Заслужават ли полицаите тази награда по 650 лв. на човек?

 

 

Те го питат за икономиката, за малкия бизнес, за принудително стопираните от работа самоосигуряващи се… Той се погрижил за преторианците си.

Каква е сега тая парична награда от 650 лв. за 15 хиляди полицаи – близо 10 млн. лв.? А за медиците обещаха по 1000 лв., само че взеха да дават само на определен брой, в избрани болници според определен брой болни. За други няма – не знаел колко щяла да продължи коронокризата и дали ще стигнели парите за пенсионерите.

Полицейските парични награди обаче ще се плащат още от днес. Защото полицаите били на КПП-та и на първа линия. Нещо много първи линии станаха.

Да, сега непрекъснато ни показват униформените на КПП-та по шосетата. Пратени там със спорни заповеди. Виждаме ги и да пазят входовете на парковете. И в междублоковите градинки да пускат мегафони и полицейски сирени, като на учение на гражданската отбрана. С остри предупреждения, дори към преминаващи семейства с деца. Никакви разходки, тарикати такива.

И за всичкото това – парична награда.

Полицаите заплати не получават ли? Плюс разните му там доплащания за дрехи, за порцион, за дежурства. Също и другите им екстри, като почивни станции и санаториуми, болници и поликлиники. Ами ранното им излизане в заслужен отдих, около 55 г., и в добавка: обезщетение от 20 заплати накуп при пенсионирането.

Работата „полицай” отдавна не е така незаплатена, че да имат нужда от парична награда, точно сега в кризата. Познавам жена юристка, която вече 2-3 г. безуспешно кандидатства за разследващ полицай и все не успява. И то не защото жената не я бива професионално. Не, просто напливът и връзкарството са големи, споделя тя.

Пиша тези редове, не защото искам да гледам в канчето на другия. Пиша ги, защото нещата трябва да се казват с истинските им имена.

Искам да призова полицаите да откажат тези 650 лв. като награда за напрегнатата им работа около извънредното положение. Ако имат куража и го направят, с това уважението към тях в обществото силно ще нарасне. „Момчетата”, както наричат полицаите, когато ще ги хвалят за нещо, имат нужда от нашето уважение.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.