Стабилност. България остава 111-та по свобода на медиите, на дъното в Европа

В доклада на "Репортери без граници" специално са упоменати новият директор на БНТ, уволнените Бенатова и Шикерова

Карта на „Репортери без гранаци“ за свободата на словото в различните страни. С най-светлите цветове са страните с най-свободни медии, с червено са с ограничена и привидна свобода, с черно – строга цензура.

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник (виж тук). Страната продължава да е последно място в ЕС и на дъното в Европа..

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят – Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни –

“Въпреки засилването на междунардния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери (виж тук доклада за България).

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече.

“Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България.

Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва“, пише в доклада.

Какво не влезе в доклада

Преди седмица Нова тв и БНТ продължиха да се освобождават от известни лица, като използваха за оправдание извънредното положение. Заради “необходимостта от икономии в кризата” свалени от ефир са водещата на сутрешното предаване в събота “Събуди се” Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова, продуцентката Станимира Иванова и репортерът от новините Живко Константинов.

Директорът на “Информация” в Нова тв Ива Стоянова коментира, че журналистите на са съкратени, но в края на април ще се прецени какво да се прави с тях. През миналата година телевизията на братята Кирил и Георги Домусчиеви освободи Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Телевизията напусна водещата Лора Крумова и режисьора Валдес Радев, станал известен в социалните мрежи със серия шаржове на властта. Телевизията прекрати и сътрудничеството си с кореспондента в Брюксел Антоанета Николова, след като тя се оказа на едно събития с главния прокурор Иван Гешев. Сега Николова си сътрудничи с EURACTIV България.

Сегашната шефка на Нова тв Ива Стоянова преди това бе собственик по документи на “Канал 3”, която изповядва много сходна линия на поведение заедно с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди седмица свалени от ефир с обяснението “Covid-19” бяха и двама от тримата водещи на сутрешно предаване на БНТ “Култура.БГ”. Става дума за Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. Миналата година от екран в БНТ беше свалено и предаването на разследващата журналистка Валя Ахчиева, която сега също е част от екипа на EURACTIV България.

ЕС и Унгария

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада.

В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии.

И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

От euractiv.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.