Самозабравили се пигмеи поведоха битка с Валери Петров

В статия за 100-годишнината на Валери Петров във „Фактор“ се обяснява, че талантът му е силно надценен и поемите му били соцреализъм. И криел „злост към демократите“. Авторката е бивша журналистка от „Земеделско знаме“ и „Демокрация“. Години наред преди това „Фактор“ нарича Валери Петров „велик“, „големият“ и т. н.

Рицарите на антикомунизма поведоха епична битка с мъртвия Валери Петров. Те обичат да размахват плашилата си срещу мъртви опоненти, които иначе биха ги заврели словесно в миша дупка, където им е мястото.

И понеже лягат и стават с думата “истина”, сега разкриват на “обшеството” “ страшната истина”, че Валери Петров , когото упорито наричат Меворах, за да не остане съмнение каква е крайната им цел, бил написал поема (всъщност малка пиеса, която не са и чели) със заглавие “НароденЪ съдЪ”.

“Страшната истина” не е обаче съществуването на тази брехтова по характер пиеска, а нейното политическо манипулиране.

В какво обвиняват Валери Петров кафявите тевтонци? Че е имал леви убеждения. So what? Причинил ли е някому вреда? Не. Еволюирал ли е ? Да, той беше убеден демократ и го доказа с поведението си в Съюза на българските писатели.

Написа ли забележителни творби? И децата ще ви кажат да!
Извърши ли гигантския превод на целия Шекспир , заради който днес е достъпен за всички българи?

Изобщо допустимо ли е някакви духовни , самозабравили се пигмеи и глашатаи-кресльовци на кафявото дясно да упражняват ЦЕНЗУРА върху един поет за написано от него през 1945?

Не си ли дават сметка, че това е абсолютен ФАШИЗЪМ. Тези индивиди са абсолютно без значение. Онова, срещу което протестирам, е стадният, покорен начин, по който се равняват в името на някаква “истина”. Историята е такава , каквато е. Тя не е “истина”, а поредица от интерпретации на събитията.

Валери Петров може да бъде харесван, по-малко харесван, обожаван или отричан по естетически причини и според предпочитанията на различни категории читатели. Но не може да бъде ЦЕНЗУРИРАН по абсолютно гьобелсов начин, на какъвто бяхме свидетели по повод 100-годишнината му.

Не прочетох президентът, “видни” литератори и божем поети да кажат една дума за тази годишнина. Мълчат пред антикомунистическите комисари.

Което е жалко и ги прави смешни.

– –
Бел. ред. – горната статия е по повод публикации във Фейсбук от традиционни възхвалители на ген. Луков и др, и същевременно хулители на Вапцаров, Валери Петров и др. Илюстрациите със заглавия от „Фактор“ са добавени от e-vestnik, а не от авторката.

Статии за Валери Петров във „Фактор“ 2013-2014 г.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.