Израел: Оцелелите на преклонна възраст, си спомнят за Холокоста със страх пред неизвестното

Портата на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ с написа „Трудът те прави свободен“. Снимка: АФП/БТА

В момент, когато пандемията от коронавируса покосява най-вече хората на възраст, застаряващият контингент на оцелелите от Холокоста в Израел отбелязва Деня на паметта в ситуация, доста сходна с тази от времето на Втората световна война – в самота и страх от неизвестността.

Някои от оцелелите казват, че сегашната изолация и усещането за опасност събуждат лоши спомени, свързани с изпитаното от тях по време на войната. Други настръхват при всяко сравнение с трагедията по време на Втората световна война, когато нацистите систематично избиват 6 милиона евреи.

„Едното няма нищо общо с другото. Това не може никога да се сравнява с петте години, които преживях по времето на Холокоста“, каза 92-годишният Дов Ландау, оцелял от Аушвиц и още няколко лагера на смъртта, но изгубил цялото си семейство. „Това е временна болест, която ще отмине“, отбеляза той.

Възпоменателният ден за жертвите на Холокоста е една от най-свещените дати в израелския календар. Оцелелите като правило присъстват на възпоменателните церемонии, споделят спомените си с младежи и участват в мемориални походи към бивши концлагери в Европа.

Този път, обаче, в разгара на кризата заради вируса, оцелелите днес в огромното си мнозинство си останаха у дома или в старческите домове.

Главната церемония, която обикновено събира хиляди хора в националния мемориал за Холокоста „Яд Вашем“ наред с главните израелски лидери, беше записана предварително без публика. Тъй като и намиращият се в съседство музей е затворен заради ограниченията за публични събирания, всички възпоменателни мероприятия се прехвърлиха онлайн.

Воят на сирените в 10 ч. в памет на жертвите на Холокоста, както винаги, накара живота в Израел да замре за две минути. Пешеходците застинаха на място, автобусите спряха по оживените улици, колите отбиха настрани по главните магистрали, а водачите им излязоха навън и застанаха с наведена глава.

Но тази година улиците и без това вече бяха пусти. Кафенетата и ресторантите, които обичайно не отварят в Деня на паметта, вече са затворени. Израел е под почти пълна карантина от повече от месец, опитвайки се да спре разпространението на вируса, който вече уби над 180 души, а една четвърт от страната не работи.

В Израел са останали около 180 000 оцелели от Холокоста плюс още толкова другаде по света. Първият починал от коронавируса в страната бе мъж, спасил се от нацистите през Втората световна война, а най-малко половината от 14-те починали обитатели на старчески дом, пострадал особено тежко от Ковид-19, в южния град Беер Шева, бяха оцелели от Холокоста. Авива Блум-Вахс, на 87 години, оцеляла при нацисткото нашествие в родната й Варшава, каза, че най-тежкият момент за нея при сегашната пандемия е бил изолирането й от нейните деца, внуци и правнуци. Тя обаче добави, че не може да се прави сравнение с травмиращите й военновременни преживявания.

„Ние бяхме затворени в гетото. Нямахме храна, нямахме телефон. Бяхме в ужас от това, което става навън, – разказа тя спомени от своя дом в Ерусалим. – А сега няма от какво да се страхуваме. Просто трябва да си стоим вкъщи. Това е съвсем различно.“ „Яд Вашем“ покани хората да участват в ежегодната церемония по изчитане на имената на жертвите чрез записване на видео у дома и споделянето му на социалните платформи онлайн. „Макар че обстоятелствата тази година са различни, посланието си остава същото: ние никога няма да забравим техните имена“, каза директорът на комплекса Авнер Шалев.

За първи път ежегодният „Поход на живите“, който събира младежи от цял свят в лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау в Южна Полша, също беше отменен, а вместо това бе организирано виртуално възпоменание. „Физически може да не сме там, но виртуално нашият поход върви, – каза Шмуел Розенман, световен председател на „Похода на живите“. – Ние ще продължим да просвещаваме следващото поколение.“ За немощните вече оцелели от самия геноцид, през тези дни вниманието все пак е фокусирано върху оцеляването от коронавируса. „Коронавирусът не ни пречи да помним, – каза 92-годишният Зохар Арнон, изгубил своите родители и двете си сестри в Холокоста. – Всички, които доживяхме дотук след 1945 г., носим своя багаж. Всеки има своите причини да не може да спи спокойно нощем.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.