„Не е сън“ – виртуална фотоизложба на сайта на БТА показва света под карантина

Париж, Марсово поле. Снимка: ЕПА/БТА

Промененият до неузнаваемост свят е тема на виртуална фотоизложба, която БТА организира с най-впечатляващите кадри от информационните агенции от различни краища на света, и на нейните фоторепортери (виж тук).

Името на изложбата е „Не е сън“.

До края на извънредното положение БТА осигурява свободен достъп до целия си информационен масив, свързан с пандемията КОВИД-19. (виж тук).

За да се предпазиш, трябва да знаеш от какво и как. Битката с КОВИД-19 освен физическа, е и информационна. Журналистите, подобно на лекарите, са на първа линия в борбата за овладяване на пандемията. Благодарение на тях до българския гражданин днес достига всичко по-важно за пораженията от бедствието и за мерките срещу него, предприети от държавата.

Москра, Червеният площад. Снимка: ЕПА/БТА

В тази кризисна ситуация правото на живот пряко зависи от правото на информация. БТА в 24-часов работен режим за изминалия един месец на извънредното положение е произвела и разпространила общо над 13 хиляди информации, свързани с коронавируса (по около 300 информации дневно от международния обмен и над 180 – от вътрешния). Само от кореспондентите ни в страната информациите са общо над 2700. Снимковият материал включва по около 100 снимки дневно от България и над 1000 кадри – от целия свят. Студио БТА произвежда всеки ден видеоматериали, представящи факти, изявления на институциите, експертни коментари и научни достижения в битката с КОВИД-19.

Рим, площад Испания. Снимка: ЕПА/БТА

Превръщането на инфекцията с коронавируса в световен феномен открои ролята на информационните агенции, с техния 24-часов международния обмен на новини. Той им позволява да представят чуждия опит в борбата с КОВИД-19 и като аргумент в решаването на национални проблеми.

Милано, католическата катедрала. Снимка: ЕПА/БТА

Само за периода от 15 март до 10 април 2020 чрез БТА са разпространени на български език над 200 аналитични материали – най-много от Франс Прес (53), следвани от Ройтерс (33) и Асошейтед Прес (24). Мерило за полезността им е това, че всичките те са ползвани и тиражирани от медиите в България.

Каталунци под карантина свирят на тераса, Барселона. Снимка: ЕПА/БТА
Централна гара в София. Снимка: ЕПА/БТА
Свотба в Рим. Снимка: ЕПА/БТА
София в извънредно положение. Снимка: БТА
Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.