Френските предградия се заиграват опасно с огъня

Нощните протести в Париж. Снимка: от тв екрана

В предградията на Тулуза, Страсбург и Париж протестират младежи – подпалват коли и замерват с камъни полицаите. Вътрешният министър Кристоф Кастанер увери в четвъртък по телевизията, че не става дума за бунтове, а за „напрежение“. Карантината удари най-силно бедните райони, там ропотът расте и ситуацията може да се изостри, смята.

Телевизионните кадри напомнят Нова година: над нощните улици хвърчат фойерверки. Разликата е там, че петардите и бенгалският огън сега летят срещу полицията. Такива игри играят от няколко дни младежите в крайните квартали. Повод за недоволството стана случка от миналата събота късно вечерта в парижкото предградие Вилньов ла Гарен. Патрул се опита да задържи мотоциклетист, впуснал се в родео из пустинните улици. Било по невнимание, било с намесата на преследвачите ездачът се блъсна в отворената врата на полицейската кола, падна и счупи крак. Пострадалият съвсем не бе тинейджър, рискувал от глупост живота си и този на околните. Водачът бе трийсетгодишен мъж с 14 присъди за насилие, рекет, хулиганство и притежание на наркотици.

Адвокатите му разпространиха в сряда чрез Франс прес запис от болницата, където лежи със счупения си крак. Привлекателно момче с ориенталска външност, с брадичка и мустаци. Той се обърна към всички, взели твърде присърце неговата история. Настоя, че „справедливостта ще възтържествува“, и каза: „Разбрах, че трошите коли. Моля ви, върнете се въщи, успокойте се“. Това навярно е част от договорка с властите – никой не иска улична война, а вече 20 години вълненията във Франция започват тъкмо с игри на котка и мишка между младежи с мотопеди и полицаи.

Има данни, че в началото на карантината зам.-министърът на вътрешните работи Лоран Нуниес е препоръчал вече на подчинените си да не се престарават много в неспокойните квартали.

Карантината удари проблемните предградия къде по-силно, отколкото благополучните райони. Наруши много неща от обичайния живот. Можеш да учиш само дистанционно, малкият бизнеси не работи, младежта се озова затворена в тесни апартаменти под непрекъснат родителски контрол. Бащите и майките не ходят вече на работа, поколенията се карат. Раздразнението расте не само по улиците, но и вкъщи. Огромните пари, влагани от държавата в предградията, помагаха да се поддържа равновесие, но сега освен училищата са затворени и всички фитнеси, дискотеки, дюнери, пушални на наргилета, където да убиват времето онези, които го имат в излишък.

Голяма част от икономиката в предградията е нелегална. Не става дума само за работа „на черно“, без разрешение, без никаква възможност да искаш обезщетение за безработица. Говорим например за кражби, но днес от това не се изкарва много, защото по улиците постоянно има полиция, а и жилищата не стоят празни. Евтините блокове не са като Париж, където сега можеш да плячкосаш богаташка къща, чиито стопани са заминали да карат карантина в имението си. Топят се доходите на наркотърговците – транспортът е спрял, границите са затворени. Заради карантината е трудно да внасяш забранени вещества в страната, да ги разпространяваш – още по-трудно.

В крайна сметка не само плодовете и зеленчуците поскъпнаха с 6 до 10 на сто. С 30 и 40 процента по-скъпи станаха наркотиците – че кой би харесал подобно нещо в крайните квартали!

Французите помнят бунтовете в предградията от 2005 г. и внимателно бдят да няма повторение. Засега не става и дума за това, протестират основно повтарачите в училище и опитът да опожарят училището в Женвилие издава простичките им стремежи в живота. Преди 15 години обаче вълненията засилиха десните тенденции в политиката. До голяма степен заради тях президентските избори през 2007 г. бяха спечелени от Никола Саркози, обещал тогава като вътрешен министър „да изчисти с „Керхер“ омразните за него „мръсници от предградията“.

Сега десните сили отново побързаха да реагират на събитията в крайните квартали – включително ръководителката на Националния фронт Марин Льо Пен. Тя настоя „мръсниците да бъдат неутрализирани“ и обвини властите, че насърчават рецидивистите, като ги пускат от затвора с оглед коронавирусната епидемия. И сякаш в отговор вътрешният министър Кастанер заяви в четвъртък пред телевизия Бе Еф Ем, че напрежението расте заради трудния живот и бедността в много от крайните квартали – но обеща все пак да не гали хулиганите с перце.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.