Идат големи намаления на вино. И фалити на изби…

Специализиран магазин за вино с голям избор вина, които започват от 10 лв. нагоре за бутилка. В България подобни магазини се броят на пръстите на ръцете. А избите, които продават такива вина са повече от тези магазини. Повечето вина в бутилки се продават в супермаркети. Снимка: Уайншоп

Кризата от епидемията с коронавирус тепърва се разгръща. Само месец и нещо е минал от въведените в България мерки, а много хора вече са усетили на гърба си финансовия удар. Затворени заведения, съкращения на работници служители, пуснати в неплатен отпуск, магазини работят почти без клиенти. Хора остават без доходи, а трябва да се плащат наеми, ипотечни кредити.

Испанското правителство гарантира наемите на хората за 6 месеца напред, отпуска 200 млрд. евро (почти 20% от техния Брутен вътрешен продукт) за подкрепа на ощетените от кризата, вкл. покриване на сметки за ток, вода, и дори интернет, отлага вноски по кредити за жилища и др. В Гърция отпускат втори месец по 800 евро на човек, покриват сметки за ток, вода и др., отпускат помощи за фирми.

В България мерките се свеждат главно до отпускане на гаранции за кредити. Резултатът е, че потреблението у нас рязко ще пада.

Как ще се отрази това на пазара за алкохол?

 

Какво ще стане с винопроизводителите и българското вино?

 

Не е трудно да се предвиди – ще има залежаване на стока по рафтовете, последвано от намаления на вина. В „Метро“ вече се виждат множество намалени вина. Поначало при смяна на сезона някои производители намаляват вина.

Както и друг път е ставало дума тук, много български вина са надценени. В развиващата се криза няма как да останат на рафта със сегашните си цени. Вина за 15-20 лева бутилката, и по-скъпи, ще имат проблем. Те поначало у нас се купуват само от около 5% от хората с най-високи доходи. Но и хората от т. нар., да кажем условно средна класа, посягаха към вина за по 20 лв. бутилката, макар и рядко. Просто да опитат, да се почувстват ценители и познавачи на висок клас вина. И много от тези вина като качество не надвишават среден клас вина за по 8-10 лв. бутилката.
У нас висок клас вина се намират за по 30-40 лв. бутилката и повече. И те невинаги като клас отговарят на цената си.

Сега останалите без доходи българи ще забравят за надценените вина. И досега напоследък на пазара се забелязваха вина намалени наполовина. Залежали, непродадени, с опасност да се развалят, да изгубят качества. Някои са още в силата си, други вече са тръгнали. Не искам да споменавам марки, ще се разсърдят. Но всеки може да купува и да опитва. Това е начинът на потребителя да разбере кое е добро. Няма друг.

И какво може да се очаква? Когато нямаш заплата, не можеш да си платиш наема или ипотеката, е изключено да си купиш вино за 15-20 лв. бутилката. Което в много случаи не е по-добро от вино за 8-10 лв.

Какво ще последва от това? …Непродадени вина и масови намаления.

Но след намаленията ще има и фалити. В България има множество нови винарни, които произвеждат по 50-100 хил. бутилки годишно. Това са т. нар. бутикови вина, с цени 15 лв. бутилката и нагоре. Когато една винарна има 200-300-400 дка лозя, себестойността на вината им става висока. Дори с 1000-1500 дка е така. Много такива винарни не могат да си продадат вината и не работят с пълен капацитет, продават от гроздето си на други производители.

Може да се очаква, че някои от тези винарни ще закъсат сериозно и ще фалират. Парадоксът е, че

 

много от тях са на загуба от години

 

и собствениците ми ги издържат, защото имат друг бизнес, чрез който ги субсидират. Но докога може да продължи това в настъпващата криза за всичко и за всички? Кризата няма да отмине без сериозни последствия за избите.

Какво друго може да се очаква?

И досега най-продаваните вина в България са били в пластмасови бутилки, които всъщност не са съвсем вина…

След това по продажби се нареждат вината в кутии – т. нар. бег-ин-бокс. Сред тях има нелоши, даже съвсем качествени вина, които превъзхождат дори много от вината в бутилки на същата цена, като се сметне на литър. Впрочем, има производители, които продават едно и също вино и в бутилки, и в кутии. Всеки, който е опитвал, ще избере по-евтиния вариант.

Кой знае какво поевтиняване на виненото производство поради кризата не може да се очаква. И сега има масови практики като използване на чипс вместо отлежаване в бъчва – не е лоша практика, дава вкус на дъб и отлежало. Но отлежаването в бъчва, която струва 600-700 евро (225 литра), ще остане само за скъпи вина. Които в кризата няма да останат и толкова скъпи. Една бъчва се употребява до три пъти, това оскъпява виното по около 1,50 лева на бутилка. Това може да се приеме за вина за 15 лв. бутилката, но по-евтини вина – потребителят да не очаква, че са били в бъчва.

Поначало потребителят живее с

 

илюзия, че виното в бутилка е от бъчва

 

А не е така.В повечето случаи или въобще не е отлежало, или в бутилката има само процент (до 20-30%) вино от бъчва. И в повечето случаи преобладава „отлежало” с дъбов чипс.
Кризата няма да отсее качествени вина. Ще се купува най-евтиното, а скъпите вина ще се продават с намаление, което е добра новина.

В България вина на цена от 15-20 лева и нагоре пият само около 5% от потребителите на бутилирано вино. А потребителите на бутилирано вино у нас са малка част от потребителите на вино въобще. Никой не слага в сметките домашното и наливното вино, което е най-масово употребявано.

Забелязва се, че и сега в магазините има залежали вина, с реколти отпреди 7-8 години, дори бели. Задават се неизбежни намаления. Колкото по-бързо започнат, толкова по-добре. Който закъснее да намалява цената, ще търпи по-големи загуби.

Някои не се сещат, че и туризмът у нас е ликвидиран, поне това лято. Тоест, и в хотелите по морето няма да се продава вино като преди. Досега там се продаваше най-евтиното възможно вино от кутии, за ол инклузив. Даже и полуразвалени наливни вина. Очертават се излишъци непродадени във всички ценови сегменти.

Връщането на българи от чужбина няма да вдигне потреблението. То ще е само временно. Тук няма работа, няма добри доходи,които са се върнали, бързо ще си тръгнат обратно, щом отмине малко. Защото мерките за подпомагане на хора и фирми в Гърция, Испания и др. са по-адекватни и там ще има работа, не тук.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.