Въпреки „квазикарантината“ Русия задминава Китай по брой на заразените

Руски лекари призовават хората да си стоят вкъщи. Снимка: от тв екрана

Заради самоизолацията, съчетана с липса на държавна подкрепа, „лъвският дял“ от хората в Русия затъват в мизерия. Оттук идва риск не само да спаднат рейтингите и доверието към властта, но да избухнат и протести“, прогнозира „Свободная преса“.

Това няма да са вече мирните акции от миналото лято – „едно нещо са тинейджърите на (опозиционера Алексей) Навални, а съвсем друго – озверелите мъжаги, които няма как да си изхранват семействата“, предупреждава изданието. Кремъл може да се надява само на втора коронавирусна вълна – „само един общ враг може да сплоти някак народа и да отвлече вниманието от властниците, които пет пари не дават за този народ“, резюмира „Свободная преса“.

В Русия вече има регистрирани над 87 хиляди случая с коронавирус, с около 2500 повече от Китай, съобщиха днес руски държавни медии.

Понастоящем Русия и Китай заемат съответно девето и десето място по абсолютен брой на заразените според официалните им статистики. Трите челни места в класацията са за САЩ, Испания и Италия. През март броят на новозаразените в Русия нарастваше стремително и властите реагираха с карантинни мерки из цялата страна.

До три седмици се очаква кривата на новите случаи да достигне своето плато, заявява говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю, публикувано днес в „Аргументи и факти“. „До средата на май трябва вече де сме стигнали платото. Тогава, през първия месец на лятото, тоест през юни, ще стане по-добре“, предрича говорителят.

Руски медии, позоваващи се на министерството на отбраната, съобщиха, че сред заразените с коронавируса са 900 военнослужещи, но само четирима са в тежко състояние.

Въпреки че прирастът на нови случаи в Русия е сред най-високите в света, смъртните случаи са относително малко – близо 800 по официални данни от днес. Според властите в страната са извършени над три милиона теста, съобщи ДПА.

По-рано днес ТАСС предаде, че за последното денонощие броят на заразените с новия коронавирус в Русия е нараснал с 6198 и вече възлиза на 87 147 души в цялата страна. През последните 24 часа от болници са били изписани като оздравели 579 души, а през целия период – 7346 души.

Поетапно смекчаване на мерките

Руските власти обмислят поетапно смекчаване на противовирусните мерки в полза на бизнеса по примера на други страни, пише „Независимая газета“ във връзка с анонсирано от Кремъл ново обръщение на държавния лидер Владимир Путин към населението по повод пандемията от COVID-19.

Президентът може да обяви тази седмица нов период за квазикарантина, наричана от властите с евфемизми като режим на повишена готовност, самоизолация и други подобни. Правителството разработва план за постепенна отмяна на ограниченията за бизнеса по европейски модел.

Ако режимът на самоизолация, обявен до 30 април, бъде продължен с две седмици, властите ще могат пак да си поемат дъх и да се адаптират към новите условия – нито населението, нито икономиката вече не могат да изтраят толкова време на затворено. Дали обаче ще се разработят нови мерки, които да не влошат рязко ситуацията, ще може ли да бъдат хората убедени да работят, макар и с маски, да се произвеждат достатъчни количества предпазни средства и тестове – това ще е основният проблем в близките дни, изтъква вестникът.

В коронавирусната криза държавата има готовност да подкрепя финансово хората и бизнеса дотогава, докато се наложи. Бюджетът на Русия тази година ще е дефицитен, но властта ще изпълни всички поети ангажименти, включително социалните, заяви в телевизионно предаване финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от „Комсомолская правда“. За тази цел Москва смята да изразходва 3 трилиона рубли, включително 1 трилион „заемни средства от външни източници“, допълва изданието.

„Комерсант“ коментира наредба на премиера Михаил Мишустин, съдържаща „на пръв поглед противоречиви мерки“: от една страна, поетапна отмяна на карантината, от друга – подготовка за по-строги рестрикции. Противоречието е лесно обяснимо – кабинетът разработва динамичен модел, допускащ и пълно вдигане на ограниченията, и удължаване на мерките с много месеци според епидемиологичната ситуация, пише всекидневникът. Според цитирани в статията руски аналитици плановете на Москва „практически точно повтарят стратегиите“ на страните от ЕС – двуседмични периоди „с отслабване или засилване на ограниченията при положителна или отрицателна динамика на заболеваемостта с една степен“.

Нарушители на изолацията

„Известия“ помества материал за нарушителите на изолацията – „и лекомислени граждани, и предприемачи, нежелаещи да спират работа дори под заплаха от сериозни глоби“. Това са хиляди случаи в Русия, а глобите – за стотици милиони рубли. Съблазънта за дребния и средния бизнес да припечели от свръхвисокото търсене на услуги е твърде голяма, констатира вестникът.

Най-остър според него е проблемът с фризьорските и козметичните салони. Споменават се и пунктовете за изкупуване на вторични суровини – главно от „хора без постоянни доходи, особено засегнати от карантината“. Незасегната остава обаче продължаващата противоправна дейност на нелегалните игрални клубове, наркосвърталища и публични домове, добавя „Известия“.

Шефът на социологическия център ВЦИОМ обяснява в „Росийская газета“ как влияе пандемията на общественото създание и поведението на хората в Русия. Сред страховете им на първо място е страхът, че ще расте социалната несправедливост (у 57 процента от анкетираните). Следват опасенията да не бъдат отменени безплатните медицински услуги – 38 на сто. Едва на трето място е страхът от Ковид-19 – 33 на сто от отговорите. Следват страховете от безработица и безпаричие (26 на сто), от други болести (19 на сто), от престъпност и общо поскъпване (по 7 процента от отговорите).

Германският политолог Александър Рар описва пред официоза „проблеми с коронавируса в съзнанието“. Деветдесет и пет на сто от жителите на Германия одобряват ограниченията на правата и свободите във връзка с пандемията – заради същото одобрение ЕС и германците впрочем обвиняваха довчера Китай и Русия.

Седемдесет и девет на сто от германците се обявяват за силна държава. Изобщо зовът за силна държава, доброволното съгласие на хората да бъдат контролирани е нова тенденция в общественото съзнание, заявява експертът в материала, озаглавен „Животът е по-важен от свободата“.

Елетронното издание „Лента“ публикува „съвети към съпрузите как да запазят семействата си в самоизолация“, отправени от епископ Пантелеймон, шеф на отдел в Светия синод на Руската православна църква. Жените трябва да престанат със забележките към мъжете си, настоява например той. „Не по-маловажно е за мъжа да се откаже от забележки към жена си, да проявява любов и грижа към нея“, подчертава духовникът. По-рано епископ Пантелеймон заяви, че трудностите, свързани с домашната карантина, не са големи в сравнение с бита в руските комунални квартири или с живота на концлагеристите, припомня „Лента“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.