In memoriam. Милен Цветков преди 10 години: Не мисля, че аз трябва да събуждам някого. Когато му дойде времето, човекът ще се събуди

Милен Цветков. Снимка: авторът

Б. р. – обичаният журналист Милен Цветков беше убит на 19 април 2020 г., когато колата му, спряла на червен светофар в София, бе блъсната от мощен джип с дрогиран шофьор. Публикуваме в негова памет част от интервюто, което той даде точно преди десет години за e-vestnik.

Милен Цветков започва в телевизията от студентското предаване “Ку-ку”. По-късно е репортер и водещ на „По света и у нас” и в „Отзвук” в БНТ. През октомври 1995 г. напуска телевизията и отива на работа във фирмата за производство на колбаси „Коко-Д”. През април 1996 г. става управител на заведение за жива музика в Пловдив „Казабланка”. От февруари 1997 г. отново е водещ на „По света и у нас”. През 2000 г. Милен Цветков става водещ на сутрешното предаване по Нова телевизия „Здравей България”, което утвърждава сутрешния блок като едно от най-гледаните предавания. Бил е водещ и на „Календар” пак в Нова ТВ. През март 2005 г. за няколко месеца изчезва от екрана на Нова ТВ, а от ноември 2005 г. започва да води „Часът на Милен Цветков” – вечерно предаване около 17 часа. След това отново се връща в сутрешния блок, откъдето ръководството на Нова ТВ го отстранява с обяснения, че Цветков ще води ново предаване, каквото обаче не се появи. Отстраняването му от сутрешния блок се обяснява с изказаните публично забележки от премиера Борисов, че сутрин го почвал Милен Цветков, вечер го свършвал Слави Трифонов. Тогава създава сайта zanachalo.com. Няколко месеца по-късно води сутрешното предаване „Събуди се с EBF“ по едноименната телевизия. Завръща се в БНТ през есента на 2010 г. и води предаването „Екип 5“, проект завършил в началото на 2011 г. През март 2011 г. се завръща в Нова тв с „Часът на Милен Цветков“. На 16 август 2018 г. Нова тв свали предаването му от ефира и Цветков пак напусна телевизията. Тази пролет стана водещ в новото предаване „Алтернативата“ по ТВ1.

– Г-н Цветков, вие сте работили изцяло в електронни медии – радио, телевизия, Интернет. Какви са медийните особености в реално време? Или всички са подчинени на едно – развитие в Интернет?

– Най-вероятно. Напълно е възможно да стане това – медиите да се развият в посока Интернет.
За момента това, което съществува като виртуално пространство, в Интернет, представлява своеобразна бариера, трудност, с която аз се сблъсках. То е породено от това, че хората имат навика да схващат Интернет като пишеща медия – чат, форуми. А не като говореща, медия с директна комуникация, чрез видео и звук. Те  все още предпочитат да щракат по клавиатурата и да  изразяват своите мисли в писмен вид.

– За какво искате да накарате хората да се събудят, за какво още спим, или проспиваме около нас?

– Аз не искам да напрягам никого, не искам да напътствам никого. Не мисля, че аз трябва да събуждам някого. Когато му дойде времето, той ще се събуди – човекът, политикът, обществото….

– Според вас, защо повечето телевизии се стремят да имат сутрешен блок, това скъпа инвестиция ли е или приоритет?

– Спомням си едно изследване, което беше специално поръчано от гръцкия продуцент на сутрешния блок – „Здравей България“ от преди 10 години,  според него това е начинът, по който се отварят прозорците и вратите на една медия, от там влиза свежият въздух. И това за тях беше много важно. Как се отваря програмата на телевизията и какви са нейните послания.

– Има ли разлика в говоренето на политиците сутрин, през деня и вечерта?

– Няма разлика. Политиците са схоластици. Тоест хора, които говорят кухи фрази. Хора, които употребяват непрекъснато някакви термини, неясни за публиката. Политиците трябва да се научат да говорят по начина, по който говорят хората на улиците, в домовете и в кухните си.

– Вие сте един от малкото водещи, които поставят оценки на премиера и правителството, към днешна дата колко им пишете?

– Доста противоречиви са сигналите, които дава това управление. Тяхната оценка варира между 3.50 и 4, но има още какво да се желае за „добър”.

– Бихте ли си позволи да им дадете професионален съвет, ако се обърнат към вас?

– Естествено, има един много елементарен съвет за ситуацията в която се намираме, ако искат да го чуят – да бъдат извършени незабавни реформи, което е изключително непопулярно, но е жизнено необходимо. Някой трябва непрекъснато да обяснява на хората, за да бъде спечелен този фронт психологически.
Антикризисните мерки са свързани с тежки реформи в здравеопазването, социалната сфера, образованието, да, това е програмата която всеки политик със воля трябва да утвърди и да я доведе до край. Независимо от очакваните протести, негодувания и какво ли още не. Факт – един политик в съседна Гърция показа как трябва да стане това – „Ще намалим  пенсиите” и това е, край. До момента не виждам политическа воля, единственото, което подкрепям са антикризисните мерки, 60 на брой, но това нещо трябва да се превърне в действителност, а не да бъде записано на някакво листче хартия.

– Вие от кого приемате оценки за вашата работа? И какво трябва да оценява той според вас?

– Зрителите оценяват моята работа.

– Имате една запазена марка – социални конфликти, свързани с малкия човек, дори направихте и сайт, оставате ли верен на това?

– Нещата от живота разисквам, тези житейски проблеми, които ни съпътстват непрекъснато, занимавам се с тях, хората го правят помежду си. Едно време са си правели седенки, сега също се събират пред входа на пейката и си комуникират по между си, защо това да не бъде качено в медиите. Както трябва да се знае, че и Първанов ходи на лов, отстрелял е дива свиня извън ловния сезон, при гостуването си на кмета в Попово. И ние това единствени го отразихме.

– Искам да ви върна към вашия първи ден в телевизията, студентска програма „Ку-ку”, и тази ваш анкета, с която започнахте в телевизията?

– Проверих как мислят хората на улицата чрез анкета, но това съм го разказвал вече. Ако обичаш, питай ме някое друго въпросче.

Милен Цветков като водещ в „По света и у нас“ 1995 г. Снимка: личен архив

– Каква е породата на телевизионера, какъв вид е той?

– Няма такава дума телевизионер, това е модерно понятие, което аз лично не приемам. Има дума „човек, работещ в телевизия”.

– Колко часа говорите по телефона на ден, има ли такива на който не вдигате?

– Няма човек, на когото да не вдигам.

– Вие с премиера предпочитате да си говорите по телефона, това умишлено ли е?

– С премиера Бойко Борисов предлагам да си говорим винаги на живо в студиото. Последният път просто така се получи, все пак той е министър председател има тежка програма, ангажиран е. С мен не си кореспондира с есемеси, а за другите журналисти не отговарям.

– Вие сте сред малцината водещи, които си позволяват критики и шеги към управляващите и лично към премиера. Кое ви дава кураж да го правите?

– Ами много просто – това, че съм гражданин на републиката, плащам си данъците и поради тази причина имам право да изисквам от хората, които са в управлението, да разходват и да служат на моите пари така, както преценявам аз.

– Неудобните въпроси са ваше амплоа. Кой е най-неудобният, който сте задал?

– Няма неудобни въпроси. По принцип в професията, доколкото съм наясно, има няколко неща, които не се питат без предварителна уговорка: сексуалната ориентация, политическите възгледи и доходите, които получава съответният човек. Всичко друго според мен е в рамките на удобния въпрос. С уговорка, разбира се, може да се пита всичко.

Милен Цветков. Снимка: Булфото.

– Вашите критици ви обвиняват, че викате и наслагвате вашият глас върху този на гостите?

– Никога не съм се карал. Когато човек е по-експресивен, това не означава, че се кара. Аз не се сърдя, така си говоря.
Не съм агресивен, аз съм огледало за зрителите. В зависимост от това кой е насреща, такъв образ излиза в огледалото. Ако се обади човек, който говори смислено, аз започвам да говоря смислено. Ако се обади друг, който говори несмислено и губи времето на аудиторията, аз го прекъсвам. По същия начин и с гостите в студиото.

– Какво е вашето обяснение ¬ защо българинът избира все неподходящи управленци, които след това критикува?

– Сигурно защото, както казва г-н Борисов, е „кофти“ материалът.

– Вероятно може да се направи по-добър избор…

– Не, явно материалът е кофти и не може да разсъждава, като избира. Става въпрос за материала „избирател“. Кой ги избира? Да не би някой отвън да ни ги избира?

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.