Изпреварващи мерки: Как Португалия избегна съдбата на Испания

В Мадрид по време на карантината. Снимка: от тв екрана

С по-малко случаи на заразяване с коронавирус, отколкото са смъртните случаи в Испания, Португалия се изолира навреме, за да избегне голямата смъртност в съседната страна, въпреки че здравната й система е отслабена от годините на строги икономии.

„Интервалът от време между първите случаи в Испания и Португалия ни даде възможност да ограничим разпространението на вируса по много по-ефективен начин“, заяви пред Франс прес Жоау Рибейру, директор на интензивното отделение в най-голямата португалска болница.

„Виждаме окуражаващи резултати от начина, по който овладяхме пандемията, и не искаме да загубим постигнатото“, обобщи тази седмица министърката на здравеопазването Марта Темиду, която призова да се действа предпазливо.

Смъртните случаи от коронавирус в Португалия досега са близо 600, колкото са приблизително умиращите всеки ден от вируса в Испания, втората най-засегната страна в Европа с 18 500 смъртни случая.

Заразените с коронавируса в Португалия засега са около 18 000. Десет пъти по-малко, отколкото в Испания, която е с близо пет пъти по-голямо население.

Макар Португалия преди здравната криза да бе сред европейските страни с най-малък брой легла в интензивни отделения на глава от населението, броят на пациентите в критично състояние започна да намалява, преди да бъде достигнат лимитът на възможностите за оказване на интензивна грижа, като от общо 1200 хоспитализирани в интензивните отделения бяха настанени около 200.

В болницата „Санта Мария“ в Лисабон „ситуацията остава под контрол и разполагаме с достатъчен капацитет“, уверява доктор Жоау Рибейру.

От началото на пандемията в интензивното отделение на болницата му вече има двойно повече от първоначалните 30 легла, като при необходимост броят им може да бъде увеличен до 120.

Изтощена здравна система

Ако обаче се беше стигнало до „лавина от случаи, както видяхме, че стана на други места, страната нямаше да разполага с необходимите за реакция средства“, подчертава той.

Португалия регистрира първия си случай в началото на март, повече от месец след Испания. Първият смъртен случай бе регистриран две седмици по-късно, а в същото време в Испания вече бяха починали около 200 души.

Правителството на социалистите действа по-рано, отколкото препоръчваха експертите по епидемиология, затвори училищата и границата си с Испания и обяви извънредно положение, с което бяха въведени карантинни мерки за населението.

Без тези мерки, които не са толкова строги като наложените на испанците, „националната здравна система щеше да се разпадне, щеше да има много повече заразени и много повече смъртни случаи“, заяви вчера премиерът Антониу Коща.

„Решението да затворим училищата обяснява голямата разлика с Испания и Италия“, заяви Жоржи Роке да Куня, председател на Независимия синдикат на лекарите.

Въпреки това този общопрактикуващ лекар от региона на Лисабон все още е притеснен, защото системата на общественото здравеопазване вече е изтощена след десет години на недостатъчно финансиране заради голямата финансова криза.

Резултатът: „затваряне на службата за спешна помощ“, „700 000 души с частен личен лекар“ и пациенти, които трябва да чакат „близо две години“, за да бъдат оперирани.

Патриотизъм по време на криза

Португалия бе сериозно засегната от дълговата криза в еврозоната през 2011 г. и бе принудена да оздрави публичните си финанси за сметка на качеството на обществените услуги.

„Изключително важно е да предадем на населението посланието, че сме много далеч от поставяне на ситуацията под контрол“, заяви Роке да Куня.

За разлика от испанския си колега Педро Санчес Коща засега може да разчита на подкрепата на лидера на дясната опозиция Руи Рио, който призова поддръжниците си да не критикуват правителството в името на патриотизма по време на криза.

Португалските управляващи потвърдиха вчера, че извънредното положение и карантинните мерки ще останат в сила до края на месеца, за да може през май да има постепенно завръщане към обществената и икономическата активност.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.