Къде е направено вино №1 на света за 2007 г.

След дегустация на повече от 15 000 вина, журито на специализираното от вече 20 години американско списание „Уайн Спектейтър“ (Wine Spectator), избра през ноември миналата година „Льо Кло де Пап“, реколта 2005 (Le Clos des Papes 2005) от френското вино с контролирано наименование „Шатоньоф-дю-пап“ (Châteauneuf-du-pape), за най-доброто червено вино на света 2007 г.

Та, Шатоньоф (Châteauneuf) всъщност е едно малко градче в Югозападна Франция, сгушено в долината на река Рона (Le Rhône). Става лятна резиденция на папите от 14 век по инициатива на папа Жан XXII. По време на неговото папство той засажда маслинови дръвчета и лози в специфичната Шатоньоф-ска почва от малки обли речни камъчета. И тогава папите започват тайно да произвеждат вино, което придобива популярност едва през 18 век и дава име на френските вина „Шатоньоф-дю-пап“ (Châteauneuf-du-pape – новият дом на папата – б. р.). И добре че Господ и кохортата му от разни светци като Емилион, Амур, Пиер, Венсан, Франсоа, Пол и разни други са направили толкова много за каузата на виното. После пък монасите са продължили това благородно дело.

Льо Кло де Пап, реколта 2005 (Le Clos des Papes 2005)

Днес градчето грабва с автентичната си средновековна атмосфера, неповторимия чар на съхранилите история и памет на поколенията каменни високи къщи и тесни улички, крепостта, многобройните ресторанти, малки хотелчета и изби за дегустация на вината, произведени от всичките 55 винарски имения наоколо. Моята памет пази романтичен спомен от една топла септемврийска вечер в двора на малък средновековен стар ресторант… свещи, изключително обслужване, типичен специалитет на френската кухня от Югозападна Франция, придружени от незабравимо за небцето удоволствие от добре остаряло червено „шатоньоф-дю-пап“, родено точно от онези малки обли речни камъчета…

По папско време е построено и имението Льо Кло де Пап (Le Clos des Papes). Разширявано от поколенията чрез покупки или присъединяване на земи при бракове, днес имението се простира на 35 хектара и заема 24 парцела на Шатоньоф. Разнообразие на почви на 4 нива: червена глина върху варовик, речни камъни, пясък. Истинско богатство, върху което зреят неуморно гроздовете на единствено разрешените 13 сорта лозя.

Фамилията Аврил са сериозни и горди винопроизводители откакто се помнят, поне от 1600-та година, докъдето стигат семейните им архиви. Наследници на имението Льо Кло де Пап (Le Clos des Papes), именно те са произвели световния шампион „Льо Кло де Пап“, реколта 2005 (Le Clos des Papes 2005). Репутацията на Пол-Венсан Аврил е толкова добра, че продал предварително цялата реколта на спечелилото впоследствие световния приз вино, при това още преди да го бутилира, на цена 35 евро директно от производителя, всичко 85 000 бутилки…

Още един американец с чувствително небце оценява безпристрастно френските вина и така диктува безпогрешно и строго тяхната цена и разпространяване. Робърт Паркър е винокритик с огромно влияние в Америка, убеден почитател на френските вина. Автор е на разчупилия дискретния елегатен свят на френските винопроизводители анти-конформистки Сборник с критики на повече от 7300 френски вина (Guide Parker, над 1500 страници), безспорна референция за всички любители. Шест пъти в годината той публикува оценките си по точкова система, очаквани винаги с разбираем страх от френските винопроизводители.

Но пък имаме приятел, който купи винарско имение и стари лозя, и успя амбициозно още с първата си реколта да направи „паркаризирано“ бордо. Просто защото произведе вино по вкуса на Паркър: гъсто, плътно червено вино с привкус на дърво… и в крайна сметка конформизъм. Е, също и защото имаше отличен енолог, а небето беше с него в тази авантюра и му даде слънце да напълни с амброзия гроздовите зърна, както и отлично разчетено време за гроздобер… точно преди да се излее проливен дъжд, за да напълни корените на лозите с вода и съсипе една година труд и очаквания за добра реколта.

Пол-Венсан Аврил показва бутилка от своето вино – номер 1 на света за 2007 г.

Франция притежава богатство от географски зони с различна специфика за произвеждане на вино, всяка със своята почва, сортове лозя, и не на последно място, микроклимат. Така, друг наш приятел производител на отлично търсено червено вино с апелацията „Сент-Емилион“ (Saint-Emilion), си поръчва всеки ден, 365 дни в годината, метеорологични прогнози за времето, отговарящи на точното местоположение на неговото имение и лозя, които свеждат до минимум рисковете от капризите на сезоните. Е, цената на услугата е пропорционална на цената на неговото все пак отлично вино…

Да се върна на шампиона на 2007 г. След 12 месеца в дървени бъчви от старо, а не ново дърво, за да не повлияе пресният дъб на чистата алхимия между танини и гроздови зърна, изключителната реколта Льо Кло де Пап 2005 (Le Clos des Papes 2005) е слънчево, жадно вино, с цвят на тъмен рубин, ухае на коледни аромати и оставя по небцето вкус на черни череши и сладка папрат.

Можете вече да го намерите и на електронните търгове в мрежата за 75 евро бутилката, начална цена.

Вино, което може да старее дълго, повече от 30 години, истинска малка част от вечността…

Бон шанс,

Ваша

Ир

Писмо от Париж
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.