Испания излиза от изолацията в четири стъпки

В Мадрид по време на карантината. Снимка: от тв екрана

Испанското правителство планира „постепенно“ излизане от изолацията в страната, което ще стане в четири етапа до края на юни и което ще зависи от развоя на пандемията. След края на всички тези фази страната ще влезе в една „нова нормалност“, позволяваща цялостното подновяване на икономическите дейности, но при спазване на условията на социалната дистанция, подчерта вчера испанският премиер Педро Санчес.

Нулева фаза

Испания вече е в нулевата фаза, според Санчес, чието правителство смекчи изключително строгата изолация, влязла в сила на 14 март, като позволи миналата неделя на децата да излязат на разходка. В събота индивидуалните спортни дейности и разходките на членове на едно и също семейство ще бъдат също разрешени.

Първа фаза

Тази истинска първа фаза на излизане от карантината ще може да започне на 11 май, ако положителното развитие на пандемията в страната продължи.

Малките магазини ще могат да подновят работа, но при стриктни условия на безопасност, докато ресторантите и кафенетата ще могат да приемат клиенти на терасите, но с посещаемост ограничена до 30 процента. Хотелите или други обекти за настаняване на туристи също да подновят дейността си, но без общите части, в които би могло да има струпване на клиенти.

Ще има часове за пазаруване в магазините, запазени за хората над 65 години. Храмовете ще приемат ограничен брой хора, като капацитетът им за прием ще бъде сведен до една трета от обичайното, а заупокойните служби отново ще бъдат разрешени.

Втора фаза

В тази междинна фаза ресторантите и баровете ще могат да приемат клиенти и вътре, но посещаемостта ще бъде сведена до една трета от обичайното и клиентите ще бъдат обслужвани само на масите, но не и на бара вътре.
Училищата ще отворят врати само за опресняване на знанията, за прием на деца под 6 години, чиито родители не могат да работят дистанционно или за организиране на матурите.

Капацитетът за прием на хора ще бъде сведен до 50 процента в храмовете в тази втора фаза. Киносалоните и театрите ще отворят врати, но с капацитет за прием до 30 процента от обичайното. Ще бъдат разрешени концертите и спектаклите с до 50 зрители на закрито и с до 400 седящи зрители на открито.

Трета фаза

По време на тази напреднала фаза всички магазини, сред които и моловете, ще могат да отворят врати, но с капацитет за прием ограничен до 50 процента от обичайното и при съблюдаване на минимална дистанция от 2 метра между хората. В ресторантите капацитетът за прием ще бъде смекчен, но стриктното разделение между клиентите ще бъде запазено. Плажовете ще бъдат отворени по време на третата фаза.

Всяка фаза ще бъде с минимална продължителност от две седмици, отговаряща на средния инкубационен период на вируса, обясни вчера Санчес. До края на този процес пътуванията ще бъдат позволени за испанците само в пределите на провинцията, в която живеят, докато използването на маски ще бъде силно препоръчително извън дома и по-специално в обществения транспорт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.