Мрачна прогноза… Все пак светът няма да свърши, макар и с жертви

Фейсбук общността се раздели на дарвинисти и хуманисти, борци за свобода и изолационисти.

Идеологическите абракадабри отстъпиха на заден план. Караниците се преместиха в друга област. Кой и как ще надделее е трудно да се предвиди.

Засега има няколко сигурни неща – ваксина най-рано след година-две, ако въобще създадат (например за СПИН 30 години не успяха). Дотогава не е възможно да седим затворени по къщите, с КПП-та, декларации, и ген. Мутафчийски сутрин и вечер като кукувичка от екрана. Неминуемо ще има отслабване на мерките (в цял свят), втора вълна, пак временно затягане и много баталии между специалисти (както за СПИН-а още продължават да се карат).

Светът няма да свърши от този вирус, дори без никакви предпазни мерки, само че за смъртността вече има известна представа и като зарази половината човечество, както предвиждат вирусолозите, може да се предвидят 200-250 млн. жертви по цял свят в перспектива за няколко години напред. Да се надяваме, че подобно на други вируси и този ще мутира в посока по-слаба смъртоносност. От СПИН досега са загинали 32 млн. души най-малко, и умират между 1 и 2 млн. годишно. Но той, слава Богу, не се разпространява с пипане, кихане и пътуване в градския транспорт.

Работата е, че икономическата криза, която започна, е толкова страшна, че ще има бунтове и жертви от глад, включително у нас. В Париж вече има големи опашки на т. нар. „хранилки“ – супа за бездомници и сиромаси, която раздават на традиционни места из града.

Тинейджърите в София блажено си карат скейтборд и си пушат без маски по градинки и квартални кьошета, защото се имат за недосегаеми от вируса. Но при предстоящия колапс на икономиката не се знае дали ще има какво да ядат, след година момичета ще проституират за хляб.

Много мрачно очакване?

Ами, да видим. Телевизиите сега акцентират върху НОЩ, а не върху останалите без работа и без доходи. Даже не казват числата. Няма репортажи на тая тема, освен министърката да каже нещо. Така ли ще я карат и занапред, институции и пиари да им определят дневния ред, предстои да видим.

Икономическите мерки на правителството срещу кризата са смехотворни, което ще стане ясно скоро и на самото правителство и премиерът Борисов ще започне да се вайка, че му се е случило да спасява народа в най-страшната планетарна, вселенска, космическа криза.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.