За и против изолацията. Първо трябва да спрат тия вече абсурдни пресконференции

Опашка пред „Метро“ по време на изолация заради епимедията. Снимка: Иван Бакалов

Някои шеговито питат – ти от кои си? От изолационистите? От тия, които плашат с вируса или от онези, които плашат с глад и призовават да се нормализира животът.

Изолационистите и дарвинистите са в конфликт, от който няма изход.

Дарвинистите и борците за свободен режим наблягат на щетите, искат отваряне, махане на ограниченията, защото идва глад, омаловажават епидемията, жертвите и без вируса си били болни, не е по-различно от сезонен грип, наблягат на щетите и т. н.

Изолационистите наблягат на опасностите, високата заразност и смъртност в сравнение със сезонен грип, „остани вкъщи“ е начинът да се спре епидемията и т. н.

Ами ако и двете страни са прави?

Това не е мач между „Левски“ и ЦСКА.

Създадената атмосфера на страх в България се поддържа всеки ден с двукратни пресконференции на т. нар. НОЩ – Национален оперативен щаб – на който се явява генерал с униформа и плаши с данни. Говорят на хората как идва адът, чували с трупове и прочее. И колко са непослушни, и ето, увеличават се случаите…

Как се разви паниката?

Плашещият доклад на Световната здравна организация за вируса в Китай излезе на 24 февруари (виж тук резюме на най-важното на български).

В Италия на 23 февруари въведоха пълна карантина в 11 общини и затвориха градовете им, спряха полетите от Китай и някои страни. Там към момента имаше 150 заразени и няколко смъртни случая. Дни по-късно болниците започнаха да се препълват и затвориха цяла Северна Италия.

На 29 февруари шефът на новосъздадения у нас НОЩ ген. Мутафчийски обясни по телевизията, че грипът тип Б бил по-опасен от коронавируса (виж тук). Две седмици след това обяви, че това е най-яростната епидемия в историята. Точно тогава у нас въведоха извънредно положение (от 13 март). Ние живеем с наложената ни представа, че сме първи в борбата с вируса. Правителството се хвали с навременни и изпреварващи мерки, но липсата на сериозна заплаха в България изглежда е по други причини.

Неяснотите с епидемията

Защо например в световния туристически град Рим има има 4600 заразени, а в три пъти и половина по-малкия град Торино са 12 800?

Защо в Сицилия на 5 млн. население има 3100 случая, а в Ломбардия са 75 000 на 10 млн.? (Данните са към 29 април).

Защо най-високата смъртност на милион жители е в Белгия, а в съседна Нидерландия, която прояви либерализъм в мерките, смъртността на милион е почти три пъти по-ниска, при малка разлика в броя заразени в двете страни.

Защо смъртните случаи в Германия са около 4 пъти по-малко от Франция или от Великобритания, при почти еднакъв брой заразени в трите страни – по около 160 хил. (към 29 април)? Това също така е и при еднакво застаряващо население и еднакво високо ниво на здравно обслужване.

Защо Източна Европа е много по-слабо засегната? Обясненията с БЦЖ, тютюнопушене и др. са без доказателства.

И въобще, специалистите се удавиха в противоречия, дори за елементарни неща като маски, изолация, имунитети. Какво остава за обикновените хора. И у нас по традиция се хванаха за гушите.

В Щатите вече има над 1 млн. заразени, умират по 2300-2400 на ден.

За два месеца в света има 200 хил. жертви на вируса. Само че сравненията с умрели от диабет, рак, сезонен грип се погрешни. Тези жертви на пандемията са при най-строги мерки, с всички усилия на здравните системи на макс. Може да се изчисли, че до края на годината ще умрат 1 млн. Кривите и на зараза, и на смърт още растат стръмно нагоре. Да, падат в някои страни, но сега те са изолирани, със затворени летища и спрени връзки със света. А после? И в Китай няма заразени, освен пристигащи от чужбина. Може ли занапред в Европа всеки преминал граници да бъде изолиран под карантина две седмици?

 

 

Как ще живеем оттук нататък?

Как ще оцелеем, не само от вируса?

Нови 26 млн. молби на безработни са подадени в САЩ за два месеца. Предишната ипотечна криза в САЩ докара у нас Дянков с малката пица. По принцип, когато САЩ кихне, останалият свят се разболява.

Сега ще бъде по-лошо.

Затова най-важното на първо време е какви мерки ще вземе правителството у нас, за да намали щетите. Досега обявените мерки са жалки, в сравнение с други страни, дори със съседна Гърция, с тежкото й икономическо положение.

Но Борисов и управляващите си имат подкрепа сред наплашените от всекидневни пресконференции. И как не трябва да се харчат готови пари, банките били пълни с „грамадни милиарди“, както се изразява Борисов.

И може ли да продължава така? С генерал Мутафчийски като кукувичка два пъти на ден от телевизорите? Да обяснява в кое село днес намерили един и къде двама или трима са настанени в болница?

Един български емигрант в Ню Йорк, Вал Хаджийски, коментира ситуацията у нас така: „В България реално епидемия няма (смъртността по седмици е по-ниска от 2019 г.). Поради бедността и изолацията от международния обмен. За което немалка заслуга има Борисов. Той използва вируса да сплаши народа, да заздрави едноличната си власт и да продължи агонията на режима си.

Епидемия има тук, където живея – имам десетки близки и познати, които преболедуваха. В един пощенски код (zip code) с 20 хил. жители тук в Манхатън има повече позитивни, отколкото в цяла България. Но тук няма сянка от паника и диктатура, хората получават реални помощи да компенсират пропуснатите си доходи, получават безплатна храна и градски транспорт до работа и се разхождат на воля из парковете.

Вирусът ще отмине както всички подобни вируси, ще видим. В България ще останем сами с режима на Баце – и с паникьорите, които със или без да искат и разбират го крепяха за пешовете. Близка аналогия с жълтопаважните протестиращи от лятото на 2013 г.
България продължава успешно да се самоликвидира.”

Кой как ще се съгласи с този коментар, негова си работа.

Но едно нещо минава вече границата на разума.

Пресконференциите на т. нар. НОЩ трябва да спрат, и да се правят само по по-важни поводи, ако управляващите мислят за психическото здраве и оцеляването на нацията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.