Пеевски май храни повече медии, отколкото е известно. Най-жалки са Нова тв

Новината за поздравлението на Пеевски за Гергьовден в Нова тв, „24 часа“ и „Стандарт“.

Една новина изгря от почти всички медии на Гергьовден – Делян Пеевски поздравява българите за празника. Цитират прочувствени думи за Св. Георги, вечната борба между доброто и злото, храброст, вяра, чест, доблест, професиионализъм, битката в мирно време на нашите лекари и т. н.

А защо е тази новина? В България депутати, много, бизнесмени много. Всеки поздравява някого за Гергьовден. Защо да отделят толкова внимание на Пеевски телевизии, вестници и онлайн издания?

Като важна новина го съобщи Нова тв, вестниците „Труд”, „24 часа”, „Стандарт”, телевизия „Канал 3”, сайтовете „Вести.бг”„Блиц.бг”, „Дарик-нюз.бг”, „Епицентър.бг” и още един куп по-маргинални като 24plovdiv.bg, dunavmost.com, toppresa.bg, topvesti.bg, nbox.bg, razkritia.com, big5.bg и др. Разбира се, няма нужда да споменаваме лично притежаваните от Пеевски „Телеграф”, „Монитор” и „Политика”.

Всеки журналист, запознат с медиите отвътре, може да потвърди, че такава новина се пуска само за издател или спонсор, голям рекламодател. Какъв им е Пеевски на всички тези медии, че се оливат да го венцехвалят?

Същите десетки медии съобщаваха дни наред къде какъв аспиратор е дарил на тази или онази болница Делян Пеевски. Окей, за дарение заслужава да се съобщи новина, не за да лъска образа на дарителя, а да покаже жеста, да даде пример и на други. Но, все пак, има много дарители, които искат да останат в сянка и не вдигат шум. Пеевски, види се, не е от тях.

Новината за поздравлението на Пеевски за Гергьовден във „Вести.бг“, „Канал 3“ и „Епицентър.бг“.

Някой ще каже къде е рупорът на властта „Пик.бг”? Случайно са проспали точно тази новина за поздравите на Пеевски за Гергьовден, но са се отчели с десетки публикации за него кога какво е дарил в последните 3 месеца.

Най-жалки са Нова тв, които през лятото на 2013 г. водиха цяла кампания в подкрепа на т. нар. протестъри, които излязоха на улицата възмутени от назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и не се спряха, докато не събориха правителството, за да отворят пътя за нов кабинет на Борисов. Новините им тогава всеки ден най-скрупольозно отразяваха протестите. Студиите на сутрешните блокове и коментарни предавания на Нова тв тогава се изпълваха с протестиращи, с искания за оставка и Делян Пеевски да се скрие в миша дупка, да изчезне от политическия живот.

И какво се промени? Сега собственик на Нова тв е друг олигарх, Кирил Домусчиев. Само че тази телевизия се натяга толкова на собственика си, колкото на Пеевски, който й е неизвестно какъв. Както гласи максимата – „За каквото и да ти говорят, става дума за пари”. И няма друго обяснение.

Нека читателят огледа тези медии с поздравленията на Пеевски за Гергьовден и да си направи заключенията. Без никакво съмнение той е техен благодетел, а те изпълняват неговата воля. И не само.

Всички изредени медии са неотклонно рупори на властта. Действат в услуга лично на премиера Борисов и подкрепят всяка инициатива на правителството.
Такава медийна пропаганда и във времето на соца не е имало. И във времената на Тодор Живков един вестник не го е показвал или споменавал на няколко страници в един брой, или една телевизия не го е показвала три пъти в новините.

Получава се така – Делян Пеевски сутрин е опозиционен (уж) депутат, следобед нарежда на изданията си да крепят управляващото мнозинство. Това продължава от години, това е и същността на българската олигархия. Сливат се опозиция и управляващи, бизнес и медии. И държат властта като в един юмрук.

Контролираните от властта медии са много повече от изредените тук, които венцехвалят Пеевски. Той е нещо като пълномощникът на Борисов в медиите. „Назначен” неофициално да им държи юздите. С морков и тояга.

Новината за поздравлението на Пеевски за Гергьовден в „Блиц“, „Дарик-нюз“ и „Труд“.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.