Виетнам „излиза сух“ от Ковид-19

Трафик във Виетнам. Снимка: втснюз

Виетнамските власти отслабиха в сряда стриктната карантина, обявена от 1 април в най-големите градове и провинции с цел да не се разпространи коронавирусът. Мерките за строга социална изолация дадоха възможност 95-милионната държава, граничеща с Китай, да избегне епидемията – общият брой заразени е под 300 при нулева смъртност. Виетнам не разполага със средства за масово тестване и се насочи към бюджетен модел на борба с COVID-19, включващ главно изолация на огнищата и активна профилактика. И моделът успя да се покаже ефективен.

Честваната във Виетнам на 22 април 150-а годишнина от рождението на Владимир Ленин, по повод която лидерите на управляващата Компартия и на правителството поднесоха цветя пред паметника на вожда на световния пролетариат в центъра на Ханой, фактически бе двоен празник за жителите на страната.

В сряда сутринта Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 съобщи, че през последните шест дни в страната не е регистриран нито един нов случай на заразяване с коронавируса.

Общият брой болни към сряда бе (поне по официални данни) 268; оздравелите са 222 и нито един не е починал.

С оглед позитивната тенденция от последната седмица премиерът Нгуен Суан Фук заяви още в понеделник, че страната може постепенно да пристъпи към смекчаване на строгата карантина, обявена до 22 април в 12 от най-големите градове и региони, включително Ханой, Хошимин и Дананг. Социалното дистанциране изглежда ще бъде отменено изцяло до 30 април.

Отправяйки сигнал, че Виетнам се връща към нормалния живот, на заседание на кабинета във вторник премиерът нареди до началото на юни да се приключи подготовката за въвеждане в експлоатация на първата линия от метрото в Ханой.

Същия ден Нгуен Суан Фук разговаря по телефона с руския премиер Михаил Мишустин и го покани на официално посещение в Ханой, „веднага щом бъдат отменени ограниченията заради коронавирусната инфекция“. Пресслужбата на Мишустин информира: „Правителствените ръководители обсъдиха перспективите за укрепване на взаимодействието в борбата с новата коронавирусна инфекция, наблягайки върху развитието на контактите между медицинските специалисти и здравните заведения в Русия и Виетнам“.

На фона на новините за стремително разпространение на пандемията в Югоизточна Азия, където палмата на първенството по ирония се държи от регионалните икономически лидери – Сингапур и Индонезия, Виетнам с един от най-ниските доходи на глава от населението успя да постигне и един от най-ниските показатели по брой на заболелите. Сред десетте страни от АСЕАН – Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, председателствана тази година от Виетнам, практически незасегнати от пандемията остават също Мианма и Лаос. Като председател на АСЕАН Нгуен Суан Фук свика миналата седмица спешна среща на върха чрез видеомост, сподели с другите държавни лидери виетнамския опит и договори с тях засилване на взаимната подкрепа в борбата с пандемията.

Уникален остава будещият все повече интерес в региона виетнамски модел в тази борба, позволил граничещата с Китай страна да приключи войната с Ковид-19, без да изгуби нито един човешки живот. Принципната отлика от други азиатски истории на успеха – корейското и тайванското „коронавирусно чудо“, е там, че Виетнам можа да спре болестта с минимални разходи: без масово тестване, без активно внедряване на дигитални технологии за контрол на самоизолацията.

След като на 23 януари в страната бяха установени първите случаи на заболяване (вирусът бе открит у двама граждани на КНР, пристигнали на 13 януари от Ухан и приети в болница десетина дни след това), Виетнам заложи най-вече на активна профилактика и обяви строги, но селективни мерки за социална изолация. В рамките на режима, въведен в страната от 1 април, на хората бе забранено да излизат навън без жизненоважна нужда, затворени бяха моловете и туристическите обекти в най-големите градове, а всички масови прояви бяха отменени.

Виетнамско ноу-хау стана разработената концепция за „класификация на рисковете“.

Тя даде възможност Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 да раздели 63-те провинции в страната на няколко региона – с високо, средно и ниско ниво на коронавирусна заплаха. Съответно варираха и мерките за социално дистанциране в зависимост от градацията на един или друг град или провинция. Класификацията на рисковете отчиташе няколко ключови фактора: разположение на региона, брой и плътност на населението, наличие на промишлени предприятия и инфраструктурни обекти, на места за настаняване на чужденци, а също така възможностите на системата за здравеопазване и потенциала за реагиране на пандемията.

„Действията на виетнамските власти надхвърлиха всички очаквания – те бързо затвориха границите и ограничиха движението и контактите в районите с клъстъри на COVID-19“, признава експертът на Eurasia Group Питър Мамфорд.

Накрая, самите виетнамци сочат като друг немаловажен фактор за успеха си „ръководната и направляваща роля“ на Компартията, призоваваща народа да се сплоти и да възприема борбата с пандемията като битка с външен враг, в която трябва, както и неведнъж в историята досега, на всяка цена да постигне победа. Призовал нацията да остане бдителна, премиерът Нгуен Суан Фук предупреди: „Не бива да допуснем нито една грешка, за да не се върне болестта пак в нашата страна“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.