Ракия, вино? Какво и как да пием при епидемия

Твърдият алкохол не спира вируса, но е за предпочитане пред бира

Продавач в магазин за алкохол в САЩ е подредил на тезгяха бира „Корона” и „Вирус” водка, като шега с коронавируса. Бирата „Корона” е мексиканска, прави се от царевица. Любима бира на дискотеки и барове, защото в тях се продава за по 6-7 лв. А водката „Вирус” е американска, и …не се знае от какво се прави. Както коментира автор в сайта „Дринкхакер” –„ може само да се предполага”. Макар че я описва като добра водка, произведена някъде в Южна Каролина. Снимка: Дринкхакер

Заведения и барове са затворени, а извънредните мерки изискват да не се събираме на едно място много хора. Направо стана трудно за пияча.

Магазините и щандовете за алкохол не са затворени, както някои други магазини. Но в Канада например са забранени дегустациите, които обичайно се правят в алкохолните магазини.
И така – остава пиенето вкъщи и по съседски.

Как и какво е най-добре да пием по време на вирусна епидемия?

Ракията предпазва от новия коронавирус – такава легенда се разпространява сред пиячите. Уви, не помага. Лекарите са категорични.

Може да се използва само като дезинфектант външно. Популярен виц гласи: „Какви времена дойдоха, да пием топла вода и да си разтриваме ръцете с ракия“. И това е заблуда – да си разтъркаш ръцете с ракия може да помогне, но не съвсем. Всички експерти казват, че за дезинфекция трябва да се използва алкохол минимум 60 градуса. Стандартният спирт за дезинфекции, който изчезна от аптеките, и сега полека-лека се появява тук-там, е или 70 градуса, или чист – 96 градуса. Ракията и водката са 40 градуса. Възможно е, като се дезинфекцира с тях някаква повърхност, ръце, в гънките някъде да остане незасегнато от по-слабия спирт участък. И въобще, това е спирт за вътрешна употреба, не за външна.

Но, така или иначе, в някои градове в Щатите в началото на епидемията, освен тоалетната хартия, временно е изчезнала водката. Дори в столицата Вашингтон. Разбира се, търговците попълнили дефицита, но интересът към водката поставя някои въпроси кое е най-важното за човека в критични ситуации.

Как ще останеш в такава депресивна обстановка без алкохол?

В руските социални мрежи веднага заваляха снимки и смешки за коронавируса, свързани с водка. Популярната руска песен „Три танкиста, три веселых друга“ е записана с променен текст, в който основният рефрен е: „Мы нальем себе стаканчик водки и корона вирус не пройдет” (Ние ще си налеем чаша водка и коронавирусът няма да мине). Да, ама не…

Световните агенции съобщиха, че в Иран, където са силно засегнати от епидемията, иранци повярвали на фалшиви новини и слухове, че алкохолът помага срещу коронавируса и се изтровили с някакво менте. Жертвите от метанолово отравяне (с метилов спирт) надминали 30, има и ослепели. Като мюсюлманска държава, където алкохолът е силно ограничен, кой знае какво менте е сварил някой.

Все пак едно нещо може да е сигурен пиячът – като пие (чиста) ракия или водка, питието поне дезинфекцира чашата. Но ако изпиеш 5 ракии тази вечер, това не значи, че си толкова спиртосан, че да се предпазиш от вируса. Ще идеш до магазин, ще пипнеш това онова, пари, стоки, после ще се пипнеш по носа, ще си разтъркаш очите, и си хванал вируса (има измервания, че човек неволно се пипа по носа, очите и устните средно 23 пъти на час). Дори на следващата вечер пак да изпиеш 5 ракии, няма да помогне. Пиенето на концентрати или по-големи количества вино, бира не усилва, а отслабва имунната система.

Не се забелязва, обаче, толкова голямо запасяване с алкохолни напитки у нас, за разлика от Щатите, примерно. Там, както писа „Ню Йорк Таймс”, продажбите на алкохол са скочили между 100% и 300% в първата половина на март, в сравнение с предния месец. В някои райони на Чикаго, Бостън дори увеличението на продажбите е стигнало до 500%. Народът там се запасява освен с дезинфектанти, с храни и тоалетна хартия, също и с вино и твърд алкохол. Обикновено купуват по 1-2 кашона вино, казват продавачите, и по няколко бутилки концентрат. Но след запасяването последва рязък спад, хората се затворили по къщите си и продажбите намалели.

 

Виното също е питие, което може да убива зарази,

 

но по-бавно. За виното се знае, че е спасило Европа от чумата преди няколко века. Защото тогава хората започнали да се досещат, че заразата идва от водата и започнали да пият вино, вместо вода. Или да смесват водата с вино. И виното убива бактериите на чумата и холерата от 7-8 до 11-12 минути. Зависи от алкохолния градус и от това дали е бяло или червено. В бялото вино бактериите умират по-бързо, защото има по-висока киселинност. Но то при съвременните вина киселинността е различна, според различните стилове вина, така че трябва да се знае – по-киселите са по-ефикасни „дезинфектанти“.

За въздействието на виното върху коронавируса още няма изследвания, но сигурно ще се появят скоро. И със сигурност всякакво вино е по-сигурно за пиене във време на зараза от бирата. Поради слабия си алкохолен градус бирата няма как да предпазва от зарази. Особено в заведение, където продават наливна бира, направо е риск при тази епидемия. Заведенията са затворени така или иначе, но пиячът трябва да се пази от неизмити добре чаши, дори вкъщи. И от бира в т. нар. кенове – алуминиевите кутийки. Те са така направени, че се отварят нехигиенично. Дърпаш отварачката отгоре и тя набутва вътре в отвора част от алуминиевото покритие, което може да е замърсено преди това. Едва ли много хора пият точно бира в кенове, но сега особено трябва да се внимава.

Рискът при бирата е и от компанията. Ако другарят ти по маса ти кихне в чашата, с бира няма предпазване. Ако е ракия или водка, обаче, имаш шанс.

 

Фалшиво писмо, че водката помага срещу вируса побърка милиони

 

В социалните мрежи през март няколко дни циркулираше фотокопие на писмо от болница „Св. Лука” в Канзас Сити, Канзас, САЩ, според което водката е средство срещу коронавируса.
„След обширно проучване, нашите данни показват, че консумирането на алкохолни напитки може да помогне да се намали рискът от заразяване от новия коронавирус Covid-19.

Водка е най-препоръчителната за пиене, почистване и дезинфекция.” – пише в краткото писмо, подписано и подпечатано неизвестно от кого, но на бланка на болницата.

Писмото-менте от болницата „Св. Лука“ в Казнас Сити, което препоръчва водката като средство срещу вируса.

За два дни само във Фейсбук то беше споделено над 100 хил. пъти, пръснато във всякакви форуми и социални мрежи.
На третия ден започнаха опроверженията. От болница „Св. Лука” в Канзас Сити съобщиха официално, че никакво такова писмо не са писали и разпращали. Лекари започнаха да коментират, че пиенето на водка няма да спаси хората от коронавируса, а трябва да си мият ръцете и да се пазят от събиране с много хора.

Дори световните агенции „Франс прес” и др. посветиха специална информация на фалшивото писмо.

Изглежда идеята, че може да се напиваш и заедно с това да се предпазваш от опасния вирус е много заразителна, почти колкото него.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.