БНБ – всичко е окей, всички са щастливи. За кредитите ще се видим по-късно…

Според статистиката на БНБ, всичко в икономиката към 31 март 2020 е наред. Банковите кредити за домакинствата нарастват с 2%, а лошите кредити намаляват с 0.1%. Депозитите също нарастват. Тези на домакинствата нарастват с близо 1%.

Икономика мечта. Поне до 31 март. Да видим какво ще кажат за април, че ми стана интересно.

Мога да се закълна, че лошите кредити няма да се увеличат и това е резултат на мярката с мораториума върху плащанията по кредити, следствие на извънредното положение.

Реалната цел на тази мярка не е да облекчи бизнеса, а банковата система.

Представете си, че лошите кредити нарастнат и капиталовата адекватност се влоши. Къде отива кандидатурата ни за Еврозоната?

Така чисто счетоводно, БНБ каза – Предоговаряйте, а всичко предоговорено ние няма да го отчитаме като просрочно.

И ЕЦБ (Европейската централна банка) каза – ОК. То реално си дойде от ЕЦБ, която пък пази европейската банкова система от пазарните механизми. Ако ЕЦБ спре изкупуването на облигации на банки, то цялата банкова система ще си змине. А после пазарът регулирал всичко? :)

Пазарът не регулира нищо. Пазарът е подчинен на институциите и правителствата. Те го създават и унищожават.

В последно време ми прави впечатление бащицата-майка-премиер как раздава присъди – „Ти ще работиш, ти няма да работиш, а ти ще работиш по следния начин“…

Така е когато икономиката е на ръчно управление.

Та на кратко какво трябва да запомните:

1. ЕЦБ нареди на централните банки (БНБ) да уредят гратисни периоди на кредитните длъжници, с цел да не се увеличават лошите кредити.

2. Банките къде с охота, къде без се съгласиха и почнаха разсрочвания.

3. Нашите се забързаха с чакалнята, че ако стане нещо, молбата ни няма да бъде приета. А и 10 млрд. кредит няма кой да ни даде, ако не сме в чакалнята.

Всички са щастливи, а с разсрочилите ще се видим преди Нова година. Тогава изтича мараториума, договарян от банките.

 

– –

От фейсбук-страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.