителството да засили капацитета им за диагностика“.

Италианските здравни власти съобщиха в събота, че ще раздадат 2,5 милиона теста.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.