Блокираните в Русия мигранти губят работата си и разчитат на подаяния

Виетнамски работнички, затворени в завод в Подмосковието. Снимка: от тв екрана

Още преди карантината в Москва заради коронавируса Ибрагим Артиков, строител от Таджикистан, нямал особен късмет. За два месеца той е сменил четири работни места и на всички работодателите или му плащали по-малко, или се скривали, без изобщо да не му платят.

Сега 32-годишният строител, един от 10-те милиона трудови мигранти в Русия, изобщо не може да намери работа заради карантината, въведена преди четири седмици. Засега няма официална информация кога карантината ще бъде отменена, а Артиков не може да се прибере у дома, докато тя продължава, защото всички полети са отменени.

„Нямаме нито дом, нито кола, нито спестявания и затова просто оцеляваме някак. Някой дава пари назаем, друг помага с храна, кой каквото може“, разказва той, застанал пред апартамента под наем, където живее заедно с познати. „Не можем да живеем само с вода и кислород, трябва да оцеляваме някак. Не мисля, че има нещо по-ужасяващо от това да умреш от глад“, каза Артиков.

Руският президент Путин заяви, че епидемията тепърва ще достигне своя пик. За да спре разпространяването на вируса, Москва спря всякаква работа освен жизненоважната. Това означава, че само в Москва и околностите й 2,2 милиона мигранти, летално регистрирани с право да работят, са загубили работата си в строителството и други сектори, каза Валентина Чупик, московски експерт по миграцията.

Истинското число вероятно е много по-голямо, тъй като милиони икономически мигранти – мнозина от бедните централноазиатски републики, чиито икономики разчитат на тях да изпращат у дома част от заплатите си, работят в сивата икономика, където може лесно да бъдат експлоатирани или измамени от работодателите.

Руското правителство б критикувано от някои противници на Кремъл, че не дава достатъчно икономическа подкрепа на гражданите и компаниите, ударени от кризата. Мигрантите не подлежат на каквото и да било държавно подпомагане. Някои официални лица настояха за спешни мерки, които биха им дали право на социални помощи. Руски медии предупредиха за риска от ръст на престъпността.

Артиков смята, че правителството трябва или да позволи на мигрантите масово да напуснат Русия, или да им помогне финансово, докато карантината продължава, въпреки че е скептичен, че това ще се случи. „Третият вариант е да умрем, а никой не иска това“.

Мигрантски и благотворителни общности организират помощи за изпадналите в затруднено положение семейства на мигранти.

Хабибулов Курбонов, на 32 години, е събрал 900 000 рубли (12 170 долара) чрез блога си и отишъл на пазара, за да купи ориз, брашно, картофи и други продукти от първа необходимост, които раздал на стотици семейства, използвайки таксиметрова служба, която предложила да направи доставките безплатно.

Други благотворителни организации също раздават храна. „Днес раздаваме храна на мигрантски семейства, които са блокирани в Русия, без да могат да се приберат у дома, нито да изкарват прехраната си“, каза Ирина Консол, директор на благотворителната организация „Дом доброты“ („Дом на добротата“) и добави: „Тези хора гладуват“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.