Сърбия готви саботаж за независимо Косово

Сръбският президент Борис Тадич говори пред медиите, след като спечели втория тур на президентските избори. Прозападно настроеният лидер ще поведе Сърбия към членство в Европейския съюз, но преди това трябва да реши как да реагира на обявяването на независимо Косово. Снимка: Ройтерс

След като президентът Борис Тадич, прозападен либерал, спечели нов петгодишен мандат в оспорвани избори миналата нощ в Сърбия, от тази сутрин страната е изправена пред тежка битка. Тя трябва да реши как ще реагира пред очакваното отделяне на южната си област Косово.

Победата на Тадич с 2,6 процента или 100 000 гласа над крайния националист Томислав Николич го поставя в силна позиция да настоява за алианс с Европейския съюз, независимо от подкрепата на ЕС за независимостта на Косово. Тази политика обаче може да сблъска преизбрания президент с по-влиятелния премиер Воислав Кощуница, който заплашва да скъса отношенията с голяма част от ЕС, когато ЕС разположи мисия от 1 800 души в независимо Косово.

Битката Тадич – Кощуница се превръща в задочен сблъсък между Запада и Русия, като Кремъл помага на премиера, а ЕС и САЩ подкрепят президента. В победната си реч пред хиляди поддръжници на митинг в Белград Тадич заяви: „Ние искаме да отидем в Европа. Ние искаме да сътрудничим със света. Ние искаме да кажем на хората в Косово, че никога няма да ги предадем. Ние трябва да работим заедно, за да осъществим потенциала на Сърбия“.

Въпреки малката разлика Николич призна поражението си и поздрави съперника си. „Бих искал да благодаря на всички, които гласуваха за мен, които разбраха колко много Сърбия се нуждае от промяна, каза той. Този резултат ни дава причина да бъдем оптимисти. Поздравявам Тадич за победата му. Ще продължа да бъда негова твърда опозиция“, каза Николич.

Как Белград ще реагира на предстоящата загуба на 15 процента от своята територия, която ще отстъпи на косовското албанско ръководство, сега зависи от борбата между Тадич и Кощуница. Вчерашната надпревара беше представена като битка между миналото и бъдещето и между Изтока и Запада. Николич, член на старата гвардия на Милошевич, е за по-близки връзки с Москва, а кампанията на Тадич стъпваше върху обещанията за европейска интеграция. Брюксел се опасяваше, че Николич може да спечели и в последния момент да направи предложение на Белград, за да се опита да промени вота. И миналата нощ ЕС побърза да поздрави Тадич.

Сърби минават край предизборен плакат на Томислав Николич в Белград. Националистът загуби вота, но обеща да бъде твърда опозиция и занапред. Снимка: Ройтерс

67-процентното участие на изборите потвърди големите залози и помогна на Тадич. Но след като най-големите избори в Сърбия от години насам отминаха и беше осигурена победа на Тадич, фокусът сега се насочва към Косово, където основните решения бяха забавени в очакване на изхода от миналата нощ. В близките една-две седмици се очаква декларация за независимост на Косово. Държавата бързо ще бъде призната от САЩ и от повечето от 27-те членки на ЕС, сред които всички най-големи страни, вероятно без Испания. Както Тадич, така и Кощуница силно се противопоставят на отделянето на Косово, но се различават фундаментално по това, как ще реагират на свършения факт. Кощуница отказа да подкрепи Тадич в изборите заради позицията му към ЕС и Косово. Точно премиерът обаче ще определи как Сърбия ще реагира на загубата на Косово и на официалното предложение от Брюксел. Тадич е по-слаб, но може да поиска по-ясен и по-силен мандат, след като спечели изборите с безкомпромисното си проевропейско послание.

За да се опита да осуети независимостта на Косово, Кощуница е подготвил „план за действие“. Западни служители казват, че на всички министерства в сръбското правителство е било наредено да начертаят планове за саботаж. Те вероятно ще се опитат да блокират енергийните и водни доставки от Сърбия за Косово и вероятно Сърбия ще скъса дипломатическите си отношения, поне временно, със страните от ЕС, които признаят Косово. Тадич е против подобна стъпка.

Словенското председателство на ЕС приветства победата на Тадич и каза, че тя ускорява стъпките към кандидатура за членство в ЕС. Председателството приветства факта, че сръбският народ потвърди подкрепата си за демократичен и европейски курс на страната. „Председателството на ЕС повтаря ангажимента си към европейската перспектива на Сърбия“, заяви то.

Как победата на Тадич ще се отрази на основни въпроси в Сърбия? Южната област Косово, населена предимно с етнически албанци, е пред обявяване на независимост, с което ще стане седмата държава , възникнала от бивша Югославия след дезинтеграцията и кръвопролитията през деветдесетте години. Сърбия, подкрепена от Русия, се противопоставя остро на загубата и няма да я признае. САЩ и по-голямата част от ЕС ще признаят независимостта на Косово, а ЕС ще изпрати мисия от 1 800 души, която да следи преминаването на Косово към държавност.

Европейският съюз иска да държи Сърбия на пътя на европейската интеграция, тъй като е ключ към стабилността на Балканите. Съюзът вече е ангажиран в Македония, Косово и Босна. Тадич и неговата партия са готови да направят това, което е необходимо, за може страната да се присъедини към ЕС.

Президентът Владимир Путин използва косовския въпрос в кампанията си да върне Русия като голям играч на международната сцена. Той ефективно постави вето на независимостта на Косово в Съвета за сигурност на ООН.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.