Експерти в Южна Корея: На какво се дължат случаите на „реактивиране“ на вируса?

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Здравните власти в Южна Корея разследват няколко възможни обяснения за малкия, но все пак нарастващ брой на оздравели пациенти от Ковид-19, които впоследствие отново се оказват с положителен резултат при тестване. Сред възможните обяснения са повторна инфекция, рецидив или ненадеждни тестове, казват експертите. Страната е съобщила за 141 такива случая до вчера според Корейския център за контрол и превенция на болестите.

Повторна инфекция или рецидив

Повторна инфекция би била най-обезпокоителният сценарий, защото това силно намалява надеждите за развиване на естествен имунитет сред населението. Както от Корейския център за контрол и превенция на болестите, така и много други експерти обаче смятат тази хипотеза за малко вероятна. В Корейския център за контрол и превенция на болестите клонят към мнението, че става дума за някакъв рецидив, или „реактивиране“ на вируса.

Рецидив може да означава, че части от вируса преминават в един вид „спящо“ състояние за известно време, или пък че някои пациенти може би имат някакви състояния на отслабен имунитет, който ги прави податливи на „съживяване“ на вируса в техния организъм, казват експерти.

Неотдавнашно проучване на лекари в Китай и САЩ показват, че новият коронавирус може да уврежда Т-лимфоцитите, известни още като Т-клетки, които играят централна роля в имунната система на тялото и за способността му да се бори срещу инфекциите.

Ким Чжон-ки, вирусолог в Корейския университетски колеж по фармация, е сравнил рецидива след лечение с пружина, която се изстрелва отново, след като е била затисната. „Когато натиснеш пружината, тя се смалява, когато си махнеш ръката, тя отскача“, обяснява той.

Дори и да се приеме хипотезата, че при пациентите се явява рецидив, а не повторно заразяване, това би означавало нови предизвикателства пред ограничаване на разпространението на вируса.
„Южнокорейските здравни власти все още не са открили случаи, при които „реактивирани“ пациенти предават вируса на трети лица, но ако подобна инфекциозност се докаже, това ще представлява огромен проблем“, казва Сол Дай-у, експерт по разработване на ваксини и професор в Университета „Чун-ан“.

Пределите на тестването

Пациентите в Южна Корея се смятат за изчистени от вируса, когато са дали негативен резултат два пъти за период от 48 часа. Макар че използваните в Южна Корея тестове RT-PCR се смятат като цяло за точни, експерти казват, че има обстоятелства, при които те могат да покажат фалшиви или неясни резултати в малък брой случаи.

„RT-PCR тестовете претендират за точност от 95 процента. Това означава, че при 2 до 5 процента от случаите могат да се получат фалшиво негативни или фалшиво положителни резултати“, казва цитираният по-горе Ким Чжон-ки. Остатъци от вируса могат да се задържат на много ниски равнища, неоткриваеми при даден тест, отбелязва Сол Дай-у.

От друга страна, тестовете могат да бъдат толкова чувствителни, че да отчитат малки и потенциално безопасни равнища на вируса и съответно положителен тест, макар пациентът да е излекуван, каза на пресбрифинг във вторник Куон Чжун-ук, заместник-директор на Корейския център за контрол и превенция на болестите. Тестовете могат също така да бъдат компрометирани, ако пробите не са взети правилно, каза Ом Чжун-сик, професор по инфекциозни болести в медицинския факултет на университета „Гачон“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.