„Репортери без граници“: Решаващо десетилетие за свободата на медиите по света

Недоволството от големите медии пренася цензурираните теми за коментиране в социалните мрежи. Колаж: e-vestnik

Следващите десет години безспорно ще бъдат „решаващо десетилетие“ за свободата на медиите, бие тревога неправителствената организация „Репортери без граници“, а настоящата здравна криза усилва множеството икономически и политически трудности, както и липсата на доверие, от която секторът страда.

„Епидемията е повод държавите с най-нисък рейтинг да прилагат „шокова стратегия“, формулирана от Наоми Кийн: те се възползват от стъписването на обществото и от отслабването на мобилизацията, за да наложат мерки, невъзможни за одобряване в нормални времена“, изразява съжаление пред АФП Кристоф Дьолоар, генералният секретар на организацията, която публикува днес своята световна класация на свободата на печата за 2020 г.

Такъв е случаят с Китай (177-о място) и Иран (173-о място, -3 места), „които въведоха механизми за масова цензура“, или Унгария (89, -2), където министър-председателят уреди гласуването на „закон за коронавируса“, който предвижда достигащи до пет години затвор наказания за разпространение на фалшиви новини.

Инфодемията, „пандемията от фалшиви новини около болестта“, е предлог за репресивни закони, отбелязва Кристоф Дьолоар, като подчертава, че смесицата от пропаганда, реклама, слухове и журналистика „изважда от равновесие демократичните гаранции за свободата на мнение и изразяване“.

„Армии от държавни тролове в Русия, Китай и Индия, във Филипините (136, -2) и във Виетнам (175), използват оръжието на дезинформацията в социалните мрежи“, посочва „Репортери без граници“.

Сноудън и Стиглиц

Епидемията ускорява и икономическата криза в медиите: „в Либерия хартиените вестници спряха да излизат, докато в САЩ повече от 30 000 души, работещи в медиите, загубиха работата си от началото на кризата“, отбелязва Кристоф Дьолоар.

„Какви ще са свободата, плурализмът и надеждността на информацията до 2030 г.? Отговорът на този въпрос се решава днес, смята той.

За изясняване на дебатите „Репортери без граници“ организира тази вечер виртуална конференция с личности, „които олицетворяват журналистиката“: журналистката от в. „Вашингтон пост“ Рана Аюб, „обект на много агресивни кампании за кибертормоз в Индия“, авторът на сигнали за нерегламентирана дейност Едуард Сноудън „в контекст, в който сме особено загрижени за наблюдението“, и нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, „специалист по информационна асиметрия“, уточнява Кристоф Дьолоар.

Кибернасилие

Класацията за 2020 г., която изследва 180 държави и територии, показва леко подобрение на общия показател за една година, но не взема под внимание епидемията.

Делът на страните „в критична ситуация“ се увеличава в сравнение с 2019 г. (+2 пункта, на 13 процента).

В дъното на класацията се намират Северна Корея (180, -1), която измества от последното място Туркменистан, а Еритрея (178) остава държавата в най-лошо положение в Африка.

Челната тройка включва Норвегия, която е първа за четвърти пореден път, следвана от Финландия и Дания (3, +2). С увеличаването на кибернасилието обаче заплахата тегне и над тези добри ученици.

В САЩ (45, +3) и в Бразилия (107, -2), двама демократично избрани държавни глави – Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп – продължават да хулят медиите и да насърчават омразата към журналистите, отбелязва „Репортери без граници“.

Франция (32, -2) отстъпва заради кибертормоза, но и заради това, че по време на демонстрации журналисти бяха явно вземани на прицел от полицията, а техни колеги, отразяващи факти, свързани с класифицирана информация, бяха многократно привиквани от властите, продължава Кристоф Дьолоар, като осъжда „сплашването по съдебен път“.

Добрите новини идват от Африка, където падането на много диктатори и авторитарни режими през последните години – в Етиопия (99, +11), Гамбия (87, +5) или Судан (159, +16) – е позволило леко разхлабване на хватката, в която са поставени журналистите, макар че „дълбоките промени, които сами по себе си насърчават възхода на една качествена, свободна и независима журналистика, все още са твърде редки“.

Малайзия (101, +22) и Малдивите (79, +19), след политическа промяна, са двете страни, регистрирали най-голям прогрес в класацията за 2020 г.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.