Китайска лаборатория отхвърля обвиненията, но произходът на коронавируса остава загадка

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Твърденията, че пандемията от коронавируса е произлязла от лаборатория в китайския град Ухан, не се базират на факти, каза пред Ройтерс шефът на лабораторията, като добави, че все още няма окончателни отговори откъде е започнала болестта.

Любителите на конспиративни теории твърдят, че вирусът SARS-CoV-2, отговорен досега за над 200 000 смъртни случаи по света, е бил синтезиран от Уханския институт по вирусология, базиран в града, където болестта бе идентифицирана най-напред.

Въпреки научния консенсус, че коронавирусът е еволюирал по естествен път, подобни твърдения станаха популярни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 15 април, че неговото правителство разследва дали коронавирусът е произлязъл от лабораторията в Ухан. Юан Чжъмин, професор в института и директор на неговата Национална лаборатория по биосигурност, каза, че „злонамерените“ твърдения за лабораторията са „изсмукани от пръстите“ и противоречат на всички налични научни факти.

„Институтът няма намерение, нито способност да проектира и конструира нов коронавирус“, каза той в писмени отговори да въпросите на Ройтерс. „Нещо повече, няма информация в генома на SARS-CoV-2, сочеща, че е изкуствено създаден“.

Някои конспиративни теории бяха подхранени от добил популярност научен доклад на индийския Технологичен институт, впоследствие оттеглен, който твърди, че протеините в коронавируса споделят „мистериозна прилика“ с тези на HIV. Повечето учени обаче сега казват, че SARS-CoV-2 е произлязъл от диви животни, като прилепи и панголини са идентифицирани като възможни гостоприемници.

„Над 70 на сто от новопоявилите се инфекциозни болести произхождат от животни, особено диви животни. През последните години сме свидетели на нарастващите рискове, които представлява близкият контакт между хора и диви животни, в контекста на климатичните промени и постоянната експанзия на човешката дейност“, заяви Юан.

И седемте познати човешки коронавируси са произлезли от прилепи, мишки или домашни животни, твърдят учените.

Юан отхвърли и теориите, че лабораторията неволно е „изпуснала“ вируса, който е извлякла от прилепи за изследователски цели, като заяви, че процедурите за биосигурност в лабораторията стриктно се спазват.

„Лабораториите с високо равнище на биосигурност имат съвършени защитни системи и строги мерки, гарантиращи безопасността на лабораторния персонал и защитата на околната среда от контаминация“, каза той.

Все още няма отговори

Конспиративните теории са обичайни по време на епидемии. Руски учени твърдяха, че епидемията от SARS през 2002-03 г. е произязла от лаборатория, а при появата на ХИВ/СПИН в края на 70-те години някои политически групи също твърдяха, че вирусът е бил творение на правителствени учени. Макар че новият коронавирус бе идентифициран първо в Ухан, конспиративни теории, циркулиращи из Китай, твърдят, че вирусът не е произлязъл оттам, а от другаде.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян писа в Туитър през март, че коронавирусът може да се е появил в САЩ, а в китайски социални медии имаше спекулации, че той е стигнал до Ухан чрез Световните военни (спортни) игри, които се състояха там през октомври.

Юан не коментира пряко тези твърдения, но каза, че „все още няма отговори“ за произхода на вируса. Той цитира публикация на британски и германски учени от този месец, която предполага, че вариантът на SARS-CoV-2, който циркулира в САЩ, е „по-примитивна“ версия на този в Китай, и може да се е появил първо в Америка.

„Проследяването на произхода на вируса е голямо предизвикателство за науката с голяма несигурност“, посочи Юан.

Китай бе обвинен в умишлено занижаване на общия брой на случаите и опит да прикрие произхода на болестта, което правителството отрича.

Запитан дали неговият институт би сътрудничил на едно международно разследване на пандемията, Юан каза, че не знае за „подобен механизъм“, но добави, че лабораторията и без това редовно се инспектира, и подчерта, че неговият институт държи на прозрачността и би споделил всички налични данни за коронавируса своевременно.

„Надявам се всички да загърбят предразсъдъците и предубедеността си, за да се осигури рационална среда за изследвания върху проследяването на произхода на вируса“, заяви той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.