С маски поне две години? Оптимистичната и песимистичната прогноза

Грипът изчезва до края на годината или над 200 млн. жертви в перспектива

Коронавирус дебне отвсякъде. Снимка: ЕПА/БТА

Махнаха маските – само на открито, макар че някои го разбраха въобще. Прекратиха пресконференциите два пъти на ден, които вече бяха абсурдни в България (за разлика от САЩ, където умират по 2200-2400 души на ден).

И настъпи въодушевление. Прибързано. Не е дошъл краят на епидемията. Тук и там правителствата решават. Но кога ще приключи тази епидемия не зависи от решения на правителства.

Каква е песимистичната прогноза?

Епидемията ще върлува с много жертви повече от две години, както Испанският грип от 1918-1920 г. Ваксина е малко вероятно да създадат, ако създадат, вероятно тя ще е като за сезонен грип – различна всяка година, предвиждат повечето специалисти. Още по-малко вероятно е да създадат ваксина до половин година, както бодро обеща еврокомисарката Мария Габриел пред Нова тв тия дни.

 

Но има и оптимистичната прогноза

 

Прави я израелският професор Исак Бен Израел (Isaac Ben Israel) в своето проучване за развитието на болестта в Израел от появата й до следващите 8 седмици.

Анализът му показва, че изненадващо моделът е един и същ в различните страни, независимо дали те са предприели карантина с блокиране на хората и икономиката, или са поддържали по-либерална политика с малко ограничения.

Според професора разпространението на коронавируса ще намалее почти до нула след 70-ия ден – без значение къде е епидемията и без значение какви мерки налагат правителствата, за да се опитат да я предотвратят.

Много други екперти поддържат становището, че вирусът ще мутира и ще стане като сезонен грип, всяка година с нови щамове, но по-малко опасен.

Да не се успокояваме и да не забравяме основните разлики на този вирус от сезонния грип.

Първо, вирусът е по-заразен от сезонен грипен вирус, а инкубационният му период е дълъг. Тоест – човек става вирусоносител и няма симптоми и каквито и да е оплаквания дълго време, а при някои хора въобще няма, не се разболяват. През това време заразяват околните. Това, че не всеки заразен развива въобще болестта, е успокоително, но и опасно, заради възможността да се разпространява заразата.

Второ – смъртността е десетки пъти по-висока от сезонен грип в различните страни. Неслучайно се препълниха болниците и ситуацията стана критична в най-богатите държави.

Има много

 

спорове как се изчислява процентът смъртност

 

Изчислява се по един и същ начин за сезонен грип и за Ковид 19 – брой починали спрямо броя на доказано заразените. Няма други сигурни данни. При сезонния грип смъртността е 0,1%. При Ковид 19 е между 1% и 15% в различните държави. И още не може да се установи каква е причината за тази разлика. Дори в страни с еднакво застаряващо население и еднакво високо ниво на болнично лечение и голям брой тестове. Ето пример с най-богатите държави в Европа:

Великобритания 190 хил. случая, 28 хил. починали, смъртност сред заразените 15%, смъртност на 1 млн. жители – 423

Франция 169 хил. случая, 25 хил. починали, смъртност сред заразените 14,8%, смъртност на 1 млн. жители – 386

Германия 166 хил. случая, 7 хил. починали, смъртност сред заразените 4,2%, смъртност на 1 млн. население – 83

(числата са закръглени, по данни към 5 май 2020 г.).

Понеже много експерти предвиждат, че епидемията ще приключи като се заразят две трети от населението на света, нека предположим какво означава това.

В Щатите в момента заразените са вече 1,2 млн., смъртността сред тях е 5,7%. Предполага се, че броят на заразените е върхът на айсберга.

Това се случва в условията на безпрецедентни мерки в цял свят, затворени летища, граници, хората уплашени не излизат и т. н.

И в тия безпрецедетни мерки в света

 

умряха 200 хил. души между 1 март и 1 май,

 

повечето в най-развитите страни. Оптимистите веднага ще кажат – ама те са си били болни, стари и т. н. Дори всички да са такива, нека помислим. Кривата върви нагоре за заразените и за смъртите в света. Колко ще са до края на годината? 1 милион? Това е оптимистичен вариант.

Ама в Китай вече нямало зараза. И някои страни вече били на „платото“. Да, но при пълна изолация. Ами като отворят границите? Като отворят заведения, магазини, като тръгнат хората навсякъде?

При заразени с вируса половината хора по света, или 4 млрд. души, и се запази процент смъртност като сегашния, колко ще умрат?

В момента броят на умрелите от броя на доказано с тест заразените в света е 7%. Добре, пикът мина в някои страни, средно за годината ще е по-малък. Но в перспектива от няколко години, ако се заразят 4 млрд. души, това предполага над 200 милиона жертви.

Да не мислим такива страшни работи, нали? Това били грешни изчисления, защото има и недоказано заразени, всъщност процентът е по-нисък. Да, но по същия начин изчисляват процента смъртност за сезонен грип и той е десетки пъти по-малък от този на Ковид 19.

Както и да е. Меркел изчисли за Германия (по данни от своите медицински съветници), че ще се зарязат 59 млн. германци. При 4 процента смъртност, каквато е вече в Германия, това са над 2 млн. души.

Как ще е в България? Сега тук смъртността е 4,5%. Ако се зарази половината население?

Затова – да си носим маските и да не щракаме прибързано с пръсти.

И да се надяваме израелският профексор да е прав – агресивността на вируса да затихне, епидемията да се сведе до нула след 70-ия ден.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.